Analiza

Sretan vam rođendan....uz moj blic osvrt

21.01.2015. 20:50, Barometar o Barometru: Prvi rođendan je prošao, kako i što dalje?

Iako relativno svjež član, dozvolio bih si komentirati rad Barometra na temelju tog iskustva, a ujedno i čestitati prvu godinu postojanja. Radi preglednosti i jednostavnosti, neke svoje ocjene o Barometru ću prezentirati po natuknicama (podrobniji osvrt tražio bi i sustavniji pristup problematici):

PREDNOSTI i KVALITETE:

- barometar kao govornica - jedinstven je primjer na hrv. online medijskom prostoru koji na ovakav način integrira mogućnosti koje daju web 2.0 tehnologije unutar klasičnog (u načelu "jednosmjernog") odnosa mediji->publika.

- anonimni i nepoznati "mali čovjek" ima priliku testirati kvalitetu svog "proizvoda", a neki, slijedom toga, možda i otkriti neke svoje neosviještene i skrivene talente :)) 

-chat s poznatim, etabliranim i uglednim osobama iz političkog, društvenog i ekonomskog života

- postojeći vrlo korektan, objektivan, budan i poticajni odnos moderatora platforme/uredništva (izuzetno važno kao doprinos motivaciji sudionika i jamstvo čuvanja kvalitetnih aktera)

-jasno organizirano, pregledno i za uporabu jednostavno sučelje

MOGUĆNOSTI POBOLJŠANJA VEĆ DOBRIH/ZADOVOLJAVAJUĆIH RJEŠENJA:

- nagrađivanje sudionika (doprinosi motivaciji sudionika). Svako dodatno nagrađivanje za uložen trud, iznimnu kvalitetu ili dugotrajnu vjernost onih najupornijih nikada nije suvišno. Ono prije svega, slijedom teorije uvjetovane reakcije, uvjetuje ponašanje članova. Nagrađivanje treba biti konkretan znak pažnje uredništva i direktan čin zahvalnosti; u tom smislu komentari podrške na platformi barometar.hr, iako vrlo poticajni kao izvor vanjskog podražaja, zbog svojega karaktera (u načelu, trud od par sekundi) eventualno nisu u mogućnosti ispuniti u potpunosti očekivanja autora i biti doživljeni kao adekvatna povratna informacija za uložen trud ili vrijeme u sastavljanje analize. 

SLABOSTI:

- slab uvid autora teksta/analize u realnu posjećenost i čitanost rada (npr. sama objava na naslovnici ne daje podatke o tom u kolikoj mjeri je i da li je uopće tekstu pristupano)

PRILIKE DALJNJEG RAZVOJA:

- pošto na Barometru 100% analiza čine samostalni radovi, a uglavnom se pristup svodi na prognoze razvoja događaja, možda bi bilo inovativno razmotriti uvođenje izrade svojevrsnih grupnih analiza za pojedine teme ili događaje. Ona bi se odnosila na usklađen timski rad sudionika u formiranju jedinstvenog rada, u trajanju nekoliko dana ili čak tjedana. Nužna je pritom moderatura od strane jednog ili dvoje članova (koji bi imali funkciju administratora nad tom temom/projektom) koji bi nadzirali razradu i provođenje analize prema prethodno definiranim "fazama". Prije svega, oni bi definirali problem, što se traži od analize i kako doći do toga (korake). Podrazumijeva se da sudionici, naročito administratori budu potkovani i donekle upoznati s materijom (a barometru, primjetio sam, toga baš i ne fali). Sudjelovanje dopušteno svima, no ovisno o kvaliteti argumentacije ne bi nužno svačiji doprinos završio u "završnom proizvodu".

Grupni pristup bi korigirao nedostatke argumentacije ili izraženu pristranost pojedinca, te ujedno dao multiperspektivnost, sagledavanje jedne točke iz više kuteva. Naravno, on traži i određenu posvećenost temi, a shodno tomu zahtjeva vrijeme i trud.

MOGUĆE "PRIJETNJE":

-pojava konkurentskog medijskog sadržaja od strane drugih medijskih i news kuća

lp

Ocjene (7)


Komentari (5)


Tomo, hvala na čestitci i prijedlozima:) glede nagrada, apsolutno se slažem ali na žalost, ne ovisi o nama...dosad smo uspjeli u dva navrata osigurati nagrade za korisnike, nadam se da ćemo ove godine biti uspješniji. trudit ćemo se, sigurno! siouxica 0 0 0


tomo, hvala na konstruktivnom pristupu, jako me zanima ovaj dio o kolaborativnim analizama, volio bih da to još iskomuniciramo..oko ovoga "stetan vam.." si se zabunio, mislio si "sretan nam.."? jer, svi smo mi barometar :)) visitor 0 0 0


sio je rekla za nagrde, imali smo lijepe i kvalitetne majice s logom barometra i pretplatu na tiskano izdanje večernjaka..tu je i mogućnost da se zarađenim vingdima kupi pristup premium člancima na večernjakovom portalu..borimo se za više i češće :) visitor 0 0 0


pozdrav sio i vis.što se tiče kolabor. analiza, palo mi je na pamet kako bi bilo integrirati viđenja više barometraša (valjda je ok izraz:) ) u jednu cjelinu. mislim da ne bi ispalo loše. Bit će mi drago ako sam ovime dao povod za dalju razradu ideje TomoZD 0 0 0


@vis, što se tiče mogućnosti da iskomuniciramo, nema problema. bilo bi dobro da se uključe i drugi zainteresirani sa svojim idejama koje bi išle u tom pravcu. TomoZD 0 0 0