Analiza

Prva godišnjica predsjedničkih izbora

11.01.2016. 17:33, Prva godišnjica mandata: Kakva predsjednica je Kolinda Grabar Kitarović?

Danas se navršava godinu dana od drugog kruga predsjedničkih izbora. Sada imamo konačne rezultate dobivene od Državnog izbornog povjerenstva. Pogledajmo ustavnu osnovu za čitanje tih rezultata:

Ustav Republike Hrvatske, (citiram) Članak 95.

(1) Predsjednik Republike bira se na temelju općeg i jednakoga biračkog prava na neposrednim

izborima tajnim glasovanjem na vrijeme od pet godina.

(2) Nitko ne može biti biran više od dva puta za Predsjednika Republike.

(3) Predsjednik Republike bira se većinom svih birača koji su glasovali. Ako ni jedan od kandidata

ne dobije takvu većinu, izbor se ponavlja nakon 14 dana.

(4) Na ponovljenom izboru pravo da budu birani imaju dva kandidata koja su u prvom glasovanju

dobili najviše glasova. Ako koji od tih kandidata odustane, pravo da bude ponovno biran stječe kandidat koji je sljedeći po broju dobivenih glasova.

(5) Izbor Predsjednika Republike obavlja se najmanje 30, a najviše 60 dana prije isteka mandata.

(6) Prije preuzimanja dužnosti, Predsjednik Republike pred predsjednikom Ustavnog suda Republike

Hrvatske polaže svečanu prisegu kojom se obvezuje na vjernost Ustavu.

(7) Izbor Predsjednika Republike, prisega i njeno polaganje uređuje se zakonom. (završen citat).

Neovisno o tome što su izbori održani u dva kruga, ono što nam za analizu konačnih rezultata treba je točka (3): Predsjednik Republike bira se većinom svih birača koji su glasovali.

Potpuni rezultati izbora za predsjednika Republike Hrvatske oglašeni su od strane Državnog izbornog povjerenstva i dani su u tablici http://www.izbori.hr/106pre/rezult/2/rezultati.html?zup=00

 Iz tih podataka čitamo tri, po Ustavu RH, jedino važeća podatka. To su, (a) birači koji su glasovali, navedeni u tablici pod 'Glasovalo birača': 2258887,  (b) oni birači koji su glasovali za jednog od kandidata, naveden u tablici pod 'Ivo Josipović': 1082436, (c) oni birači koji su glasovali za drugog kandidata, naveden u tablici pod 'Kolinda Grabar Kitarović: 1114945.

Nikome, pa ni nama, ne trebaju nikakvi dodatni podaci da utvrdimo rezultate glasovanja prema Ustavu RH.

Ti rezultati kažu:

Ivo Josipović je dobio 1082436 glasova, odnosno 1082436/2258887=47,92% glasova birača koji su glasovali.

Kolinda Grabar Kitarović je dobila 1114945 glasova, odnosno 1114945/2258887=49,36% glasova birača koji su glasovali.

Preostali listići do 100% birača koji su glasovali su nevažeći listići, tj. 2,72%, bilo da su krivo popunjeni i takvi ubačeni u glasačku kutiju, bilo da su preuzeti od glasačkog povjerenstva i nisu ubačeni u glasačku kutiju. Ovako ili onako, oni glasači koji su preuzeli glasački listić, a nisu podržali nijednog od predloženih kandidata, jesu izašli na glasovanje i svoju glsačku volju su iskazali na svoj način.

Ako se to dovede u pitanje, pa se tumači da ti nevažeći listići zapravo nisu oni koje treba uvažiti kao da su glasovali u skladu s Ustavom RH, onda je 'Glasovalo birača po listićima' (tako piše u izvješću povjerenstva) 2258109 glasača. Tada je situacija slijedeća:

Ivo Josipović je dobio 1082436/2258887=47,94% glasova birača po listićima.

Kolinda Grabar Kitarović je dobila 1114945/2258887=49,38% glasova birača po listićima.

Nevažećih je tada 2,68% glasova birača po listićima.

Ni u jednom od ovih slučajeva nijedan od kandidata nije dobio Ustavom traženu većinu 'svih birača koji su glasovali' kako to izrijekom piše u citirnom tekstu Ustava RH.

Treću opciju ponudilo je Državno izborno povjerenstvo, uvodeći novi, nigdje u Ustavu RH spomenuti pojam na koji bi se zvanično itko mogao pozvati, tj.  pojam 'Važećih listića', čime smanjuje ustavom određeni broj 'svih birača koji su glasovali' putem diskriminacije onih koji su izašli na glasovanje, izbacujući ih iz biračkog procesa, a da se oni sami nisu iz tog procesa svojevoljno isključili, svodeći ih, dakle, na one koji se nisu odazvali glasovanju (kad bi se neizlazak kažnjavao, oni bi po Državnom izbornom povjerenstvu bili proglašeni krivima i kažnjeni).

Tek po toj opciji umjetno uvedenoj opciji dobije se da jedan kandidat prelazi 50% + 1 glas.

Vidljivo je da je taj rezultat namješteni, on nije proizašao iz Ustava RH, a diskriminirao je dio glasača i njihovu izbornu volju.

Zaključno, Republika Hrvatska nema danas po Ustavu RH izabranog predsjednika Republike, koji bi bio izabran većinom svih birača koji su glasovali. Natpolovični rezultat (50%+1 glas) matematički je dobiven putem izbacivanja onih birača koji nisu valjano zaokružili glasački listić ili ga nisu ubacili u glasačku kutiju. Da je Ustav RH tako htio onda bi to i napisao, tj. pisalo bi recimo ovako: 'Predsjednik Republike bira se većinom svih birača koji su valjano glasovali'. A to tako ne piše. I što ćemo sad? Po tome bi predsjednik bio izglasan i da je većina glasača glasovala s nevažećim listićem. I, karikirano, pet važećih listića u cijeloj državi bilo bi dovoljno da se rezultat glasovanja proglasi važećim. Hm? … Hm! Kad bi se po tom kriteriju ponovo proveli izbori, uistinu bi se svašta moglo dogoditi. To ozbiljna demokracija sebi ne bi smjela dopustiti!

Ocjene (3)


Respektira (3): Analyst, Spektator, Dirk15


Komentari (43)


Sačuvaj nas Bože takvih tumača Biblije ili Kur'ana kao što Mihael tunači Ustav. " Predsjednik Republike bira se većinom svih birača koji su glasovali. " Koliko puta moram ponoviti da oni koji su izišli na izbore, ali su zabrljavli nisu glasovali. Boljunac 0 0 0


Hajde Mihael izjasni se. Je li glasovao birač koji je uzeo glasački listić, na njemu diubi na glavi i ubacio ga u galsačku kutiju ? Odgovori samo na to pitanje. Ništa nam dalje ne treba raspravljati. Boljunac 0 0 0


kaže, prema Ustavu RH 'svi birači koji su glasovali' (njih 2258887) su birači koji su 'pristupili glasovanju' (njih, opet 2258887). .. Jako mi je žao dečki, morate promijeniti zvanično izvješće RIPovjerenstva. Žao mi je. Iskreno mi je žao. Jako žalim mihael 0 0 0


ekipa, brisala sam hrpu komentara koji su protivni pravilima. diskusiju nastavite na chatu ako želite, ali ovo zatrpavanje komentarima ovdje više nema smisla. siouxica 0 1 0


Hvala! mihael 0 0 0