Analiza

Stvara li navodni kaos priliku za novo uskrsnuće "trećeg puta"?

15.05.2016. 21:39, Hoće li Vlada preživjeti? Kako se MOST treba postaviti prema aferi 'Konzultantica'?

Skandal koji je nastao nakon otkrivanja ozbiljnih tragova koji naslućuju izravnu interesnu povezanost obitelji Karamarko s mađarskim Molom definitivno je promijenio odnose na političkoj sceni i otvorio razne scenarije budućeg razvoja nacionalne političke situacije. Iako mnogi misle da će se postojeća uzburkanost na kraju svesti na notorne linije sukoba HDZ-SDP jer je "treći put" otjelotvoren u Mostu već potrošena priča nakon mnogih sukoba i općenacionalnih frustracija zadnjih mjeseci, a Oreškovića ionako kao "grešku u sustavu" doživljavaju svi koji podupiru politički status quo i koji jedva čekaju da se vrati "stari dobri" duopol, trenutna situacija je još uvijek daleko od jednostavnog rješenja. Upravo je postojeća uzdrmanost svih značajnih aktera na političkoj sceni to što drži mnoge mogućnosti otvorenim, a time i Mostu i Oreškoviću daje još dosta prilika da odigraju svoje poteze, koji mogu biti i značajni i u javnosti prepoznati kao nešto sasvim drukčije od uhodane političke prakse.

Tomislav Karamarko je objavio vlastito izuzimanje iz pitanja oko Ine do "pravorijeka" Povjerenstva za sukob interesa. Iako je javno priopćenje dano u dosta neformalnom obliku Facebook objave, iako je kao jedini razlog tog poteza naveden "medijski linč", a spornost same situacije svedena na puku formalnu odluku Povjerenstva (dok većina javnosti ne dvoji oko toga kako je ovdje nesumnjivo riječ i o značajnoj političkoj odgovornosti), predsjednik HDZ-a ovim je barem pokazao da neće pokušavati s taktikom potpunog ignoriranja kritika. Valjda je procijenio da je primjena načela "sa štitom ili na njemu" i zbijanje redova svojih najvjernijih istomišljenika protiv po svemu sudeći izrazito mnogobrojnih protivnika takvog stava, čak i unutar vlastite stranke, previše riskantna.

Ovim se u političkom smislu za Most otvara relativno komforna situacija. Budući da je Božo Petrov iznimno dramatičnim tonom iznio svoja stajališta o Ini još prije nepunih mjesec dana, a sadašnje Karamarkovo povlačenje bi se moglo smatrati korakom u smjeru Mostovih želja, mostovci sada imaju sasvim solidan politički alibi da pokušaju nastaviti djelovati u željenom smjeru dokad god to bude moguće. U tom se smislu može shvatiti i Petrovljeva pomirljiva izjava nakon otkrivanja afere: "Gospodin Karamarko je sam sve rekao." Jasno je: nakon prijašnjih teških optužaba, nema se kamo dalje, preostaje samo korak unatrag. Naravno, pred mostovcima se sad nalazi i nova obveza - da prate hoće li se predsjednik HDZ-a držati svoje riječi. Ali u tome će im pomagati i cjelokupna hrvatska javnost, koja će pomnjivo pratiti svaki novi Karamarkov potez u vezi s ovim pitanjem, te će Mostu taj zadatak biti utoliko lakši.

Time se Mostu bar privremeno otvara jedna politička sloboda u kojoj je najveće pitanje - kako će je iskoristiti. Dosad smo uglavnom imali situaciju da su HDZ-ovi ultimativni, gotovo nasilni nastupi mostovcima davali opravdanje za tvrde i oštre odgovore. Ali što sada, ako takav pritisak bar na neko vrijeme nestane? Privremena povećana politička sloboda Mostu povećava i odgovornost, i možemo se samo nadati da neće ponoviti pogreške koje su dosad radili SDP i HNS, a sada i HDZ, a najveća od njih svakako je tvrdo inzistiranje na pojednostavnjenim stajalištima. Ako je HDZ-ovo stajalište da arbitraže treba prekinuti bezuvjetno i što je moguće prije u najmanju ruku dvojben, ništa boljim ne izgleda ni suprotno stajalište da sve treba prepustiti arbitraži. Postavlja se pitanje: zašto su obje "najmoćnije" strane u ovoj priči, ona SDP/HNS-ova, kao i ona HDZ-ova tako oštro izbjegavale "srednju" varijantu medijacije, pregovora, kompromisa? Mostova trenutna pozicija opasno se približila prijašnjoj poziciji koju su imali SDP/HNS, a veliko je pitanje jesu li mostovci toga uopće stigli biti toga svjesni, trošeći dosad većinu svoje intelektualne energije na odbijanje HDZ-ovih ultimatuma.

I tu se otvara velika mogućnost za premijera! Orešković je u svom poslovično konkretnom i proaktivnom tonu najavio formiranje tima za rješavanje pitanja Ine. No također je odmah najavio i otvaranje razgovora s Molom. Ako se njegovi planovi uspiju realizirati, pogotovo ako ih Most podrži, čak i u ovoj skoro bezizlaznoj situaciji otvaraju se nove i zanimljive mogućnosti. Iako nije naftni stručnjak, Orešković je nakon dugo godina jedina osoba sa značajnim poslovnim znanjima i referencama što će biti uključena u rješavanje pitanja Ine kao izravni sudionik političkog tima. Podsjetimo se: SDP/HNS-ov tim koji nas je doveo do sadašnje situacije sačinjavali su Radimir Čačić (poslije Ivan Vrdoljak), Slavko Linić i Siniša Petrović, jedan pravnik i dva "politička menadžera" bez ikakvog iskustva u pravoj tržišnoj ekonomiji, u kojoj nema "partijske pripomoći" za svaki napravljen pogrešan potez i uzrokovanu štetu. A Ivan Vrdoljak je vodio tvrtku koja je velike poslovne uspjehe počela bilježiti nakon što je on izašao iz vlasničke strukture i poslije postao ministar gospodarstva, a tvrtka počela dobivati unosne poslove u HEP-u, i to uz ogromne profite.

Orešković bi, pogotovo ako okupi ekipu koju bi sačinjavali naftni i poslovni stručnjaci neovisni o našoj aktualnoj politici, imao priliku sagledati probleme Ine s čisto poslovne strane i pokušati spasiti što se spasiti može.  A koliko je situacija teška, nama nije lako ni sagledati, pogotovo ako znamo da je medijski prostor ostao pun "bijelih mrlja", prešućenih informacija iz doba Milanovićeve vlade koje nitko od pobornika medijskih sloboda i prava javnosti na informacije nije pokušavao sustavno istražiti. Dok se sada govori o "kaosu i rasulu" u Vladi, prije nešto manje od godinu dana bili smo doznali da je spomenuti Petrović, stručnjak za trgovačko pravo, nakon pune tri godine rada u nadzornom odboru Ine "otkrio" kako je Inin upravljački sustav zapravo nezakonit, a tada se arbitraža o upravljačkim pravima već bila zahuktala - a ni tada pa do dana današnjeg nezakonitosti nitko od članova nadzornog odbora nije prijavio nadležnim službama, što je također protuzakonito ponašanje. Sve su prilike, dakle, da je u ovoj domeni iza prošle vlade ostao mulj mogućih nezakonitosti, nesavjesnog i nestručnog rada, i da bi u takvim uvjetima Oreškovićev zakulisnom politikom neopterećen i poslovno-ekonomski orijentiran pristup za Most mogao biti bogomdano rješenje, koje će im osigurati vidljivu distancu u odnosu na sve prošle zakulisne igre, pa čak i podići ugled u javnosti. Sve to neće biti moguće ako stajališta Mosta ostanu preveć slična onima prethodne Vlade. Jedinim pravim rješenjem za Most se čini prepuštanje vodeće uloge što neovisnijim stručnjacima, i udružen s Oreškovićem, u ovom pitanju, Most ima priliku zaigrati igru toliko željenog trećeg puta!

Još i više od toga: ako Timov team uspije doći do bilo kakvog kompromisnog prijedloga koji bi značio neko rješenje između sadašnja dva krajnja rješenja (trenutno odustajanje od arbitraže/čekanje na kraj arbitraže bez ikakvih pregovora) a još uvijek bio razumno prihvatljiv za našu stranu - imali bismo jedinstvenu priliku natjerati drugu stranu, Mol, da otvori svoje karte! Naime, kako nitko s hrvatske strane niti ne pokušava ponuditi neki kompromis, tako mi niti ne znamo je li Mol za ikakav kompromis spreman. Mi uopće ne znamo je li Mol već odavno odustao od kompromisa, i sve stavio na jednu kartu: pokušaj nagovaranja hrvatske strane da odustane od pregovora. A to se može doznati samo ako im se neki kompromis ponudi! I tada, ako bi Mađari odbili bilo kakvo ozbiljno pregovaranje, i Most i Orešković bi i u političkom i u stručnom smislu imali čistu savjest. Što se ne bi moglo reći za SDP, čiji je loš rad do ove situacije i doveo, i HDZ, koji čudnom agilnošću inzistira na brzom zaustavljanju arbitraža.

I tako, dok veliki igrači igraju svoje igre i misle da su mali već završili svoj put u politici, Orešković i Most zajedno još imaju na raspolaganju mnoge jake poteze. Što je najzabavnije, takva konstatacija vrijedi i za moguće SDP-ovo izglasavanje nepovjerenja Karamarku!

Naime, ako Most izglasa nepovjerenje Karamarku zajedno s SDP-om, izgleda da to prema Ustavu i Zakonu o Vladi ne mora značiti pad Vlade: Orešković može uz ili bez suradnje s HDZ-om predložiti novog kandidata za potpredsjednika, pa će se SDP i HDZ morati udružiti da ga odbiju! Isto važi i ako svi HDZ-ovi kandidati podnesu ostavke. I ako se pokuša izglasati nepovjerenje cijeloj vladi, opet će se SDP-ove i HDZ-ove koalicije morati bar dijelom udružiti kako bi to postigli - ako Orešković i Mostovci ostanu čvrsti.

To su prilike da se notorne velike igrače politički nadigra i pokaže javnosti da je još uvijek moguće nešto drukčije. A mnogim biračima treba samo malo vjere u promjene da svoj glas daju onima koji pokažu da je različit pristup politici moguć...

Ocjene (10)


Respektira (8): Refamolitelj, sufit, msesar, VeNLO, Niksodus, siouxica, Laci, Anyst


Slaže se (2): Niksodus, Spektator


Komentari (8)


..iz bivšeg carstva mraka EPH(zato svaki put pregrizem jezik sad kad je ovdje branim)je ključni razlog razračunavanja na sceni u svjetlu završetka priče o INI.Upravo je nevjerojatno što je mjera normalnosti i dokle smo došli što je sve kod nas tema. RepopeR 0 0 0


Drag mi je autorov optimizam kojem je kaos samo navodni,tj posljedica postojanja promišljene taktike i plana.Kaos je stvarni,a Petrov je jedino nabavio novo odijelo što znači da misli ostati u Zagrebu onoliko dugo koliko bude mogao. VeNLO 0 1 0


@v, kako ova situacaija već podugo traje, bilo je nekoliko plodnih diskusija na temu jest-nije kaos, a ja sam bio napisao i jedan tekst gdje je to bila glavna tema. no sad je upravo ta tema otvorena ponovno, pa bi netko mogao razgibati prste:) Dirk15 0 1 0


Većina hipoteza ove analize itekako se nalazi u području realnosti. U dosadašnjem političkom duopolu sve se unaprijed znalo i nikakve hipoteze nije trebalo postavljati. Ili mi ili oni, a sada i Most i Orešković i tko zna-quatropol i više-Odlično! Refamolitelj 0 0 0


Hrvatsku može spasiti samo to ako se 39 000 Zombija SDP-a i 250 000 Zombija HDZ-a probude iz potrebe da glasuju za SVOJE, pa makar spalili državu. I ako oni kojima se oba ova gade , počnu izlaziti n aizbore ! I svi počnu misliti ! Laci 0 0 0