Analiza

Spašavnje Agrokora je državni intervencionizam, nespojivo sa neoliberalizmom !

16.02.2017. 12:19, Treba li država spašavati Agrokor?

Fukuyama je napisao dsa je "suvremeni kapitalizam, čitaj neoliberalna kapitalistička doktrina, KRAJ POVIJESTI, jer je to najbolji ekonomski model za funkcioniranje gospodarstva. A taj model odnosno doktrina ima jedan temeljni princip, koji glasi: Država treba da MAKNE ruke od svakog intervencionizma u gosppdarstvu ! I bez te neoliberalne doktrine, kapitalizam je odvajkada, od prvih dana svoga postojanja bio utemeljen na privatnom vlasništvu, na nedodirljivosti privtanog vlasništva, na nemiješanju države u poslovanje kapitalista i na odgovornosti vlasnika (kapitalista) prema vlastitom vlasništvu.

Slijedom toga rezona, doktrine, 'svetog pravila' u funkcioniranju kapitalizma, kapitalist NAJBOLJE zna brinuti o svome vlasništvu, dok država o svom vlasništvu dokazano "ne zna brinuti". Slijedom toga pak, ako država loše brine o svome vlasništvu i nedostaj ejoj novaca, to će namaknuti na račun svih građana, jer bi bilo "svetogrđe" tražiti od kapitalista da iz svojih profita pokrivaju državne dugove/potrebe radi spašavanja državnih tvrtki, zar ne ?

E, pa sada kojom logikom se uopće razmišlja, i dosada razmišljalo, i čak i činilo to da se privatne tvrtke spašavaju na račun države odnosno svih građana države ? O da, znam odgovor -"previše je zaposlenih u Agrokoru a da bi s epustilo da propadne !". No tko kaže da ako privatni Agrokor propadne, mora stati poslovanje Agrokora ? Država može preuzeti odnosno oduzeti Agrokor Todoriću, i pretvoriti j eu državnu tvrtku, koja će poslovati i dalje normalno, uz garanciju države svim vjerovnicima Agrokora, da će svoja potraživanja dobiti kako se bude dogovorilo. Lošije država ne može voditi poslovanje Agrokora, nego što ga je očito vodio Todorić.

Jer kada je 'mali cvjećar' dobio Konzum na poklon, umislio si je da je veliki biznismen, i postao svojevrni ?biciklista' Kutle, stalno se šireći uz državnu pomoć, i državne garancije, ne vodeći računa o realnosti tržišnih odnosa. Htio mje postati Metro, Lidl, Kaufland, Špar,....europski i svjetski "igrač", s nezajažljivim apetitom za sve većom ekspanzijom. U međuvremeno je vjejrojatno obitelj Todorić izvukla iz tvrtke toliko novaca da obezbijede carski život i svojim pra-pra-pra-praunucima, bez obzira što se bude desilo sa tvrtkom.

I sada kada s enaslućuju problemi u poslovanju, oprezno se širi glas o potrebi spaša vanja Agrokora od strane hrvatske države ?! Agrokor "hrani" Hrvatsku, Agrokor "zapošljava" Hrvate, Agrokor ovo, Agrokor ono, samo se ne govori da je Todorić uvalio Agrokor u probleme, a sada očekuje da ga država spašava. na koju foru i s kojim rezonom ? Da radnici, koji navodno 40 000, ne ostanu bez posla ? A zašto bi ostali bez posla ? Zar su radnici Peveca ostali bez posla nakon što su Peveci upropastili poslovanje Peveca ?

U amričkoj literaturi koja se bavi analizom ekonomskih sustava, kritičari neoliberalizma najviše zamjeraju teoretičarima neoliberalizma i protivnicima državnog intervencionizam to, da su beskrajno dvolični. To jest, da se protive svakom uplitanju države u poslovanje sve dok ide dobro, i dok pristižu pogromni profiti, ali su najglasniji u tome da od ržave traže pomoć kada poslovanje krene nizbrdo. valja reći da se to uglavnom odnosi na "velike igrače", poput Agrokora i još puno veće, oni su ti koji maltene smatraju obvezom države da ih spašavaju/saniraju kada im s eposlovabje urušava. Mali i sitni "kapitalisti" mogu propasti, za njih neka važi kapitalističak doktrina - sam si skuhao, sada sam kusaj !", ti si vlasnik ti se brini o svome vlasništvu, pa propadni ako si loše poslovao. No za "velike igrače" trebaju važiti druga pravila, je roni trebaju biti povlašteni !

A iza priče o eventualnim većim teškoćama ili čak propasti Agrokora stoji taj dvolični mentalitet - profit je mmoj, a gubitak neka snosi država/narod ! Ako Agrokor kojim slučajem propadne to će biti njabolji dokaz o lažnosti doktrine da sve što j eu državnom vlasništvu mora propasti, a sve što je u privatnom vlasništvu posluje dobro, odnosno teorije da država loš gospodar !

Ne želeći propast Agrokora, čiji bi radnici bili žrtve, jer naša politika ne zna kako postupati u takvim slučajevima, budući da je "specijalizirana" samo za upropaštavanje i zatvaranje gospodarskih subjekata, obustavljanje djelatnosti i postavljanje na funkcije vođenja tvrtki podobnih,, a ne stručnih i poštenih ljudi, smatram da u slučaju propasti Agrokora, država NE TREBA da sanira Agrokor tako da ostane u vlasništvu Todorića, već njih i sve one koji su sa njima u "kompi" treba udaljiti iz Agrokora, i upravljanje Agrokorom povjeriti sposobnim i stručnim, a ponajprije poštenim osobama, kojima će briga o tvrtki i o ljudim akoji u njoj rade biti primarna preokupacija, a ne izvlačenja profita iz tvrtke na kojekakve otočne račune, i besomučna ekspanzija radi same ekspanzije. Agrokor ako do toga dođe, NE TREBA spašavati za Todoriće, već im treba oduzeti Agrokor ! Ako se to bne bi učinilo onda bi se zorno potvrdilo da je kapitalizam, i njegov najnoviji derivat neoliberalizam samo jedna ogromna bezočna laž, a ne ekonomska teorija, ekonomski sustav koji zavrijeđuje pozornost, a kamoli primjenu njegovih doktrina u realnom životu. Neka "čikaški dečki" spašavaju Agrokor, ako se naša država ne bi usudila preuzeti Agrokor, odnosno oduzeti Agrokor od Todorića !

Ocjene (2)


Respektira (2): bereza, plotto


Komentari (11)


to događa u SAD,gdje legalno izabrani predsjednik Trump ima silne problem sa korporativnim moćnicima udruženim u kartel,koji su zapravo stvarna snaga koja vodi SAD.Narod je tu samo ikebana. plotto 0 0 0


To i jest probem u suvremenm svijetu. Kako dopustiti tržišnu ekonomiju tj. privatno poduzetništvo s jedene strane i zadržati globalna kretanja pod kontrolom koja bi bla neovisna o eknomskim moćnicima. Tu je riječ o unijeću mogućeg. Državna .. Boljunac 0 0 0


ekonomija je propast za državu i narod koji takvoj državi živi. Privatna ekonomija bez državne, javne kontrole, donosi razne neočekivane rezultate. Kao što se je zbilo s SAD-om Kinom. Uz pomoć Amerike Kina je postala br. 1 u indusrtiji svijeta. Boljunac 0 0 0


U KIni nakon što su maklnuli "četveročlanu bandu" . Ten Xiao Ping je pozvao Kineze: Obogatite se. poslušali su ga. Danas ima Kna BDP po glavi jedva malo niži od našega koji je još pod kontrolom države. 11.573 : 7.990 = 1,45 . A Kina ima 1,37 mlrd Boljunac 0 0 0


stanvnika , a RH možda niti 4 mlna. Dakle, Kina ima po glavi stanovnika BDP 69 % u odnosu na RH. Sa svim velikim skokovima koje je provodio veliki vođa Mao Ce Tung, kad je gotovo uništio kinesku ekonomiju. Boljunac 0 0 0