Analiza

Slom "kikaš--matanovske" filozofije Ivice Todorića !

23.03.2017. 12:03, Treba li država spašavati Agrokor?

Tko je svojevremeno gledao, i tko se još sjeća TV serije "Prosjaci i sinovi", u kojoj je ulogu Matana, unuka djeda Kikaša, maestralno odigrao Rade Šerbedžija, ako se malo bolje zamisle, morati će priznati, da u ozmijenjenim i modrniziranijim okolnostima doduše, ali ipak Ivica Todorić neodoljivo potsjeća na toga Matana. Jer je "filozofija" i stare "garde" oličene u djedu Kikašu, i mlade "garde" oličene u liku Matana, je bila - lijepo zboriti, muljati, prodavati "muda za bubrege", naivce varati i na tome što više zarađivati, a onima koji su "radili"(prosili) za njih davati mrvice. Tako se Matan od prosjačkog sina iz Imotske krajine, prometnuo, koristeći modernije metode šverca i muljaže, do bogatog zagrebačkog kućevlasnika.

I u čemu se može uočiti sličnost ? Pa prvenstveno u tome da su i djed Kikaš i Matan sebe smstrali lukavim i pametnim, a ostale "ovcama" koje valja "šišati", pogotovu državu i državne institucije. Da bi to postigli nisu imali nikakovih skrupula, nikakovih ideoloških, domoljubnih ili inih moralnih kočnica, valjalo je samo zarađivati, i to bilo kako.  Nije doduše otac Ante Ivice Todorića bio netko poput prosjaka Kikaša, već je dapače bio istaknuti kadar u bivšem komunističkom sustavu, pa je bio na istaknutim gospodarskim i političkim pozicijam, znači na "ti" sa komunjarskim režimom, dok 1971. nije procijenio da će doći do promjene, pa je "pogriješio" i radi optužbe da je kao čelnik Agrokombinata "zamračio" šest milijuna maraka, dospio u zatvor. Srtenim "stjecajem okolnosti" otac Ante Todorić je postao i dobar prijatelj Franje Tuđmana, kasnijeg prvog predsjednika hrvatske države. 1990-u ivica Todorić dočekuje sa pedeset radnika i djelatnošću na uvozu-izvozu žitarica, povrća i voća , i prodajom i uvozom cvijeća.

Početkom devedesetih počinje brzi uspon te kompanije koji traje još i danas.

Prva tvrtka koju je kupio bila je zadarska Sojara. Za taj posao dobio je kredit zagrebačke banke koja ga je kreditirala kada je kupovao pšenicu i kukuruz od PIK-a Osijek i Kutjevo za potrebe državnih rezervi. Tada je izbio i skandal kada se saznalo da su pšenica i kukuruz izvezeni, a državne rezerve prazne. 

Konkurenti su mu javno prigovarali da je kredite od Zagrebačke banke dobivao povoljnije od drugih. Njemu su davani po 4 posto dok su drugim poduzetnicima, u to ratno doba, iznosili 12 posto.

Todorić 1992. kupuje Jamnicu i Agropreradu, 1993. Zvijezdu, tvornicu ulja, 1994. Ledo i Konzum, najveći maloprodajni lanac, da bi s tim portfeljom 1995. Agrokor i službeno postao koncern. Nakon toga 1998. kupuje Jaska vino, 2000. preuzima Sarajevski Kiseljak, tvornicu mineralne vode, 2003. srbijanski Friktom, tvornicu sladoleda, 2004. tvornicu sladoleda Baldauf i punionicu mineralne vode Fonyodi u Mađarskoj.

Nakon toga postao je vlasnikom PIK-a Vrbovec, PIK-a Belje, Tiska a zadnjih mjeseci vode se pregovori o kupnji slovenskog trgovačkog lanca Mercator. Agrokor postaje daleko nasnažnija hrvatska privatna kompanija i jedna od najvećih u jugoistočnoj Europi. Sukladno tom novom statusu Todorić se 2005. nakon izgradnje proširene replike  nekadašnjeg dvorca Kulmer, smještenom u sjevernom dijelu Zagreba u Parku prirode Medvednica, useljava s obitelji u taj rezidencijalni objekt koji se službeno vodi kao „hotel“.

Budući da j eu školi bio osrednji učenik, nije za pretpostaviti da je poslije toga postao genijalac, pa se razlog njegovog poslovnog uspona moraju potražiti negdje drugdje. Slijediti ću logiku Occaamove oštrice, te ne komplicirajući odgovor na to što je uzrok njegovom tako naglom usponu, pretpostaviti ću da je na to najjednostavniji odgovor taj, da je bio miljenik politike, što je i danas, te da njegov uspjeh nije rezultata nejgove pameti, inventivnosti ili predanosti radu, već jednostavno rezultat kikaš-matanovske lukavosti u ubjeđivanju drugih "da su muda bubrezi", koristeći tuđi novac za svoje nezasitne bolesne ambicije stvaranja "dinastije", niti ne namjeravajući vraćati pozajmljeni novac, računajući na to, da će se onaj ili oni koji su mu omogućili "razvoj" davajući mu kredite i robu, naplatiti od države ili od naroda, pri čemu j eon svoje bogatstvo već davno iznio van Hrvatske u neke tuđinske banke, na račune u čijhin se trag ne može ući. Ako se nekome ova konstatacija čini previše proizvoljnom, evo male računice za razmišljanje.

Agrokor ima prihod od prodaje od 29 milijardi kuna godišnje (bez onog dijele prihoda koji je "zamračen"), ako pretpostavimo, što je realno, da je čista dobit prije podmirenja obveza prema dobavljačima i bankama, cca 10 % (što je čak nerealno nisko računato), onda on ima cca 3 milijarde kuna svake godine za otplatu dugova prema dobavljačima i bankama ! To znači da bi za 10 godina bez ikakve panike mogao otplatiti dug, a da se ne zadužuje više. No situacija je navodno takva da duguje dobavljačima, bankama i fondovima, a nije navodno već je stvarno da u trgovačkoj branši on isplaćuje najmanje plaće djelatnicima, te da je navodno "u banani". Postavlja se onda pitanje gdje je taj novac koji se zarađuje i donosi profit vlasniku ? Činjenica je da nikada do sada, pa ni sada javnosti nisu dostupni nikakovi pokazatelji o poslovanju Agrokora, čak je zataškana i afera u svezi Agrokora i nestanka žita iz robnih rezervi, koje je otišlo Agrokoru odnosno izvezeno od strane Agrokora. Svatko iole verziran u poslove branše kojom se Agrokor bavi, bi se upitao kako se može tako neodgovorno poslovati ? A odgovor je-može se, ako vas štite i maze i paze, državne institucije, i bankarski sektor uz garanciju države da će da plati ako Todorić "kihne".

Radi svega toga odgovor na pitanje treba li država spašavati Agrokor, bi trebao biti slijedeći: a) Treba razlučiti Agrokor i Todoriće, bez obzira što Todorići velikim dugovima i velikim brojem radnika koji bi ostali na ulici UCJENJUJU državu. b) Točku pod a) izvesti tako da Todorići ostanu vez vlasništva u Agrokoru.c) Provesti detaljnu kontrolu poslovanja Agrokora, tijek novca u Agrokoru i poduzeti sve potrebne mjere za sankcioniranje nezakonitosti u poslovanju, kojih sigurno ima, i to napretek. d) Država u dogovru s dobavljačima, bankama, fondovima i samom državom, treba naći strateškog partnera za Agrokor, koji će preuzeti Agrokor, garantirajući mu dalje poslovanje i zaposlenost kakva je danas, a dugove riješiti reprogramiranjem za banke i državu, a dobavljačima "olakšati život" reprogramiranjem njihovih dugova prema bankama, koje sigurno imaju. Kutle je upropastio pola hrvatskog gospodarstva, a Ivici Todoriću, koji je  radi po Kutleovom modelu, samo bivajući još pohlepniji, ne bi se smjelo dopustiti da upropasti drugu polovicu hrvatskog gospodarstva. Tko bi to dopustio bio bi veleizdajnik, i zaslužio bi trenutačno uhićenje i suđenje. Naravno, ne radi se tu samo o jednoj osobi, ali neka, što više njih se ukloni iz hrvatskog gospodarstva ovakovih Kikaša i Matana, tim više nam rastu šanse da "preživimo". Sa Kutleima i Todorićima smo osuđeni na životarenje ili bježanje iz zemlje. No ne bih se čudio da Todorići kompletno pobjegnu iz zemlje prije nas. U neke davno kupljene i za sebe uređene inozemne "dvore". Eh, da je striček Francek živ...? Možda više mi ne bi bili živi, jer bi našao još 198 ovakovih bogatih "usrećitelja" Hrvatske.

Ocjene (1)


Ne slaže se (1): RepopeR


Komentari (9)


jednog prodavača cvijeća koji se 'tajkunizirao' osim Todorića ?! Zar su svi glupi, a Ivica genijalac ? A ako je genijalac zašto je koncern uvalio u 'govna' ? Pusti fraze RepopeR, objasni ovih nekoliko stvari, O.K. ? Laci 0 0 0


I još nešto RepopeR, tako ti Boga objasni meni neznalici što beše sa onim 'nestalim' žitom iz silosa robnih rezervi ? Sigurno imaš neko razumno objašnjenje ? Pokrao ga narod koji ne "ljubi" Todorića ??? Laci 0 0 0


Lakše bi tebi bilo objasniti gdje bi trebala ići čista dobit,nego da je tražim gdje odlazi.Todorić je doista genijalac Ruskim novcem financirao svoje rizične projekte,a država u NATOu i još prijeti izvozom mirne reintegracijeUkrajini.On je moj heroj. RepopeR 0 0 0


Bpže moj, vjerojatno radiš za njega, pa moraš tako, razumijem te. Zar i Al Capone nije bio genijalac ? Laci 0 0 0


Kako komentiraš falsificirane bilance Agrokora RepopeR ? Kao GENIJALNU ideju Todorića ? Što god o njemu mislili on je seoski kokošar, koji se polakomio da "lovi" krupnu divljač ! A "lovočuvari" su mu to dopuštali ! "Mafija" je to ! Laci 0 0 0