Analiza

„Šuplja“ i sumnjiva argumentacija premijera Plenkovića

17.01.2017. 13:15, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Ovih se dana „vrti“ u medijima priča o tome da MOST želi u Ustav RH unijeti neke članke koji bi snagom Ustava RH, najvišeg akta jedne države, a tiču se raspolaganje državnom imovinom od strateškog značaja za državu i njene građane. za pretpostaviti je da se radi o želji da se onemogući da se jednog dsana neka sadanja ili neka buduća Vlada, pod nekim izlikama d aje to „dobro i neophodno“ odluči za prodaju hrvatskog energetskog sustava, hrvatskih voda, hrvatskih šuma, i da budem sarkastičan i samog „hrvatskog zraka“.

premijer Plenković je promtno „skočio“ na tu zamisao mijenja Ustava na taj način, argumentirajući time da je to nepotrebno, jer se uvijek može donošenjem Zakona...spriječiti takvo što. No kolika je ta argumentacija „šuplja“, nestručna i čak sumnjiva, pokazuje činjenica da je on ustavne odredbe, i njihovu snagu, koje se mogu mijenjati samo u Saboru i to sa suglasnošću gotovo apsolutne većine saborskih zastupnika, izjednačava sa  snagom  zakona koji se mogu donositi kako se kojoj Vladi prohtje i kada joj se prohtje. Ovo ukazuje na nastojanje premijera Plenkovića da neslagamnjem da se u Ustav RH unesu odredbe o zabrani prodaje hrvatskih strateških reszrsa, želi osigurati da se ti resursi mogu ponuditi na prodaju, jer je tvrdnja da je reguliranje te zabrane putem zakona, koliko šuplja, toliko providan i toliko sumnjiva, da o tome nema dvojbe.

Umjesto da se premijer sa svojom Vladom potrudi da potakne povećanu gospodarsku aktivnost, dovođenje efikasnosti rada javnih i državnih tvrtki na nivo uspješnih privatnih tvrtki, on se aktivno angažira na sprečavanju da se hrvatski strateški resursi efikasno zaštite od zloporabe sa strane vlasti, Vlada i politike općenito.

Da se zabrana strateških resursa definira Ustavom RH, trebalo bi definirati koji su to strateški resursi RH, što do danas nije učinjeno, pa to daje Vladi i politici mogućnosti za manipulacije, zloporabe i za korupciju, što smo imali „čast“ i do sada iskusiti. Prodaja INE, praktično prodaja cesta (pod egidom davanja dugotrajnih koncesija) i određenih šumskih i vodnih resursa, a sada i pokušaja prodaje HEP-a, ukazuju na to zašto se premijer Plenković protivi tome da se

Ustavom RH definira što se NE MOŽE i NE SMIJE prodavati, u prvom redu ne prodavati strancima, stranim investitorima, i stranim korporacijama.

Da li će ta inicijativa za promjenu Ustava RH u cilju zaštite hrvatskih strateških resursa, naići na razumijevanje u Saboru je upitno, ali bi bilo veoma dobro da večina saborskih zastupnika shvati suštinsku razliku u snazi zabrane prodaje hrvatskih strateških resursa putem ustavnih odredbi, i putem zakona koji se mogu mijenjati takoreći svakodnevno, što sa Ustavom RH ipak nije moguće činiti kako se kome prohtje. Jer iskustvo pokazuje da se od 1992 do danas politici, političarima i Vladama svašta prohtjelo, uglavnom na štetu Hrvatske i hrvatskih građana. Čini se da premijer Plenković samo nastavlja tu politiku zaštite političkog voluntarizma glede raspolaganje državnom imovinom, i to uglavnom na štetu Hrvatske i hrvatskih građana !

Ocjene


Komentari (2)


Eh, ekipo, zar je i Vas Plenković prestrašio 'izdiranjem' na Bunjca - "kako se usuđujete..." ? Čovjke polako počinje pokazivati da je vuk u janjećoj koži ! On je najlukaviji kvazidemokrata kojeg sam do sada vidjeo i čuo. Maskiran je u Hrvata ! Laci 0 0 0


Eh, plenkiboy, plenkiboy....da se ne bi kopalo po njenoj povezanosti sa MOL/INA Plenki M.Dalić ne stavlja idejnog tvorca "najboljeg" plana u Savjet za pregovore s MOL-om ??? D a se "Vlaji ne sjete" ??? Lukavo i dvolično, svaka čast ! Laci 0 0 0