Analiza

Prvorazredni značaj lokalnih izbora

03.03.2017. 15:20, Kako će lokalni izbori utjecati na odnose između HDZ-a i MOST-a?

Za razliku od parlamentarnih izbora u kojima je jasno da je pobjednik izbora onaj ili oni koji sastavljaju Vladu, kod lokalnih izbora je moguće da se svi proglase pobjednicima. I što je još gore (bolje, ovisno o točki promatranja) – da to i budu. Broje se sve osvojene pozicije, vijećničke, načelničke, gradonačelničke, čak i župani. Iako ni dan danas, par desetljeća nakon uspostave ovakve lokalne uprave nikomu nije jasno što su to županije i čemu služe, osvojeno mjesto župana dobro dođe u zbrajanju ukupnih rezultata. A svi rezultati su mjerljivi, u proračunskim brojkama.

Da bi to tako i ostalo u stranačkim postizbornim samohvalama, potrebno je samo da Milan Bandić ponovo osvoji Zagreb. Bandićeva pobjeda bilo bi savršeno opravdanje za HDZ i za SDP. Prekrila bi sve njihove nedostatke, nedovršenosti i manjkavosti koje se ogledaju u okoštalim diktatorskim unutarnjim ustrojima, na vlas preslikani iz organizacijske sheme Saveza Komunista. Zato toliko i strši Bandićeva prosječnost, nemušta komunikativnost. Ako članstvom velike stranke nemaju nikoga tko bi izašao na izbornički megdan s prosječnim likovima, izranja pitanje - koliko su te velike stranke doista i velike? Jesu li velike u idejama, u programima ili velike u željama (manje) i potrebama (više) ostanka na vlasti/osvajanja vlasti? Istrošenost modela visokog stranačkog tijela s kojim upravlja vođa, onaj koji slaže liste, popunjava državne službe, javna poduzeća, ministarstva lojalnim i zaslužnim 'stranačkim prijateljima' , najbolje se razotkriva upravo u bitci za Zagreb. U najvećem gradu velike stranke nemaju istaknutog kandidata za lokalne izbore.U svim strankama su na djelu isti mehanizmi, oni koji sprječavaju proboj boljih, uspješnijih, s više empatije u sebi, nego li samoljublja i častohleplja.

Ono što garantira napredovanje kroz stranačku hijerarhiju nisu ideje, liderske sposobnosti i sklonosti, znanje. Mjere za karijere se postavljaju u klanovima. Bitnija od pripadnosti stranci je pripadnost klanu. Jer klan štiti svoje pripadnike. U klanovskim obračunima stradaju uvijek samo nesvrstani, pješadija. Vladanje strankom podrazumijeva vladanje vučjim čoporima. Koji će aklamacijom, bez protukandidata izabrati svog vođu i pritom barem pet minuta ustati i aplaudirati. Potom o vođi ovisi hoće li se postati tek maneken, predstava za javnost međusobno suprotstavljenim klanovima ili će zagospodariti klanovima kao najjači, dovoljno za postajanje predvodnikom čopora.

Imamo priliku on-line pratiti upravo takav razvoj događaja u HDZ-u. SDP-u i Mostu. Pa možemo u potpunosti razumjeti Milanovićevu poruku Bernardiću, shvatiti na što je mislio govoreći kako predsjednik stranke nije prvi među jednakima, već prvi, odgovorni. Tu poruku je zasigurno morao čuti i Plenković, kojemu je ovladavanje strankom dodatni posao uz ovaj vođenja Vlade. Zasad smo sigurni kako je jedino Božo Petrov shvatio Milanovića. I Most pretvorio u svoj mali, a utjecajni diktatorski posjed. Za ostalu dvojicu će vrijeme pokazati kakvu ulogu su preuzeli.

Priroda politike jest surova. Ne zbog sibirskih hladnoća, atmosferskih prijetnji, opasnosti od nasrtaja divljih životinja. Već zato jer je u suštini riječ o preživljavanju. Riječ je o egzistenciji, ostanku među 'elitom' koja duži bankovne kartice, službene automobile, koja ima rastvorene zaštitne kišobrane iznad sebe od  upada Državne Revizije, čiji je potpis relevantan u nalozima za plaćanje. Taj potpis je najvrjedniji dio imovine političara. Ono što je inženjeru diploma s prestižnog sveučilišta, glazbeniku talent, programerima znanje, političarima je – potpis. Njihova konvertibilna valuta  sa zlatnom podlogom. Ono što lokalni političar priskrbi sebi i svojoj obitelji potpisom aneksa ugovora (recimo stan u novogradnji), za isto ministri i premijeri moraju dizati dugoročne kredite i biti izloženi medijskom nadgledanju njihovih financija.

Opće je stajalište kako su lokalni izbori drugorazredni u odnosu na parlamentarne. Stajalište koje je sasvim pogrešno, potencirano s onim Što nije bilo na televiziji, nije se ni dogodilo. Lokalni političari se ne događaju po televizijama, osim kad su predmet rijetkih (podmetnutih) uskočkih istraga. Isto tako (omiljena poštapalica predsjednice) se ni stvarni život ne događa kao reality TV-show, živi se lokalno. U selu, naselju, kvartu, gradu. A tamo ne vladaju saborski i ministarski trenutni celebrityi. Tamo smo ostavljeni na milost i nemilost lokalnim 'dužnosnicima', tek kao promatrači i nezaštićeni svjedoci lokalnog kriminala, korupcijskih mreža, grabeža lokalnih milijuna i onih što kapnu iz Državnog Proračuna, iz EU fondova. Stranke na lokalnom nivou odlučuju o svemu. Komunistička partija se ni za ovih 26 godina nije makla iz kolektivne svijesti. I ta Partija=lokalna vlast  još i danas odlučuje čak i o tomu tko će se zaposliti na radno mjesto čistačice. Partija odlučuje kojim udrugama će ići novac iz Proračuna, čija djeca će dobiti stipendiju, čija neće. Partija korumpira, ucjenjuje i pod prijetnjom dovodi ljude na birališta. Partija dijeli novac za ruralni razvoj, za poduzetništvo, mjere za karijere, i iz svih mogućih izvora svojim jatacima. Partija-lokalna vlast odlučuje o najamninama lokala, brine o zastari potraživanja, nagrađuje i kažnjava. Dodjeljuje parcele, otpisuje potraživanja za komunalne naknade, za neplaćena poduzetnička davanja, pokriva ilegalne radnje, zataškava zagađivanja iz poduzeća u vlasništvu podobnih.

Sve to se odvija svakodnevno u sjeni velikih izjava celebrity političara s Markova Trga. Sav bijes nezadovoljnika je usmjeren ka njima pa vidimo da su naši sabornici, ministri, državni tajnici tek drugorazredna roba u odnosu na lokalne 'dužnosnike'. Oni su 'krivi' za iseljavanja, za nekonkurentnost gospodarstva, za nefunkcionalnost obrazovnog i zdravstvenog sustava, za nedostatak mjesta u vrtićima, manje-više za sve. Drugorazredni (lokalni) su i tu nadigrali prvorazredne. Nisu krivi ni za što, nitko ih ne proziva. 

Naše statistike bilježe iseljavanja iz Hrvatske što je u suštini netočno. Ljudi se iseljavaju iz određenog sela, iz određenog grada. I u pravilu se iseljavaju zbog shvaćanja kako se mogu samo pokloniti lokalnoj Partiji ili ukloniti. Lokalni izbori su lokalni ratovi. Dobro naoružani posjednici lokalnih kula u boju protiv šačica naoružanih vilama. Tu i tamo se dogodi da uspije kakva seljačka buna. Samo kako bi se jamboland zamijenio s božolandom. Poraženima ostaje javno sramoćenje, potom ignoriranje, nerijetko i maltretiranje koje mora završiti iseljavanjem. Barem iz lokalne sredine, ako ne već s ovog svijeta.

U predstojećim lokalnim bitkama najbolje se pozicionirao Most. Kao stranka raspolažu sa zavidnom količinom državnog novca, imaju dovoljno ministara koji će o državnom trošku (i dnevnicama) za interese lokalnih nezavisnih lista ići na gostovanja. Čuvena je ona kuloarska pitalica namijenjena pridobivanju još neuhvaćenih nezavisnih lista pod kišobran Mosta -  Samo recite koji problem imate, mi ćemo vam poslati na skup ministra. Ako je neki ekološki problem, poslat ćemo vam Dobrovića, ako je problem kriminala, poslat ćemo Orepića…Mostu se smiješi i prilika da iskoristi klanovska nadmetanja unutar HDZ-a koji prijete vlastitom vodstvu stranke kandidaturom Brune Esih za mjesto zagrebačke gradonačelnice kao nezavisne kandidatkinje sa svojom nezavisnom listom. A sve nezavisne liste su potencijalni Mostov plijen. Vidjet ćemo hoće li razvoj događaja ići na ruku Mostu i Bruni Esih. Čini se kao da su stvoreni jedno za drugo. Most je dovoljno konzervativan i dovoljno financijski i institucionalno omoćao da može prihvatiti pod svoju zaštitu prebjegle klanove.

Dok je naš ustavotvorac pametno zaključio kako predsjednički mandat treba ograničiti na maksimalno dva, isto nije zaključio i za lokalnu vlast. Zato i imamo načelnika, gradonačelnika s četiri-pet mandata zaredom. U prvom mandatu se uče poslu, u drugom ispituju granice uskočkih i dorhovskih trpljenja, u trećem beru provizije za odrađeno, uvećavaju imetak, prepisuju nekretnine na djecu, rodbinu. Možda u dogledno vrijeme netko i primijeti kako bez promjena izbornih zakona, bez učinkovitijeg pravosuđa nećemo tako skoro izići iz slijepe europske ulice.

Prije ili poslije ćemo shvatiti zašto smo kao članica EU u rangu s Rumunjskom i Bugarskom. Rumunji prosvjeduju na veliko zbog korupcije, znaju da im je to rak-rana koja nagriza društvo i državu. Mi ne prosvjedujemo. Iseljavamo. Odustajemo od ove i ovakve Hrvatske. Ni ovi lokalni izbori neće to promijeniti. Na kraju će ostati samo korupcijske mreže koje neće imati više koga kamatariti, neće se imati nad kim slavodobitno zluraditi zbog njihovih izbornih pobjeda. Naših ukupnih poraza.

6

VeNLO

Interakcija

 
UČINIO -> 980 37 100 1,639
PRIMIO <- 1,567 315 112 2,997

Dostignuća

Vingd 2,070.00
Bodovi 193.3
Analize 256 2,064.00
Ankete 1

Povezane analize

Ocjene (11)


Respektira (9): Zakej, siouxica, plotto, msesar, 5none5, Interstellar, viewer, Zagorec, Alumnus


Slaže se (1): Interstellar


Ne slaže se (1): sufit


Komentari (4)


Zlo je u tome s lokalnom vlašću što ona dominira u središnjim vlastima. Razdobljena Hrvatska , ba 10 izbrnih jedinica + 2 , te 22 županije i 155 političkih stranaka - to je ono što karakterizira Hrvatsku . Stvoreno da bi se vladalo iz kulisa. Boljunac 1 1 0


Izvanredna analiza VeNLO-a. Ne znam bih li što trebao dodati. Idemo dalje. Zanimaju me GO i Sabor ujedinjenja HKS i ABH. To su imali danas. Hrv. konzervativna stranka (HKS) i Akcija za bolju Hrvatsku (ABH). Sve mi se čini da su oboje - mućak. Boljunac 1 0 0


Odlična analiza sumorne hrvatske stvarnosti.Nakon svakih izbora malo živnemo,da bi se brzo vratili u redovno stanje političke apatije. plotto 1 0 0


Danas 6. ožujka je u Bujici gostovao Ante Glibota. Bila je riječ o hrvatski veleposlanstvima koja nisu hrvatska veleposlanstva. Danas smo videli i istup Plenkovića u društvu s glavnim u DOTH-u u povodu afere s putnim nalozima. Strašno ! Boljunac 0 0 0