Analiza

Što će se još otkriti kad "novom licu HDZ-a" maska sasvim spadne?

27.02.2017. 00:26, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Ovaj tekst započelo se pisati nedugo nakon teksta pod naslovom "Plenković kao HDZ-ov botoks", jer previše je savršenosti a istovremeno previše nelogičnosti, previše nepodudarnosti i rupa bilo u njegovom CV-u da ne bi pobudilo sumnju u cijelu priču. Međutim, u to vrijeme su svi, ali baš svi mediji i novinari, od režimskih do navodno oporbenih bili toliko zaljubljeni u Plenkovića da je čovjek morao posumnjati u vlastiti razum zato što se usudi posumnjati u nekoga oko koga se svi tuku kako bi mu jeli iz ruke. I danas ta pijana omađijanost još uvijek sliči kolektivnoj psihotičnoj hipnozi, ali su ipak na vidjelo stidljivo počeli izlaziti i fragmenti koje je Plenković nastojao "zaboraviti", a koji, umetnuti u dotad postojeće praznine počinju objašnjavati dotad neobjašnjivo i prikazivati "gospodina Savršenog" u obličju u kojem se on sam sigurno nikad nije htio prikazati.

Spomenuto je već da je mali Andrej rastao kao pripadnik socijalističke aristokracije kojoj su i u SFRJ bila otvorena sva vrata, koja je uživala sve privilegije o kojima obični socijalistički smrtnici nisu mogli ni sanjati. Majka je bila kardiologinja u tadašnjoj Vojnoj bolnici u Dubravi. To je bila medicinska ustanova zatvorenog tipa, u koju su jedino oficiri i profesionalci JNA imali pristupa, uključujući i partijske funkcionare. Bi li liječnik koji nije bio potpuno "provjeren" mogao raditi za JNA? Otac Mario, vrhunski i priznati stručnjak na svom polju, bio je poslije Hrvatskog proljeća 1971. od strane partijskog vodstva postavljen za pomoćnika generalnog direktora RTZ na poslovima "sređivanja stanja". Čovjek za posebne partijske zadatke! Bi li to mogao biti da nije bio potpuno provjereni kadar? Ne znači to da je bilo tko od Plenkovićevih bilo što loše učinio. Bože sačuvaj!

Eto, Plenkovići u svojim biografijama ponosno ističu kako su oni izdanci "građanske, katoličke, tradicionalno konzervativne obitelji" i odbijaju bilo kakvu vezu s ne-daj-Bože komunizmom, socijalizmom, ili bilo čime sličnim. Apage satanas! To što su, između ostalog, imali mogućnost stanovanja na elitnom Jordanovcu, što su uživali sve blagodati života partijske elite, što su za njih vrijedila neka druga pravila i propisi nego za partijske i ostale smrtnike... pa to je bilo isključivo zato što su na to bili prisiljeni, sigurno ucijenjeni životima svojih najmilijih. Pa, oni su sigurno cijelog života radili protiv tog zločinačkog sustava, podrivajući ga iznutra!

Tek, mali Andrej je bio i ostao uzorni dio povlaštene socijalističke aristokracije. Imao je osiguran pristup svuda onamo gdje radnička i seljačka djeca nisu mogla ni primirisati niti znati da takva mjesta postoje u besklasnom socijalističkom jugoslavenskom društvu. U njegovom službenom životnom putu nigdje ne postoji ni najmanja mrljica. Samo zapisi o vanserijskim uspjesima, postignućima, same pohvale njegovoj briljantnosti, inteligenciji, marljivosti... Toliko je taj životni put blistav i besprijekoran da se čovjek mora zapitati: "Je li on doista običan čovjek? Nije li on vanzemaljac kad posjeduje takve nevjerojatne sposobnosti da mu apsolutno sve polazi od ruke?"

Poznate li nekog inteligentnog, poštenog, slobodnomislećeg briljantnog mladića koji bi bio u stanju postići sve to što je od samog početka polazilo od ruke Plenkoviću, a da nije imao svesrdnu pomoć nekog utjecajnog, uglednog i moćnog, i to ne samo svoje obitelji? Pogleda li se malo bolje Plenkovićeva dosadašnja karijera, ona liči ne na karijeru uspješnog samosvjesnog pojedinca koji je uspjeh gradio samo na svojim sposobnostima usprkos svim životnim poteškoćama na koje je nailazio, već na uspješni političko-poslovni projekt u čijem su osmišljavanju, programiranju i provođenju sudjelovali cijeli timovi koji su mu cijelo vrijeme krčili put, čuvali mu bokove i leđa, te budno pazili da u njegovom napredovanju ne bude nikakvih skretanja, zastajkivanja i padova. Naravno, da mali Andrej nije u odgovarajućoj mjeri pametan i inteligentan, taj projekt ne bi bilo moguće ostvariti. Međutim, koliko je pošteno samo njemu pridavati sve zasluge za ono što je postigao? Koliko je on sam zacrtao i ostvario svoj životni put, a koliko je samo pasivno slijedio ono što su za njega isplanirali, organizirali, ostvarili i dali mu u zadatak neki drugi ljudi? Npr. roditelji, rodbina, prijatelji roditelja, poslovni i partijski suradnici roditelja i rodbine...

Plenković ponosno spominje svoju svestranu sportsku aktivnost, i to ne u nekakvim razvikanim, već u malim, "narodnim" klubovima, možda i da bi pokazao kako mu nije strano druženje s običnim pukom. Prema nekim iskazima, naknadno uklonjenima s neta, njegova sportska aktivnost bila je na rekreativnoj razini, uglavnom kao rezervnog igrača na kojeg se nije ozbiljno računalo, ali je bio tu da popuni broj.

Nastavnica iz srednje škole puna je hvale za njegovu inteligenciju, kavalirštinu, pristojnost, vladanje, te žali što tako briljantan mladić nije ostvario odličan prosjek ocjena čime bi bio oslobođen polaganja mature i pisanja maturalnog rada, ali "nažalost, nije želio učiti fiziku". Molim?! S ovih nekoliko neopreznih riječi intervjua ta je nastavnica narušila mit o Plenkoviću kao marljivom učeniku koji se maksimalno trudi i daje sve od sebe za postizanje što boljeg rezultata! Znači li to da je Andrej talentirana, ali razmažena lijena buba bez radnih navika?! U to vrijeme još je u SRH bio na snazi Šuvarov koncept srednjeg usmjerenog obrazovanja po kojem se u srednju školu upisivalo prema adresi stanovanja. Gledano na planu grada, Jordanovac je najbliži vrlo elitnom MIOC-u (matematičko-informatički obrazovni centar). Svaki ambiciozni osnovac odlikaš bi "ubio" da upadne u takvu srednju školu. Međutim, izgleda da su tata i mama Plenković zaključili da MIOC nije škola za njihovog sina, te da on s matematikom, fizikom i informatikom nema veze, jer to su preegzaktni predmeti za njegove sposobnosti. Zato su, izgleda, pokrenuli svoje veze i sustav je malčice zažmirio...

No, mora da je svestranom sportašu još veći udarac bilo saznanje da se zbog iznenada pojavljenog urođenog nasljednog genetskog poremećaja kojeg se kod običnih smrtnika uočava u najranijem djetinjstvu nije ni smio baviti bilo kakvom sportskom aktivnošću. 1987. godine, na regrutaciji, domoljubni je Andrej trajno oslobođen služenja obaveznog vojnog roka u neprijateljskoj JNA (pune 4 godine prije nego što je i službeno postala neprijateljska) zbog tzv. talasemije minor (eto, nije zaslužio ni da bude major već najobičniji minor). Dok bi običnom regrutu smrtniku bilo samo preporučeno da uz eventualni posjet doktoru jede što više zelenog povrća (špinat, kelj, blitva, brokula, ili najobičnija kopriva) da riješi to stanje, malog kao od brda odvaljenog Andreja su kao najgoreg invalida onemogućili da u uniformi pod oružjem dokaže svoju sposobnost za ženidbu! O, sudbo kleta! Zamislite samo, vojna liječnica, specijalistica za bolesti srca i krvožilnog sustava, nije punih 17 godina bila u stanju prepoznati simptome kod vlastitog sinčića! Mora da je tek izvanredna privrženost obitelji i roditeljima spriječila Andreja da tuži mamu i tatu zbog zanemarivanja i zlostavljanja jer potencijalno smrtonosnu bolest su ignorirali cijelo njegovo djetinjstvo!

Tako shrvan, Andrej je još morao pisati maturalni rad. Naravno da kao sin vrsnog društveno-političkog stručnjaka nije mogao za temu izabrati nešto drugo osim "Sredstva masovne komunikacije" koji kao da je sažetak knjige "Teorija i praksa suvremenog novinarstva" autora Marija Plenkovića objavljene godinu dana prije. Naravno, Andrejev rad je fantastično kvalitetan, kao da ga je pisao njegov tata! Jabuka zaista ne pada daleko od stabla! Toliko je stručan, toliko moralno-politički podoban i na partijskoj liniji od prije 1980, toliko nadahnut Kardeljevim idejama da ga je nemoguće poistovjetiti sa slabokrvnim maturantom, 18-godišnjim pripadnikom buntovne generacije u isto ono vrijeme u kojem Gorbačov kroz "Glasnost" razvaljuje SSSR i Varšavski ugovor te dok novine u SR Hrvatskoj bez straha i respekta naveliko kopaju po utrobi tadašnjeg socijalističkog poretka. Pravi vizionar, nema što! Puno bi lakše bilo prihvatiti da takav rad napiše neki stručni suradnik za ideološko-politički rad sekretaru CK nego maturant.

Bilo kako bilo, maturalni rad je zaslužio biti o državnom trošku objavljen 1989. godine u zborniku radova namijenjenom "nosiocima funkcije informiranja... kao i svim radnim ljudima kojima je samoupravljanje i društveno komuniciranje primarna zadaća".

Daljnji životopis sadašnjeg Predsjednika Vlade RH i Predsjednika HDZ-a je naizgled nešto poznatiji, tako da ga se sad neće spominjati. Tek, fusnotica da nikad nije služio HV te da je član Paneuropske Unije koje je član i njegov omiljeni prijatelj Pavo Barišić.

Znajući da danas zastupa ideje koje su u potpunoj opreci s onim što je "obožavao" do 1991. i doznajući svakog dana ponešto novo, ali uvijek u suprotnosti s likom uljuđenog civiliziranog europejca koji je od HDZ-a trebao stvoriti europsku demokršćansku stranku, sve se više nameće pitanje što je zapravo Plenković? Što se skriva iza te njegove kvaziuljuđene vanjštine? Je li ustašofil? Možda neofašist? Ili staljinist? Ni najmanje! On je veliko NIŠTA od svega toga! Sve upućuje na to da je njegova jedina "ideologija" konformizam i čisto oportunističko plutanje s jedinim ciljem stjecanja osobnog materijalnog blagostanja i zadovoljenja svog neizmjerno velikog egotripa, bez prevelikog vlastitog uloženog truda. On je čovjek za svaki režim u kojem će mu biti maksimalno udobno, neovisno o tome kakav je to režim.

Stoga, u svjetlu svih brojnih uznemirujućih događaja od samog početka njegovog mandata, s priličnom tjeskobom možemo se početi pitati što je sve Plenković spreman prešutjeti, na što je sve spreman propustiti reagirati kao čovjek, političar i državnik, samo da bi njemu bilo dobro. Što nas sve očekuje kad maska konačno spadne i pokaže svoje pravo lice?

Ocjene (10)


Respektira (8): sufit, Anyst, msesar, viewer, Interstellar, VeNLO, Alumnus, 5none5


Slaže se (1): Laci


Ne slaže se (1): RepopeR


Komentari (31)


Hrv. premijeri prije Plenkovića: Mesić, Manolić, Gregurić, Škarinić, Valentić, Mateša, Račan, Sanader, Kosorica, Milanović, Tim Orešković https://vlada.gov.hr/prethodne-vlade-11348/11348 Toliko. Interstellar 0 0 0


Navodno postoji još jedan sumnjiv Plenkovićev uradak u Modroj Lasti iz 1981... Instruktor 0 0 0


@Laci AP je trenutni "lider" HDZ-a upravo zato što je takav, ne zato što su "mislili" da je drukčiji. O tome sam govorio još u svom prvom tekstu o njemu, ali tada još nisam znao detalje, već samo indicije. Kad sam počeo "kopati", činjenice su počele bereza 0 0 0


izvirati . One su dostupne svakome tko ih želi pronaći. Da govorim istinu pokazuje i to da nitko od ovih "antip'rotivnih" komentatora nije argumentom oborio bilo što iz mog teksta, već se u najboljem slučaju lijepe za manje bitne činjenice..korištene bereza 0 0 0


kao ilustracija obrasca ponašanja. Tja, što se može. Idemo dalje.. bereza 0 0 0