Analiza

Pokliči Smrt fašizmu ... i Za dom spremni II.

07.10.2017. 20:30, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Više hrvatskih uglednika tvrde da je slogan  “ Za dom - spremni “ ustaški poklik. Ne ulazim u to pitanje  jer ono i nije bitno za ovu analizu. Svejedno je jesu li ga ustaše izmislili i  koristile ga ili  su ga naslijedili iz naše hrvatske slavne prošlosti.

Hrvati su se u svojoj povijesti ponajviše branili od stranih moćnijih susjeda ili od provala ratničkih plemena i vojski iz prostranstava  Azije i Istoka pa su  stjecajem tih okolnosti  vrlo brzo nakon osnivanja svoje prve  države izgubli državno-pravnu samostalnost. Ne i svoju državno-pravnu  posebnost, jer su elemente nesuverene države imali od gubitka samostalnosti sa smrću Petra Svačića 1102. pa sve do 1918. godine.

Nastanak Države Hrvata Srba i Slovenaca te njezino ujedinjenje s  Kraljevinom Srbije  povezam je s vanjskom intervencijom  velikih zapadnih sila, a ne voljom naroda. Narod za to nitko nije pitao. Jigoslavija je time postala jedna rijetka međunarodna umjetna tvorevina. Spojen je korpus Hrvatske države (teritorij i narod) s drugom državom  a da se narod o tome i nije izjasio. To je to Jugoslavija se kao umjetna tvorevina  mogla održati sa  na sili, diktatruri.  Hrvati su prvo iskusili srbijansku diktaturu, a nakon pada NDH još i komuinističku “diktaruru proletarijata” tj. komunističku diktaturu

Nakon atentata u Skupštini na Stjepana Radića i druge, hrvatski zastupnik dr. Ante Pavelić je shvatio da s Jugoslavijom Hrvati ne mogu imati budućnosti. Pokrenuo je uspostavu nezavisne države Hrvatske.  Kao zagovorniku toga prijetilo mu je uhićenje. Godine 1929. izbjegao u Austriju i nastavio raditi na svom političkom projektu. Jugoslavenski Sud za zaštitu države ga je sredinom te iste godine - osudlo na smrt. 

Ante Pavelić je osnovao emigrantsku organizaciju pod nazivom Ustaša - hrvatski oslobodilački pokret, 1932. organizaciju je nazvana  Ustaša -  hrvatska revolucionarna organizacija. Uz financijsku pomoć talijanske vlade osnivaju se ustaški logori u kojima su se uvježbavali prvi pripadnici pokreta. S vremenom  se okupilo oko 500 emigranata. 

Kad su  stjecajem okolnosti  Njemačka i Italija napale Jugoslaviju, ova je za čas kapitulirala. Niti je Jugoslavija bila spremna  za obranu niti su je porobljeni narodi (Hrvati, Slovenci, Makedonci, i drugi) htjeli braniti.  Komunisti ? Ma kakvi ! Tada su naši komunisti, po uputama Staljina blagonaklono  gledali na njemačko rušenje Jugoslavije.  Tu su bili Pakt u nenapadanju  između Trećeg Reicha i SSSR-a i napada na Poljsku. Staljinovi boljševici su pak kao usput  u Katinskoj šumi  likvidirali 30-tak tisuća poljskih časnika.

 Kad je trebalo djelovati prvak HSS-a Vladko Maček se izmaknuo s izjavom  da dok se veliki tuku, malima je biti pod stolom. Ante Pavelić i drugi hrvatski domoljubi držali su da je to trenutak koji treba iskloristiti za proglašenje Nezavisne  države Hrvatske. Naši komunisti su jbili pasivni. Njemačku i Hitlera su tretirali kao svoga saveznika sa SSSR-om. 

Činjenica je da je NDH ponikla iz  volje i borbe hrvatskog naroda za vrijeme rata, ali ne kao rezultat rata. Formalno je bila suverena država, ali je jasno da bi adekvatnije čitanje kratice NDH bilo kao Nesamostalna država Hrvatska.  Bila je priznata od velikih sila (Italije, Njemačke i Japana), Španjolske, Finske, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Bugarske  i dr.

NDH, iako nije bila nezavisna, ipak bila država kao i mnoge druge. Nije bila demokratska država jer u ratno doba i nije bilo moguće uspostaviti demokraciju. Ali nije bila fašistička. Diktaturu  ne valja izjednačiti s fašizmom. Niti Frankova nedemokratska Španjolska nije imala fašistički režim.   

Uspostavom  HDH došlo je do jedne bitne semantične promijene, do promjene smisla riječi. Dotadašnji ustanici (ustaše) postali su  branitelji države,  zajedno s domobranima i drugim domoljubima. A svi oni koji su ustali, koji ustaše protiv te države postali su ustanici tj. ustaše. Bez obzira na to nazivali se oni četnicima ili komunistima. 

Slogan “Za dom spremni” je po svom jasnom značenju od nemjerljive vrijednosti.  Nacionalna država od najveće je vrijednosti za opstanak nekog naroda, pa  poziv za njezinu obranu, za obranu doma, domovine od najveće moralne vrijednosti.  Kao što nikakva prljavština ne može obezvrijediti zlato, tako niti zlata  vrijedan poklič ne mogu zaprljati nikakva govna. Bila ona fašistička, ustaška ili komunistička. 

Da je ZDS od  neprocjenjive vrijednosti  pokazalo se je u Domovinskom oslobodilačkom ratu  1991. do 1995. kad je razoružani narod  ustao u obranu svoje domovine i pod tim pokličem. Hrvati su dva puta morali kao razoružani nasrod braniti svoju državu: 1941. i 1991. 

Za razliku od toga poklič ZDS nije te kvalitete. On je vječni poziv na obranu doma, domovine, vlastite države. Kao takav ima neprocjenjivu duhovnu snagu.  Nije ga moguće  zabraniti. Svaki je takav pokušaj promašena stvar. 

Baš zato što ima neprocjenjivu vrijednost, ne valja ga vulgarizirati i koristiti i u vrijeme kad za to ne postoje valjani razlozi. A taj poklič na HOS-ovom grbu je povijesna činjenice i nitko ga ne  može, ne smije zabranjivati. Trebao bi prije toga zabraniti RH.

Na koncu, budimo na čistu. Ovdje se ne radi ni o kakvom ustašluku, pa niti o njegovim simbolima. Riječ je o današnjoj borbi za vlast i moć u Hrvatskoj. Onima kojima toliko smeta taj poklič nije stalo do zabrane ustaških simbola, nego do očuvanja moći koju još i danas imaju preko 25 godina od propasti komunističkog režima i  uspostave RH. To nisu komunisti jer njih i nema više (osim nekoliko lakrdijaša), nego naše komunjare tj. komunisti i njihovi potomci koji se se preobrazili u velike liberale i antifašiste. Pa kao liberali i antifašisti zabranjivali bi sve što im smeta. Nekada su svoje protivnike  likvidirali,  a danas to ne mogu.  Ali  uspijevaju držati pod svojom kontrolom : zakonodavstvo, upravu, posebno policiju, pravosuđe i Ustavni sud. Mediji su im od najvećeg interesa. Oni u dobrom dijelu određuju pobjednike na izborima koji su sve prije nego li pravedni i demokratski. 

Vinko Buretić, Rijeka

Ocjene (2)


Respektira (1): IDujas


Slaže se (1): Laci


Komentari (2)


Kao što nikakva prljavština ne može obezvrijediti zlato, tako niti zlata  vrijedan poklič ne mogu zaprljati nikakva govna. Bila ona fašistička, ustaška ili komunistička. Odlično! IDujas 0 0 0


Tko izričaj ZDS smatra neprikladnim, ne zavrijeđuje da ima svoj dom ! Ustvari ga i nema, jer nije spreman za njega. Laci 0 0 0