Analiza

Prag bezznačajnosti od 2% za "mažnjavanje" državnog novca ?!

10.02.2017. 20:02, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Državna revizija je prekinula davanje bezuvjetnih revizorskih mišljenja uredima Vlada RH (što znači revizorsko mišljenje da je u "poslovanju" sve u najboljem redu), te je tijekom revizije rada ureda Vlade koju je vodio čovjek od povjerenja Milanovića, izvjesni Saucha, pronašla nepravilnosti koje je prijavila DORH-u, DORH je zatražio od Sabora da se Sauchi ukine imunitet da bi ga mogli uhititi i provesti istragu nad njim, Sabor je Sauchi ukinuo imunitet, te je Saucha biti vjerojatno uhićen, i "institucije pravne dave" će odraditi, vjejrojatno, svoj posao. Trebali bi time građani biti zadovoljni i "skupom podrške" ispred DORH-a izrazizi svoje zadovoljstvo time da DORH ipak nešto radi. No možemo li odista biti zadovoljni time što će Saucha biti "gost u remetinečkom hotelu" o trošku koju plaćaju svi građani, bilo ovako, bilo onako ? Smatram da ne možemo biti zadovoljni. Zašto ?

Pa zato što je ovaj slučaj, stjecajem okjolnosti, mogli bi čak reći potpuno slučajno, otvorio neka pitanja, koja se do sada u javnosti nisu postavljali. Naime glavni državni revizor Ivan Klešić, je u razgovoru sa novinarkom Večernjeg lista Ivom Puljić Šego, zadovoljan "poslom" obavljenim u slučaju Saucha, nehotice otkrio neke veoma znakovite "navade" u radu Državne revizije.

Kao prvo otkrio je da postoje takozvana "bezuvjetna revizijska mišljenja", što s eu dijelu javnosti vjerojatno nije znalo, a što znači da tijekom revizije nisu pronašli nikakve pomena vrijedne nepravilnosti u radu subjekta gdje se vrši revizija. Pa pošto je Vlada RH tijekom 2010, 2011 i 2012 dobila bezuvjetna revizorska mišljenja, revizija nije ni rađena za 2013. i 2014. godinu. Što to praktično znači ? To znači da onaj tko je upoznat da sa time da se slijedeće dvije godine neće vršiti revizija može mirno raditi "šporkarije" i imati vrmena da prikrije tragove, ako je dovoljno pametan.

Kao drugo gospodin Klešić, opet nehotice, otkrio je još jednu javnosti vjerojatno nepoznatu činjenicu, a to je da ga doslovno citiram - "Ono što želim posebno naglasiti je da se bezuvjetno mišljenje izražava kada nisu utvrđene nepravilnosti u financijskim izvješatajiam i poslovanju i kada su utvrđene neprvcailnosti koje ne utječu na izražavanje mišljenja, odnosno po vrijednosti su ispod praga značajnosti, koji se kreće do 2% ukupnih rashoda ili prihoda ili vrijednosti imovine". Osobno sam se često čudio zašto se po poduzećima u knjigovodstvima trude da u godišnjim izvješćima o poslovanju "lijeva i desna strana" budu u lipu podudarne, pa satim atraže gdje je greška ako nije tako, pa me zapanjilo da na nivou državne revizije postoji prag značajnosti, točnije rečeno prag bezznačajnosti od 2%. Po riječima gospodina Klešića Vladi Rh je i za godinu 2015, izdano bezuvjetno mišljenje, iako su utvrđene nepravilnosti, budući da su ukupni rashodi u toj godini iznosili 280 miliona kuna. Vjerojatno su utvrđene nepravilnosti iznosile manje od 2% odnosno od 5,6 miliona kuna. Iz toga proizlazi druga pouka za "pametnog" i "stručnog" djelatnika u uredu Vlade, koja glasi -zamračuj državni novac, ali nemoj preći prag od 2% bezznačajnosti, jer za to te vjejrojatno neće ozbiljno goniti nitko.

Istine radi valja reći da je gospodin Klešić rekao da se izvješća državne revizije dostavljaju Saboru i DORHU, pa on nije mogao komentirati zašto DORH ne poduzima ništa, ako u izvješćima ima naznačenih nepravilnosti. Možda i DORH ima svoj prag bezznačajnosti krivičnih djela, pa smatra da ne treba ništa poduzimati za nedjela ispod toga praga? Tko zna, možda je tako ?

Pošto je slučaj Saucha samo jedan jedini slučaj, po riječima gospodina Klešića, koji je tijekom 22 godine otkriven od strane državne revizije u svezi sumnjivih putnih naloga, možemo samo pretpostavljati koliki državni novac "prošao ispod radara" državne revizije i DORHA, budući da se slučaj Saucha odnosi samo na ured Vlade RH, a državna revizija vjerojatno na isti način vrši revizije kod svih subjekata koji su korisnici državnog proračuna. Ako se u slučaju Saucha radi o navodnom iznosu od 500 000 kuna, "glava boli" od miliona kuna koje su na sličan način "prošle ispod radara" institucija pravne države. Nije Milanović uzalud rekao-tjerajte zeca, pa ćete istjerati King Konga ! Čovjek je znao što govori, mada danas tvrdi da o tome što i kako je radio Saucha nije imao pojma.

Za DORH se već decenijama sumnja da radi selektivno i loše, za sudstvo znamo da je loše, za našu "državu" svi govcore da je skupa, ali slučaj Saucha možda će otškrinuti vrata ka jednom značajnom dijelu "skladištu tajni" zašto nam je "država" skupa ". Ako s eovako "poslovalo" u uredu Vlade RH, kako li se poslovalo u ministarstvu Kalmete, gdje je i sam Kalmete još i danas pod sumnjom u činjenje nepodobština, u ministartsvu Čačića, u MORH-u, i ostalim ministarstvima i javnim i državnim tvrtlama, nad kojom takođe postoji nadzorna nadležnost državne revizije ?

Pada mi na pamet misao da ovu Hrvatsku i njene građane samo Bog čuva, jer ovima koji su bili na vlasti, koji jesu na vlasti i koji će biti na vlasti, nije ni do Hrvatske, ni do jenih građana, jedino im je stalo do samih sebe, čuvajući se da ostanu ispod praga bezznačajnosti glede "jamljenja" držanog/narodnog novca. A ako kojeg i uhvate sa prstim au "pekmezu" nije problem, sustav će mu pomoći da izvuče "živu glavu".

Ocjene (5)


Respektira (4): Anyst, bereza, Cro-Magnon, msesar


Slaže se (1): viewer


Komentari (7)


jučer ilustrirao, kako se lako dolazi do dnevnica u Saboru. Dovoljno je da kažeš 'valjen Isus i Marija ja dolazim iz Dubrovnika i dobiješ u kešu dnevnicu, bez iakve kontrole. Pa žašto u Očenašu stoji pasus "i neuvedi me u napast", a to se upravo dog viewer 0 0 0


Hvala viewer ! Laci 0 0 0


@viewer Nije li poanta u tome da je odabrani krug znao za 5,6 miliona svjesno ostavljenih ispod radara? Saucha i njegovo drustvo su elita, sumnjam da oni pozdravljaju s 'valjen Isus i Marija' . Cro-Magnon 0 0 0


@Cro-Magnon, po percepciji građana, viče se krade i fingira u "provinciji", ali ja nisam govorio o Sauchi nego o puno širem polju krađe i korupcije. Ineresantno je, kako se svatko referira na ono što želi čuti, a ignorira sveopće stanje u društvu. viewer 0 0 0


Točno Cro-Magnon, to društvo pozdravlja vjerojatno sa -- Hvaljene in stitucije pravne države što ne rade svoj posao ! Laci 0 0 0