Analiza

U prošlom članku pisao sam o političkoj igri, pretpostavljajući da igrači igraju racionalno. No izgleda da imamo previše neracionalnih igrača, onih koji povlače poteze koji ih direktno vode u političku havariju. I ne mislim tu na samog Karamarka, on možda ima motive koji javnosti nisu poznati. Mislim na njegove stranačke kolege.

Zato ću ovaj put pokušati analizirati situaciji iz malo prizemnije perspektive, barem za početak, i barem kad se radi o običnim saborskim zastupnicima. Jer, zapravo, nemamo razloga smatrati da je prosječna inteligecija saborskog zastupnika baš jako visoka. I dalje pretpostavljam da politički akteri rade uglavnom u svom interesu.

Slijede nam dvije ključne saborske odluke: glasovanje o nepovjerenju Oreškovićevoj vladi, i glasovanje o novoj HDZ-ovoj vladi, ako prva padne. Glasovanje o Karamarku sada postaje bespredmetno. Eventualno glasovanje o raspuštanju Sabora ekvivalentno je ovom drugom glasovanju, samo sa suprotnim izborom. Opcija neke treće (SDP-ove) vlade nije realna jer SDP-u više odgovaraju izbori od toga.

Za svaku od tih odluka može se glasovati za ili protiv (suzdržan je efektivno isto što i protiv), dakle za obje odluke imamo 4 mogućnosti: za-za, za-protiv, protiv-za i protiv-protiv. Tako imamo i 4 skupine zastupnika ovisno o tome kako će glasovati.

Prvu skupinu čine tzv. Karamarkovci, to su oni koji će glasati za nepovjerenje Oreškoviću i za novu vladu. Lojalni su Karamarku, iako mi nije sasvim jasno zašto. Možda Karamarko ima svoje metode, neću u to ulaziti. Izgleda da Karamarkovaca ima 42. Toliko je, naime, sabornika zatražilo Oreškovićevu smjenu. Taj broj može pasti na skoro 0 (ako HDZ shvati pogubnost misije u koju su se upustili) ili nešto narasti, ali računam sad s brojem 42.

Drugu skupinu nazivam Izbornici, tj. oni kojima odgovaraju novi izbori, ili barem misle da im odgovaraju novi izbori, te će glasovati na način da ih izazovu. Tj. za nepovjerenje Oreškoviću i protiv nove vlade. Tu definitivno spada cijela koalicija Hrvatska raste, Sinčić i SDSS. Milanović očekuje pobjedu, Sinčić preko 10 mandata po nekim anketama, a SDSS 3 umjesto 2 mandata. SDSS se u principu može kupiti, ali mislim da bi cijena bila previše neprihvatljiva za djelove HDZ-a i njihove frankenštajn koalicije. Iako na izborima vjerojatno ne bi bolje prošli, lijeva vlada odgovara i IDS-u. Tu ću staviti i zastupnike manjina Furija Radina i Veljka Kajtazija, koji na izborima prolaze isto, ali su u klubovima s Izbornicima i vjerojatno im posredno izbori odgovaraju. To je ukupno 64 Izbornika.

Iduću skupinu čine oni kojima ne odgovaraju novi izbori jer se na njima ne bi baš proslavili. Bez uvrede ikome, nazvat ću ih Luzeri. To mogu biti totalni luzeri, oni kojima prijeti potop na izborima, ili polu-luzeri, oni koji bi se održali, ali Karamarko im vjerojatno može ponuditi nešto bolje. Oni će glasovanjem izbjegavati izbore, dakle glasovat će protiv smjene Oreškovića, ali ako to ne uspiju glasat će za bilo kakvu Vladu, samo da ne idu na izbore.

Tu spada ostatak HDZ-a i Domoljubne koalicije koji nisu Karamarkovci. Osim što cijelom HDZ-u prijeti loš rezultat, ovima se najgore piše jer ih Karamarko neće staviti visoko na liste. Moguće je, doduše, da neki koalicijski partner misli da ima šanse sam (recimo Ilčić), pa se odmetne i glasa za izbore, ali sumnjam. U totalne luzere definitivno spada svih 7 odmetnutih Mostovaca. Ipak, Petrina ima toliku averziju prema HDZ-u, da izgleda da je on prvi koji neće glasovati za svoj interes (ostanak u Saboru) samo da najuri HDZ. U polu-luzere spada Bandić, kojemu je glavni motiv ipak vezan uz lokalne izbore i nije mu potrebno ponavljanje istog lošeg rezultata na parlamentarnim izborima nedugo prije lokalnih, a može lijepo trgovati s Karamarkom. Njegov će ga klub slušati, ipak je on moćna figura i može im biti od velike koristi. Tu je i Čačić. Možda ovdje spada i HDSSB, ovisno o pregovaračkoj moći Karamarka. Stavit ću ovdje i zastupnika manjina Šandora Juhasa jer je u klubu s HRID-i. To je ukupno 17 (HDZ i Domoljubna koalicija) + 6 (odbjegli Mostovci bez Petrine) + 5 (Bandićev klub bez člana koji je već nabrojan kao Domoljubna koalicija) + Čačić + 2 HDSSB + Juhas = 32 zastupnika.

Posljednju skupinu čine oni kojima odgovara ova vlada, ali u slučaju njenog pada odgovaraju im izbori. To su 12 Mostovaca, i nazvat ću ih Oreškovićevci. Ova im vlada odgovara jer su u njoj, a u slučaju njenog opstanka bit će još i jači faktor. Ako vlada padne, neovisno o izbornim prognozama, izbori su im bolja opcija od bilo čega što mogu dobiti od Karamarka uz potpuno izgubljen obraz. Naravno, svjesni su i da svakodnevno pokapanje HDZ-a njima pretače glasače, tako da nije isključeno ni novo izborno "iznenađenje" s Mostom.

Dakle, 42 Karamarkovca, 65 Izbornika (s Petrinom), 32 Luzera i 12 Oreškovićevaca. Jednostavnom matematikom, na prvom glasovanju za opoziv vlade glasuju Karamarkovci i Izbornici, njih 107. Dakle, vlada nema šanse, osim ako se ne dogodi obrat u HDZ-u. Nakon toga za novu vladu glasuju Karamarkovci i Luzeri, njih 74. Nedovoljno, ali blizu.

To je izgleda taktika na koju ide Karamarko. Većinu ne skuplja sada jer će mu malo njih sada potpisati za novu vladu, zato prvo ide u rušenje ove vlade. Nakon toga ima aduta, vlada je pala i svi luzeri, glasajte za novu vladu da izbjegnete izbore. Prema mojoj računici, koja je možda neprecizna, fale mu 2 glasa. Može pokušati kupiti SDSS, druga dva manjinca ili čak nekog u koaliciji Hrvatska raste. Izgleda da je s kupnjom Mostovaca gotovo.

U ovoj situaciji neki pametniji mogu računati korak unaprijed. Prvi kandidat za takav potez je Bandić, ipak je on jak igrač. Iako mu ne odgovaraju novi izbori te bi po tom rezonu trebao glasovati protiv opoziva ove Vlade, ako Vlada definitivno pada može taktizirati i rušiti Vladu da ostavi bolji dojam na Karamarka u naknadnom dijeljenju kolača. Ipak, ako se u HDZ-u dogodi obrat i broj Karamarkovaca se drastično smanji, neće Bandić biti taj koji ruši Oreškovića. Još bi neki luzeri mogli tako "ostavljati dojam" na Karamarka, posebno članovi HDZ-a.

Razmišljao sam o mogućnosti da i SDP ima dalekosežniju taktiku i opstruira glasovanje o opozivu Vlade, primjerice odlaskom s glasovanja, te tako forsira da se ipak raspravlja o Karamarku s kojim je sve počelo. To bi i učinili da im je javni interes na prvom mjestu. No sumnjam. Tako ozbiljno smanjuju šanse za nove izbore, a i pomahnitali Karamarko na čelu HDZ-a najbolja im je garancija za dobar izborni uspjeh.

Ima jedan potez koji je Orešković mogao povući i kojim bi Karamarkovce doveo u vrlo neugodan položaj. Mogao je ponuditi ostavku ako 76 zastupnika ponudi drugog mandatara. Lako bi argumentirao nedavanje ostavke ako toga nema, jer odugovlačenje s novim izborima nije dobro za Hrvatsku i predaje vlast drugome samo ako takav postoji. HDZ cijelo vrijeme govori da bi on trebao dati ostavku i da je smjena u Saboru nešto loše. Kako nema 76 zastupnika, HDZ bi išao na smjenu u Saboru čime bi direktno priznao da nemaju većinu za novu Vladu i bilo bi jasno da rade za nove izbore.

Orešković to nije učinio, nego je najavio svoju obranu u Saboru. Nešto ima za reći. Nešto bolje od ovog poteza. Ostaje za vidjeti.

Ocjene (14)


Respektira (12): 5none5, Vlaho, Anyst, sufit, Dirk15, Losonsky, ivan94, Matej, VeNLO, Refamolitelj, Spektator, siouxica


Ne slaže se (2): sufit, roky333


Komentari (11)


Potpuna determiniranost odbjeglih mostovaca i manjinaca možda nije sasvim realna, nije baš logično da se HDZ-ovcima, čak i SDP-ovcima dopuštaju iznenađenja a njima ne, ali ovo je vjerojatno najviše što se može dobiti svođenjem na obične brojke. Dirk15 0 0 0


Ne tvrdim da je determinirano, ali najbolje je što se može. S tim da su odbjegli mostovci determiniraniji od manjinaca. Manjincima je svejedno ide li se na izbore, priznajem da sam ih smjestio odoka, po principu u kojem su klubu. Zivac 0 0 0


Evo, Karamarko nije blesav. Daje ostavku i svakako se neće njega smjenjivati u Saboru. Time izbija SDP-u jedini razlog da možda opstruiraju rušenje Oreškovićeve vlade. Zivac 0 0 0


U osnovi tu nešto ne štima. Ljudi nisu krumpiri jabuke šljive, trešnje ... pa da se zbrajaju količine u kilogramima. Matenatika nije prikladna za društvene tj. političke odnose. Ona dolazi do izražaja tek kad je stvar već gotova. Boljunac 0 0 0


Ma HDZ će povući zahtjev za opozivom TO, mogu još mjesec dana iritirati javnost s neuspješnim stvaranjem nove vlade koju će podržati neka sklepana većina, ali prije toga će im se dogoditi raspuštanje Sabora, a po obećanju Mosta.Znaju to i neće se ig Refamolitelj 0 0 0