Analiza

Teško je po fotografijama dokučiti ima li Mirela Holy oči zelene poput proljetnih hrvatskih livada i šuma, svijetloplave, poput plićaka mitskih vala mare nostrum croaticum, ili pak sive, boje naše gospodarske prilike. Ipak u tom uskom spektru kriju se njeni pogledi zamaskirani debelim slojem maskare koji ističu bljedilo svih njenih filozofija. Siva boja za bljedilo socijaldemokratske ekonomije u kojoj je politički odgojena i koja je novac uvijek znala potrošiti ali nikad stvoriti. Zavodničko plava gender ideologije bazirana na ideji spola kao puke društvene i zakonske kvalifikacije koja je osnova diskriminacije i neravnopravnosti žena koje ne žele biti žene, iako diskriminacija i neravnopravnost u Hrvatskoj i svijetu ima daleko teže i pogubnije posljedice, poput suza malog Roma koji je nedavno na televiziji jecajima prepričavao svakodnevne susrete sa svojim vršnjacima u školi. Te na kraju zeleno bljedilo njenog ekološkog aktivizma koje se krije u paroli „održivi razvoj“ i što je definitivno premalo za stranku koja želi titulu „zelena“, obzirom da je „održivi razvoj“ danas, poput psovke ili šale, na usnama svakog hrvatskog političara i u  svim zgužvanim listovima na brzinu prepisanih stranačkih programa.

OraH je iskaz moći HNS-a nad SDP-om, nastao kao rezultat sukoba Čaćićeva neodrživog razvoja i Holyinog zelenog pogleda, i u kojem je predsjednik minorne stranke u pijetlovoj koaliciji uspio izbaciti člana vodeće stranke, ne samo iz Vlade već iz njenog članstva. U toj igri moći Čaćić nije naravno mogao izbaciti Mirelu Holy iz sabora al ju je uspio optužiti za bahatost koja je upravo njemu toliko svojstvena i kojom je sam sebe izbacio iz Vlade i sabora.

ORaH je nastao u doba kad Sanader u sudnici simbolizira HDZ, u doba kad su bahati zoranizmi simbolizirali SDP, u doba pada Laburista i tako nastalim vakuumom za opcije trećeg puta. Oformljujući jednu zelenu stranku, koje su toliko popularne u industrijaliziranoj Europi, Mirela Holy je zaboravila da industrijska zagađenja nisu pravi problem Hrvata, veći je „problem“ upravo njihov izostanak, pa je bilo koja zelena stranka tek mogući četvrti politički put koji bi rješavao probleme nastale uspjehom alternativnog trećeg puta i rješavanjem gospodarskog šlamperaja vodećih stranaka. Mirela Holy je zaboravila stvoriti prepoznatljivi identitet svoje stranke kojim bi se udaljila od svojih korijena, već je suprotno tome uvijek naglašavala njenu socijaldemokratsku narav. I na kraju, zaboravila je na terenski zeleni aktivizam kojim se sve zelene stranke u svijetu diče, i za što je mogla iskoristiti ionako dokono članstvo.

Rad Mirele Holy u saboru je bio vrlo dobar, postavljala je prava pitanja i često zagorčavala život Čaćićevom nasljedniku Ivanu Vrdoljaku, pa će se njen izostanak u novom sazivu hrvatskog sabora sigurno osjetiti. Ali njeni nastupi su bili tihi i ne baš feministički, na mnoga svoja pitanja nije dobivala odgovore, a u tim trenucima se mogao dići glas i zaprijetiti kažiprstom, i tako se izdvojiti iz letargične mase stranačkih bezličnih poslušnika i osigurati sebi i stranci prepoznatljivost i buduće mandate.

Mirela Holy bi najradije imala crne oči koje bi se slagale s krpicama kojim, kao odjevna dizajnerica, iskazuje svoju osobnost. Doktorat iz područja humanističkih znanosti u spoju njezine osobnosti stvorio je kompleksnu osobu. Ali politička prepoznatljivost (ako se politikom želi baviti) ne dozvoljava raštrkanost ideja i prioriteta. Feminizam je (bar za mene) zastarjela ideja od trenutka kad su se žene zakonski izjednačile s muškarcima, te bi danas, jedan pravi feminizam, trebao isticati ženu upravo kao ženu. LGBT aktivizam je zamro od kada su građanskim brakom dobili prava za koja su se borili, sve ostalo je neukusno isticanje seksualnosti kojem je mjesto samo u intimi vlastita četiri zida.

ORaH je od početka loše koncipiran projekt s greškom u samom imenu, jedino što u ORaH-u valja je upravo Mirela Holy. Mirela Holy (ako je ostalo političke volje, snage i horoskopskog Strijelaca koji poput svoje strijele uvijek stremi ka visinama) bi trebala napustiti svoju stranku i pustiti je da u miru ode u sjećanje. S druge strane bi trebala oformiti klasičnu zelenu stranku s jakim terenskim aktivizmom i zelenilom u samom imenu. Osim ekologije jedna zelena stranka  može zastupati ekološku poljoprivredu, isticati GMO problem i „kemiju“ u mesnoj industriji te, na političkoj sceni, možda ne zamijeniti, već nadopuniti „selačke stranke“ koje se ionako bore samo za veće poticaje u poljoprivredi. Buduća stranka bi morala isticati štetnost prevelikog uvoza hrane i (ako ne tražim previše od Holy) štetnost pristupa EU koja nam je zabranila ZERP, a nedavnim smanjenjem kvota, i sam ribolov, pristup kojim je Hrvatska doslovno izvršila agresiju na samu sebe. Mirela Holy mora zaboraviti željenu crnu boju očiju i prihvatiti vlastitu zeleno-plavu-sivu, boje Slavonije, Dalmacije i stvarnosti koju živimo.

4

5none5

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 555 61 37 1,278
PRIMIO <- 920 164 56 1,791

Dostignuća

Vingd 1,021.00
Bodovi 186.8
Prijedlozi 6 37.00
Analize 176 983.00

Od istog autora

Ocjene (8)


Respektira (7): Jung-fu, BorisTraljic, Refamolitelj, IDujas, Alumnus, RepopeR, siouxica


Slaže se (1): Laci


Komentari (6)


Bravo 5none5, dobro "pročitana" ORaH i Holy. Doktorat iz hunasitičkih znanosti bi pretpostavljao veću brigu za ljude nego za životinje, zar ne ? Laci 1 0 0


Odlična analiza s kojom se doduše na mnogo mjesta ne slažem: Za početka Orah je nastradao neposredno pred izbore u preraspodjeli medijskog prostora! Preraspodjelu su napravili vladajući a rezultat je Most! Čačića nije izbacila bahatost nego zatvor! IDujas 1 0 0


bahata vožnja je posljedica osobne bahatosti ID ;) 5none5 0 0 0


Super tekst. Neću pisati o temi pa mala opservacija. MH je napravila samo jednu "grešku", odlučila je ne biti licemjerna. Tako je postala nezanimljiva i biračima i medijima, tim više jer je morala probijati blokadu. Trebala je skočit do bilježnika... BorisTraljic 1 0 0


Orah se doista potrudio i napisao najbolji program u hr. Most je neke stvari prepisao. Mirela je to radila tiho misleći da je javnost prati. Po mom sudu njena greška je ta što nije zahvatila monetarnu politiku, a obećala je (barem meni na mail) Jung-fu 0 0 0