Analiza

Požar je bio "atraktivan" i štoviše "interesantan" ?!

22.07.2017. 16:52, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

O tome da je požar bio atraktivan jer je u pitanju bio sam Split, i da je bio interesantan jer je praktički došao do samih kuća, "obavijestio" nas je premijer Plenković u svom stilu vrhovnog znalca za sve, ap i z aono o čemu nema pojma.

Da je požar "postao atraktivan" jer je u pitanju bio i sam Split, te da je požar bio "interesantan" jer je praktički došao do samih kuća, može "izvaliti" samo osoba bez trunke empatije prema bilo kome tko je bio ugrožen od požara, i bilo kome tko je učestvovao u gašenju požara. nažalost ta osob aje u ovom slučaju premijer Plenkovič, za koga odista ne mogu rabiti riječ "naš", jer je samo formalno "naš", a u stvranosti je tko zna "čiji". No to je nažalost tako i neće se promijeniti do nekih slijedećih izbora, pa je o tome bespredmetno više reći.

No zato valja govoriti o tome što je Premijer koji ima SVOJU Vladu, trebao uraditi da ne dođe do takvih "atraktivnih i interesantnih" događanja, kakva su se odigravala na priobalnim požarištima. A puno toga NIJE učinjeno na vrijeme, i nije učinjeno UOPĆE, a trebalo je ! Požari na priobalju i na jugu Hrvatrske općenito, se dješavaju svake godine, redovito i zakonomjerno, a niti jedna Vlada do sada se nije "sjetila" da ozbiljno razmotri uzroke nastajanja tih požara i sačini sustavni plan preventivnih mjera za rano otkrivanje početnih žarošta požara, i preventivno sprečavanje širenje požara. SVE Vlade do sada su "djelovale" nakon nastanka i proširenja požara na širim područjima, te "organiziranju" gašenja požara i samaritanske brige za oštećenike u požaru. Konstantno NEČINJENJE ono što bi se trebalo činiti, čak navodi na misao da su ovi požari "organizirani" od strane i u korist nekih lobija, kojima odgovara da što više teritorija postane ogoljeno i spremno za građevinsku "uporabu".

Do sada nitko nije ispitao i statistički obradio što se dešava nakon izgorelih maslenika, voćnjaka i neuporabljivog poljoprivrednog zemljišta ? Je li vlasnici sade nove masline ili stabla voćaka, ili prodaju takv azemljišta nekima koji potiho, daleko od očiju javnosti, nudeći dobru cijenu za ta zemljišta, uz prethodni dogovor i "sređivanje" kod nadležnih institucija, da ta zemljišta budu proglašena građevinskim zemljištem ? Koliko je vlasnika nakon požara prodalo svoju zemlju, a koliko je njih odlučilo da obnovi novom sadnjom, ono što je izgorjelo ?

Zar do sada nikome od nadležnih nije 'zapelo' za oko da pri istim uvjetima žega i vjetrova, takovih požara nema u Slavoniji ? Bar ne zakonomjerno svake godine, i tamo gdje još ima što da izgori ? A na priobalju se upravo to dešava svake godone?!

Toliko o indicijama koje bi trebalo temeljito provjeriti, ali se to ne čini. opet uz opravdanu sumnju da se namjerno ne čini ono što bi se trebalo činiti. Razmislimo malo o  slijedećem: Svakodnevno javnost biva obavještavana o tome što rade Severina i njen Milanče, što će biti sa imenom kazališnog trga, što rade Ukrajinci Rusima i obratno, što se dešava u svezi Erdogana, i slične trivijalnosti, ali javnost nikada nije saznala ništa o našem sustavu za prevenciju šumskih požara, i da li uopće imamo neki  takav sustav. Koliko 24-o satno posjednute osmtračnice imamo po šumama ? Kako funkcionira rana dojava početnih žarišra požara? Koliko vremena treba od dojave uočenog početnog žarišta požara, do dolaska ekupe za gašenje požarar u samom začetku ? I da li uopće od svega toga postoji u nas ? Ili se reagira kada već gore hektari i hektari šuma ?

Sve su to jednostavna i logičn apitanja, na koje državna uprava nema odgovore, jer o tome nikad nije ozbiljno razmišljala. Kad je bilo koji premijer, pa tako i Pleković, sazvao skup relevantnih stručnjaka za ova pitanja i naložio najbolja rješenja za prevenciju širenja požara na širem području, ma gdje se pojavio prvobitni požar ? Koliko javnost o tome zna, to nije urađeno nikada. Zašto ? Nestručnost, neodgovornost, nemarnost,  nezainteresiranost, korumpiranost, kriminal, interesi raznih lobija, ili još koji razlozi mogu biti odgovor na ovo pitanje -zašto ?

No čini se da nikoga od nadležnih ne interesira da se zapitaju -zašto ?, a kamoli da potraže odgovore na ta pitanja. Možda i za to što premijer smatra da bi to "narušilo" atrakrivnost i interesantnost ovakovih događaja, i onemogućila ga u tome da svake godine izražava svoju "solidarnost" sa  onima kojima je požar nanio manje ili veće štete. A možda je i ljubitelj TV serije (još nesnimljene) "Lijepe šume, lijepo gore !".

Ocjene (1)


Respektira (1): bereza


Komentari (35)


Ironiziraj Repoper koliko hoćeš, ali po tebi očito ispada da država nije kriva ni za što ? Ako nij ekriva ni za što, onda nije ni zaslužna ni za što ? Što će nam onda uopće TAKVA država ? Laci 0 0 0


Repoper, nije huskacka kampanja ako ti je pozar dosao do kuce, nemas vode, zoves vatrogasce a oni ti kazu da se sam snadjes, da ih nema slobodnih. Tako je bilo kod nas. Ovo je bio veliki pozar na velikoj povrsini koji je gasilo malo umornih vatrogasa Anyst 0 0 0


zovnuti sve druge slobodne vatrogasce iz cijele zupanije i susjedstva. Neznam bi li mislio da je huskacka kampanja da su tvoja djeca isla spasavati kuce od pozara visokog 10 metara , bez vode i opreme, u patikama i kosulji.. Sta da je netko poginuo Anyst 0 0 0


ovdje je 1989 bio slican pozar, svi se sjecaju kako je sve bilo organizirano, od vojske do civilne zastite, zna se sta je cija zadaca. Sad se nije znalo nista, ljudi su gledali s balkona i dojavljivali gdje gori, ali vatrogasaca nema slobodnih. Kaos! Anyst 0 0 0


Ovo je diskurs o kojem ja pričam: https://goo.gl/rmWqMY, te http://www.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/ImagesSC/TiskanoIzdanje/SD/naslovna%20za%2022_08_2017.jpg RepopeR 0 0 0