Analiza

Postoji milijun načina na koje čovjek može utrošiti svoje slobodno vrijeme, dakako svatko od nas prema svojim osobnim preferencijama odabire njemu najdraži ili najdraže načine. Jedan od načina trošenja slobodnog vremena autora ‘Prosvjedne analize’ je pisanje ali i čitanje analiza i komentara drugih autora. Vrlo često anonimi ili poluanonimni analitičari svojom analitičnošću i stilom pisanja sasvim zasjene neke etablirane analitičare. Nekoliko takvih gotovo svakodnevno piše i na Barometru.

No predmet ove analize nisu dobri analitičari i njihovi uradci nego vrlo često izrazito loše prateće ankete. Svjestan svih problema generičkih anketa, ipak ne mogu šutke prijeći preko očitog voluntarizma i ementarne nestručnosti da ne kažem nepismenosti u pripremi pitanja ili zloj namjeri.

Primjer jedne izrazito loše ili zlonamjerne ankete je ona u nastavku teme: Je li Predsjednica pogriješila što nije platila porez na humanitarnu donaciju novca iz kampanje?

Kad od ankete očekujete suvisle i dobre rezultate onda se toj anketi odnosno anketnim pitanjima morate maksimalnim posvetiti. U slučaju predmetne ankete bilo kakav trud bez poznavajna osnova zakona koji reguliraju problematiku pa onda i poreznih zakona bit će uzaludan. Dobro poznavanje područja koje anketa obuhvaća i pripadajuće regulative je nužno kako bi se anketa stavila u ispravan kontekst a pitanja bila jasna i onima koji nisi dobri poznavatelji tog područja.

Ovaj se problem mogao riješiti uvodnim tekstom, ali iz nekog razloga to nije učinjeno ili da budem savim precizan, to je učinjeno loše.

Prvo pitanje: Podržavate li način na koji je Predsjednica Republike odlučila donirati novac iz kampanje?
Ovo bi pitanje imalo smisla uz suvislo objašnjenje kako  postoje samo dva jednako zakonita načina raspolaganja tim novcem:

  1. Da ga se uzme s računa i koristi kako hoće uz uvjet da prije toga plati porez na dohodak po određenoj stopi. Ovo je učinio IJ, po svim kriterijima to je izrazito sebičan potez, elemetarno poštenje nalagalo bi da se taj novac vrati onome tko ga je sponzorirao tijekom izborne kampanje a to je SDP. No IJ je i ovom svojim gestom dokazao da iznad svega voli novac, ma kojeg porijekla. Mediji ovome nisu posvetili ni jedan redak.

  2. KGK je ispravno zaključila da se ne radi o njezinom dohotku i da ga može vratiti svojem sponzoru / donator kao neutrošeni dio sredstava na što se ne plaća porez. Sponzor/donator u ovom slučaju HDZ može opet sa svojih računa donirati potrebitima bez poreza. Dakle sasvim regularno i sasvim zakonit a iznad svega ljudski postupak Predsjednice. Na žalost većina medija ovo je protumačila kao izbjegavanje plaćanja poreza. Mediji su o ovome napisali brda tekstova a zaslužilo je i osvrt vrhunskog uma SDP-a, Peđe Grbina.

Drugo pitanje: Koliko će donacije Predsjednice preko njihovog računa koristiti HDZ-u u kampanji?

HDZ-u će koristiti to što je KGK predsjednica i što dolazi iz HDZ-a, a totalno je nebitno s čijeg računa će se donacije isplaćivati. Sredstva donira Predsjednica što je jasno i glasno rečeno.

Treće pitanje: Koliko je moralno da Predsjednica Republike izbjegava plaćanje poreza?

Ovo pitanje je čak i faktografski netočno i kao takvo zlonamjerno: Izbjegavanje plaćanja poreza je kažnjivo. Kako u razmatranom slučaju nema izbjegavanja plaćanja poreza, pitam autora: Koliko je moralno u anketu staviti ovako formulirano pitanje?

Četvrto pitanje: Je li od plaćanja poreza državi bitnije da više novca ode u humanitarne svrhe?

Opet jedno besmisleno pitanje, ili je samo tako (loše) formulirano. Kako se uopće može u istu ravan postaviti nešto što je zakonom obavezno kao porezi, s nečim što ovisi o dobroj volji, želji i mogućnostima donator? Apsolutno nikako! Drugo je pitanje treba li doraditi zakonsku regulativu …

Peto pitanje: Koliko su utemeljen optužbe SDP-a da je Predsjednica Republike Karamarkova marioneta?

Pa upravo onoliko koliko su bile utemeljene HDZ-ove optužbe da je IJ marioneta SDP-a. Samo je nejasno zašto je to uopće pitanje? Radi se o visokim političkim funkcijama i teško da bi itko ikoga mogao držati u statusu marionete. Ali ako pitate hoće li se češće misli i djela KGK poklopiti s HDZ-ovim nego s SDP-ovim onda, nema dileme, hoće. Zar je zaista teško shvatiti da je KGK svjetonazorski bliža HDZ-u nego SDP-u, kao što je IJ bio bliži SDP-u nego HDZ-u. Ali što je tu vrijedno anketnog pitanja. Zar anketna pitanja ne bi trebala biti sofisticiranija i davati odgovore na pitanja, s ne baš tako očitim odgovorima? Zašto nam je teško shvatiti da čovjek teško može pobjeći sam od sebe pa taman bio i predsjednik.

Šesto pitanje: Treba li smanjiti PDV na humanitarne donacije?

Ovo je još jedno ne pitanje. Kladim se da nema nikoga tko neće na ovo pitanje odgovoriti potvrdno. Na žalost provedba ove unisone želje ovisi o pronalaženju metode za uspješno razdvajanje stvarnih od fiktivnih donacija.

Ocjene (16)


Respektira (10): ivan94, RepopeR, Laci, 5none5, Boljunac, damir_pacek, draxy, Django, Alumnus, siouxica


Slaže se (5): RepopeR, Laci, Boljunac, miliwan, Django


Ne slaže se (1): damir_pacek


Komentari (31)


@ID, puno je kutova iz kojih se može analizirati..u komentarima i ovoj analizi si naznačio svoj..volio bih da elaboriraš u pravoj analizi kako bi se drugi mogli očitovati..ispod ovog teksta nije mjesto za to..prijedlog-piši o tim krugovima oko KGK :) visitor 0 0 0


Vis, kad ¨je u pitanju meritum ovog slučaja zaista nema prostora za bilo kakvu analizu. Ono što bi se dalo analizirati je dignuta buka medija nesklonih predsjednici. Na Josipovićevo spremanje SDP-ovih para u vlastiti džep svi šute ni riječi o moralu! IDujas 0 2 0


"Ovo pitanje je čak i faktografski netočno i kao takvo zlonamjerno"-to je meritum ovoga pitanja, Briljantno! Hvala što si tako jasno formulirao razmišljanja još ponekoga od nas ! Zar je IJ bio pošteniji što je platio porez i uzeo novac? Ma dajmo Laci 0 1 0


Jesu li zahtjevi 100% HRVI inače prosvjednika u Savskoj 66 jasni ili nejasni? To je pitanje šampion svih anketa.Novinarka na TVu pred auditorijem pita glavnog prosvj.o tome ovaj nabroji tri osnovna zahtjeva.Sutra nove tri ankete i članka u kojima su. RepopeR 0 0 0


..su zahtjevi 100%HRVI inače prosvjednika u S.66. opet isto nejasni i onda tako opet danima i danima,opet novinarka na TVu pita/konstatira,Đuro opet ponovi tri zahtjeva.Ma šta nejasni zahtjevi naravno da su nejasni... a ti prosvjeduješ zbog ovoga.;-) RepopeR 0 0 0