Analiza

Nakon dogovora HDZ-a i Mosta, Andrej Plenković je sa čak 91 potpisom od predsjednice Grabar Kitarović dobio mandat za sastavljanje vlade čiji bismo poimenični sastav trebali saznati sljedeći tjedan. Ovaj put su postizborni pregovori na liniji HDZ-Most bili kudikamo manje neizvjesni i s manje turbulencija, premda nije nedostajalo pokušaja da se stvori kakva dramatika. Ipak, hrvatski mediji, navikli na velike naslove i teške riječi, našli su svoju zanimaciju i prostor za uzburkivanje javnosti u pitanju u kolikoj i kakvoj mjeri Plenković računa na predstavnike desnog krila svoje stranke.

Skoro svakodnevno je u ovom ili onom mediju nastupao "neimenovani izvor iz vrha stranke" ili "osoba od Plenkovićevog povjerenja" ili "blizak" ovomu ili onomu akteru imao koju reći na temu kako stoje akcije Zlatka Hasanbegovića, kako one Milijana Brkića, kako, pak, one Damira Krističevića. Ukupan zaključak je takav da im slijedi guranje u stranu, dodjela nekakvih utješnih pozicija, a danas smo pouzdano "saznali" kako će Vaso i Haso (nisam mogao odolijeti) uskoro i letjeti iz stranke.

I dok se desno biračko tijelo po tko zna koji put, nakon što mu je vrh stranke iznevjerio očekivanja, jednim dijelom počelo kleti kako nikad više neće dati glas HDZ-u, a drugim pokušavalo racionalizirati i uvjeriti se kako je Nina Obuljen zapravo "naša", na vidjelo je izašla strašna istina. Hasanbegović zapravo uopće ne predstavlja desno krilo stranke. Dapače, njegova nedavna podrška studentskom aktivizmu (nimalo slučajno prešućena i nekomentirana od korifeja "tolerancije") zapravo ga je razotkrila kao udbaša, komunjaru i cvijet suncokret.

Naime, Plenković je cijelo vrijeme podmuklo u pozadini pripremao najgoru fašizaciju Hrvatske od časa kada je ono SR zamijenjeno sa R. Srećom, uvijek budni Arsen Bauk je uspio raskrinkati ove mračnjačke namjere i upoznao je javnost sa šokantnim činjenicama kako će jedno ministarstvo imati akronim  koji podsjeća na sporni pozdrav iz spornog (kao da ima drugačijih) razdoblja hrvatske prošlosti. Dakle, dok su "visoki izvori" vodili medijske manevre pripremajući Ninu Obuljen za novu djeljiteljicu financija lijevo orijentiranim grupama i pojedincima, Plenković je - suučesnici su još nepoznati - provodio vrijeme igrajući se akronimima sve ne bi li ustašizirao Hrvatsku. Jedan visoki izvor blizak Plenkovićevoj majci mi je otkrio kako će uskoro izaći i plan osnivanja Ministarstva socijalne skrbi (Ministarstvo SS), Ministarstva za graditeljstvo, energetiku, statiku, automatizaciju i prometne oblasti (Ministarstvo GESTAPO), Ministarstvo županijske autocestovne projekte (Ministarstvo ŽAP), a planira se i raspisivanje javnog natječaja za preimenovanje nekoliko ministarstava ne bi li se dobili akronimi NDH i PTS - premda je za potonji, navodno, Pupovac nudio osnivanje ministarstva za poštanski i telefonski saobraćaj. 

Tek što smo zaboravili na masonske šestare u izvedbi aktualne sutkinje Ustavnog suda (hvala Karamarku, hvala Milanoviću), SDP izvlači novu glupost iz svog očito ogromnog arsenala gluposti i budalaština. 

Pravi je trenutak zapitati se tko nam to predstavlja ljevicu u Hrvatskoj - prema vlastitom sudu onaj obrazovaniji, napredniji i širokogrudniji spektar stanovništva?

Kakav je to mentalni sklop koji svugdje i uvijek vidi samo prijeteće poruke, fašizam, rasizam, mržnju, mračnu prošlost? Zar je Bauk doista toliko naivan da vjeruje kako je Plenković namjerno podvalio ustaški akronim? Ili što misli o svom biračkom tijelu, ako vjeruje da će se ono podići na stražnje noge vjerujući mu? 

Kako će - jer je za mnogi ego zaokruživanjem lijevog akronima steći auru obrazovanosti i naprednosti prevelik izazov i premala cijena - reagirati pojedini Baukovi birači? Hoće li slijediti hajka na fašista Plenkovića? Peticije po Le Mondeu i Süddeutsche Zeitungu? I hoće li ikoji profesor hrvatskog jezika biti spreman žrtvovati svoj akademski i znanstveni prosede kako bi pokušao uvjeriti javnost da Bauk ima pravo?

Puni naziv ministarstva glasi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a akronimi se u hrvatskom jeziku najčešće tvore uzimanjem prvog početnog slova svake riječi. U navedenom slučaju on bi dakle glasio MZDOMISP - nespretno, ali nimalo ustaški. Obzirom da se prijedlozi ("za") i veznici ("i") najčešće ispuštaju, vjerojatnija bi tvorba bila MDOMSP. U nekim slučajevima akronimiziranje se može vršiti i uzimanjem prvih slogova (npr. NA-MA), što bi onda dovelo do MINZADEOBMLISOPO - što bi bilo sve samo ne prikladan akronim. Čak i kad bi se uzela Baukova varijanta, opet bi bilo problema po njegove tumačenje. Jer kao što se npr. MVP izgovara eMVePe, tako bi i "M za DOM SP" u govoru imalo biti "eM za DeOeM eSPe"). 

Što, dakle, s eSDePe-om? 

U proteklih barem 5 godina SDP se očigledno iz stranke preobrazio u aktivističku skupinu koja je svoj fokus djelovanja pomaknula sa socijalne politike na specifičan spektar pitanja koja zauzimaju značajan medijski i javni prostor, ali se u suštini direktno tiču vrlo ograničenog broja ljudi. Čak i u tom slučaju, sve manje se radi o stvarnoj populaciji, a sve češće o međusobno umreženim i premreženim interesnim grupacijama koje su spomenute teme pretvorile u vrlo lukrativan izvor prihoda. 

SDP je neko vrijeme spomenute grupacije vrlo uspješno koristio kao svoj tam-tam, što mu je uz vrlo jako medijsko zaleđe predstavljalo izrazito snažan adut u rukama. Zbog Sanaderovog kupovanja njihove naklonosti, neko vrijeme se održavala (uvjetno rečeno) zdrava ravnoteža. No, u SDP-u je uslijedila marginalizacija starijih kadrova provedena tijekom Milanovićevog predsjednikovanja strankom i promocija musilovskog kadra kojemu je glavnom svrhom i bilo upravo jače isticanje nekih nespornih Milanovićevih kvaliteta. Kada nisu pred kamerama stajali uokolo stranačkog vođe dajući sebi na važnosti, verbalno su se razračunavali s političkim protivnicima. Problem je što su umjesto nametanja tema i artikuliranja stvarnih interesa, počeli nekritički preuzimati više-manje gotove parole i fraze potekle iz tzv. NGO establishmenta. Na taj način SDP se gotovo pretvorio u politički instrument spomenutih interesnih skupina što je indikativan pokazatelj zapuštenosti i lijenosti koja je zavladala partijom. 

Ovime je SDP doista doveden na rub rasula. Među 10 kandidata za budućeg predsjednika suštinski se nalazi upravo spomenuti musilovski tip političara koje javnost unekoliko razlikuje jedino po kriteriju pojedinačne bliskosti Milanoviću što je još jedan poguban primjer srozavanja ove stožerne lijeve stranke. Ukoliko, pak, Plenković uspije - a sve upućuje na to - potezima kao što je imenovanje "Nine Obuljen" "umiriti" široki spektar interesnih skupina koje su svoje interese do sada kanalizirale kroz SDP, potonji bi se mogao naći na brisanom prostoru, s velikim mogućnostima cijepanja i bez pravog sadržaja s kojim bi izašao pred birače. Socijalno-reformne teme im je već dobrim dijelom preoteo Most (a valja vidjeti hoće li se i kako ŽZ izvući iz defanzive u koju su gurnuti), Plenković bi mogao pokupiti naklonost medijskog, "kulturnog" i "intelektualnog" establishmenta, globalni efekti prevladavanja krize postupno dolaze i do nas, pa bi se jedini novi prostor političkog djelovanja mogao otvoriti upravo na desnici, osobito ukoliko je se "očisti" od likova kao što su Tepeš, Ćorić, Srb i slični. 

U takvoj, nimalo nemogućoj perspektivi Plenković bi za godinu dana mogao provocirati izvanredne izbore koji bi mu donijeli još čvršći položaj, a nominalnu ljevicu sveli na nekoliko regionalnih džepova. Skori lokalni izbori će vrlo vjerojatno biti glavnim testom i mjerilom Plenkovićeve procjene isplativosti takvog koraka.

Umjesto da je postavio pitanje i pokrenuo raspravu kakvu to demografsku politiku misli voditi buduća vlada, na koji način artikulirati interese mladih, na koji obitelji i zaslužuje li socijalna politika možda zaseban ured, Bauk je odlučio ispaliti parolu. Njezinim "ispaljivanjem" očito je pokazao uvjerenje da mladi iz Hrvatske iseljavaju zbog ustaštva, sve se manje obitelji zasniva zbog rasizma, manje djece rađa zbog fašizma, a socijalna je politika neosjetljiva valjda zbog nacizma.

Dokaz da se ulaganje milanovićevskih milijardu, dvije makar djelomično isplatilo, a još jači dokaz da je Hasanbegović postupio ispravno. 

Birači su na potezu!

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 572 55 36 528
PRIMIO <- 584 89 20 1,155

Dostignuća

Vingd 722.00
Bodovi 154.4
Analize 73 722.00
Ankete 179

Od istog autora

Ocjene (13)


Respektira (9): Dirk15, ivan94, Daikan, mihael, siouxica, Spektator, Zenga2, glycerin, Interstellar


Slaže se (3): Mac316, glycerin, Interstellar


Ne slaže se (1): Laci


Komentari (26)


desnica drži da država treba služiti građanima??????????????????? Nevjerojatno..........samo dokaz da je u pravu onaj koji je izmislio izreku....političari idu lijevo, pa lijevo,, pa još lijevo, pa još lijevo pa završi desno..... NEKOVARAZDIN 0 0 0


a desničar ide desno, desno, pa još desnije pa završi lijevo.......krug koji se zatvara i lčija je razlika u konačnici samo u boji...crveni ili crni, i jedni i drugi priznaju samo totalitarizam, jednog vođu,jedan narod, jednu jaku državu....i jedni i NEKOVARAZDIN 0 0 0


i drugi poprilično surovo uništavaju svoje neistomišljenike...i jedni i drugi koriste podobne religije (ili bolje) religijske vođe) za ostvarenje svojih ciljeva...jedni dajući kleru vlast i slast, a drugi micanje klera izdižu sebe...krug, krug,krug.. NEKOVARAZDIN 0 0 0


bez izlaza NEKOVARAZDIN 0 0 0


Misliš li i na komunistički kler ? Komunistički je kler imao svoju jednopartijsku teokratsku državu. To sam konstatirao kao student prava pred nekih 60 godina. Teorija države i prava ! to je bio kolegij na Pravnom. Boljunac 0 0 0