Analiza

Priča o dva stada

20.05.2017. 22:21, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Kad je Brane krenuo na fakultet u Zagreb znao je da će se često vraćati, znao je da će provoditi svako ljeto sa svojim prijateljima na svojoj omiljenoj plaži, a svaki Božić sa svojom obitelji, ono što nije znao jest da će se istinski vratiti tek pod stare dane.

Kako je prošlo doba obrazovanja tako je prošlo i radno doba u kojem je uspijevao slati ocu novac za vlastitu kuću na mirnoj periferiji svog malog mista. Kad se konačno vratio, brat mu je, kao poklon za useljenje, doveo uličnu rasvjetu pravo do njegovih vrata, razveselivši tako, ne samo brata, već i sve one koji su se nalazili između Branine kuće i posljednje žarulje ulične rasvjete. Pa ipak, najzanimljiviji dio ove priče događa se na  sljedećim lokalnim izborima kad su i HDZ i SDP tvrdili da su upravo oni zaslužni za rasvjetu, bez obzira na to što niti jedni niti drugi nisu bili na vlasti.

U malom mistu svatko o svakome sve zna, pa je tako i svatko znao tko je uličnu rasvjetu postavio, članovi HDZ-a i SDP-a, koji od svog malog mista ne mogu pobjeći, su to također znali, ali znali su i nešto više, znali su da im u njihove tvrdnje ama baš nitko ne može povjerovati, zašto su onda tu očitu laž izgovorili?

Osim što iz svog malog mista, iz njegove stvarnosti i njegovog mentaliteta, ne mogu pobjeći, članovi HDZ-a i SDP-a također ne mogu pobjeći od mentaliteta političkog stada čiji su članovi. U ovom slučaju mentalitet naših vodećih političkih stranaka neodoljivo podsjeća na basnu o žabi i škorpije, u kojem škorpija na sred rijeke ubode žabu i osudi oboje na smrt, i svoj čin opravda svojom naravi.

Ovu političku narav najbolje je opisao Željko Kerum, koji pod parolom 'Yes i can, again' ponovo juriša na fotelju gradonačelnika grada Splita, tvrdeći da je lako biti političar jer je dovoljno da pričaš, lažeš i mažeš. Kad se i ako se pobjedi na izborima, politički život postaje još lakši, jer se nijedno predizborno obećanje ne mora ispuniti, obzirom da to od njih ama baš nitko ne očekuje.

Danas je subota, i napokon uživamo u miru i tišini izborne šutnje. Političari će se napokon odmoriti od putovanja po gradovima i mjestima koja danas imaju jednak broj stanovnika kao nekad zaposlenih, i na koje stoga rijetko kad pomisle, a njihova politička stada od oblačenja u preuske ili preširoke crvene i plave majice, od raznih dočeka na kojima se puno plješće, snimaju selfiji pa čak i ljubi ruke. 

Sutra ćemo pak izaći na izbore, one lokalne s mirisom parlamentarnih, i birat ćemo političare koje, zbog svoje naravi, za nas ne mogu učiniti ama baš ništa ni na lokalnoj niti na državnoj razini. Političare od kojih narod baš ništa niti ne očekuje, već samo, sa svojom naravi dvaju stada, očekuje da pobjedi baš njihov vuk. Te koji će, poput žabe iz basne, i dalje naivno prevoziti preko rijeke, a oni će ih i dalje bosti svojom otrovnom žaokom.

Brane je uličnu rasvjetu do svoje kuče dobio prije puno godina, ali ni SDP ni HDZ u njegovom malom mistu još nisu slavili, zašto? Pa jer u Braninom malom mistu svatko o svakome sve zna.

Što nas onda zbunjuje na državnoj razini? Ima li nešto što ne znamo? Ili smo ipak svi žrtve vlastite naravi, pa nam je sudbina da u naša dva stada nastavimo blejati jedan protiv drugoga, dok nas škorpionska narav nastavlja bosti u beskrajnom nizu naših potonuća.

Ovo i nije neka analiza, i nije baš neki tekst, pa se od Barometra neću rastati bombastično kao Mac316, čije remek djelo i danas krasi prozorčić rezerviran za analizu dana, ali ću se ipak rastati s nadom da ću u životu upoznati još dobrih stvari kao što je bio Barometar.

Ocjene (3)


Respektira (3): Zagorec, Laci, Spektator


Komentari (11)


@Spek. Naravno da ću svraćati, ali kako stvari stoje, bojim se sve rjeđe 5none5 0 0 0


5none5, meni baš nisu tako "OČIGLEDNE" te naše pogrešne odluke ? Ako ti nije teško, molim te objasni te pogreške ? Laci 0 0 0


Jednostavno Laci, mogli smo odlučiti nastaviti pisati i zabavljati se unatoč svemu, umjesto toga odlučili smo čekati Godoa 5none5 0 0 0


Fali da se natječe da bi sebe i svoje jatake ZAUVIJEK dobro uhljebili. Nije to malo u doba besparice i nezaposlenosti, bolje od Irske ili Njemačke. Fale mi VeNLO Mac Spectator Laci & Co a VL nepovratno tone u crno žutilo primjereno trenutku/vremenu Zagorec 0 0 0


Hvala Zagorec na mišljenju, Pa, hajde da nastavimo kao d aje Sio...još ovdje među nama ! Pa dobro veli 5none5, čekamo Godoa...??? Ali i u tom čekanju se možemo zabavljati i pisati. Pa neka pukne kome se to ne svidi ?! The show must go...! Laci 0 0 0