Analiza

Pametna predsjednica

27.11.2016. 13:23, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

I to smo dočekali da netko s najvišeg političkog vrha, predsjednica u Kanadi, kaže slijedeće:

“Mi se previše oslanjamo na tradicionalnu industriju i na turizam koji je relativno nestabilna grana ekonomije jer ovisi o mnogim uvjetima koji su izvan naše kontrole”.

Čak što više pri tom je naglasila kako je hrvatski obrazovni sustav potrebno uvesti u drugu dimenziju, više naglasiti STEM područje i više ulagati u istraživanje i razvoj.

Ogroman je to pomak u promišljanju koji omogućava da se konačno upitamo gdje smo i što činimo po tom pitanju. A činjenice o stvarnom stanju su odavno poznate.

-         Niti jedno sveučilište nam nije u prvih petsto na Šangajskoj listi.

-         Na uzbunu zvoni ''društvenjački ideologizirano društvo'' koje se ogleda u jednostranom sastavu upravljačkih struktura naših sveučilišta i u inverznim upisnim kvotama s neprirodnom dominacijom društveno humanističkih struka. I to u omjeru 65% prema 35% umjesto da je obrnuto kao u ostatku razvijenog svijeta.

-         I kao što u rektoratima nema inženjera, prirodoslovaca i matematičara, tako ih nema niti u Vladi.

-         Na burzi rada u VSS području očekivano dominiraju društveno humanistički kadrovi i to do petnaestak tisuća. I ne samo to, nezaposlenost npr. ekonomske struke u razdoblju od 2006. do 2011. godine porasla je više nego dvostruko.

-         Pedagoški loby nam guši i osnovno i srednje školstvo svojom zastarjelom paradigmom što se ogleda u birokratskim idiotarijama kojima se maltretira nastavnike i profesore onemogućavajući im i ono malo željene kreativnosti.

-         Po zakonu velikih brojeva uz princip ''ne reži granu na kojoj sjediš'', anti STEM strukture u našem obrazovnom sustavu kočnica su iole značajnijeg razvoja sustava u smislu kreativnosti i inovativnosti istog.

-         Nameću se surogat reforme od tih istih u obliku tzv. CKR-a, a koje su upravo anti STEM-ovski koncipirane, umjesto da se prione sveobuhvatnoj reformi obrazovanja u smislu kvalitetne  izobrazbe prosvjetnog kadra, od preobrazbe postojećih agencija i NCVVO-a u efikasne stručne službe, podizanja kriterija u sustavu i to od državne mature pa sve do znanstvenih napredovanja. Nakon toga na red dolazi i sustavno i postupno poboljšanje nastavnih programa.

Sve navedeno su toliko veliki zahvati da to ne može provesti niti jedna garnitura u Ministarstvu u četiri godine, a pogotovo ne sa suspektnim ministrom. Otežavajuća je okolnost da se tek nakon deset do petnaest godina mogu vidjeti prvi pozitivni pomaci. Dakle, nakon protoka vremena u kojem današnji prvašići postanu školovani kadar za svijet inovacija, kojim je u Kanadi, kako reče naša predsjednica, bila oduševljena. Postoji jedno ALI: početi treba sada i odmah!

Miroslav Dorešić, zamjenik ministra prosvjete 1998./1999.

Ocjene (2)


Respektira (1): viewer


Slaže se (1): Laci


Komentari (16)


npr hrvatsko gamersko područje: http://www.total-croatia-news.com/made-in-croatia/11426-computer-games-industry-in-croatia-a-miracle-given-the-circumstances pa ljdui moji tu se traže kompozitori,pisci,...frikovi svih vrsta i fela.Znate li da gamerska RepopeR 0 0 0


industrija zarađuje dva puta više od filmske.Otvaranje neke nove igrice ostvaruje veću prodaju i od najrazvikanijih filmskih hitova tipa Avatar.Ekipa koja miče planine nisu STEMovci koji se zazivaju ovdje.Ekipa koja miče planine je ta koju niste... RepopeR 0 0 0


uspjeli zadaviti vašim reformama školstva(kako biste popravili imiđ i umirili savjest i osigurali novi ciklus vlasitite pozicije) i starinskim viđenjima svijeta.Oni kojima nije ubijeno oduševljenje ovim svijetom i kojima niste ukrali toliko vremena. RepopeR 0 0 0


@RepopeR, umjetnost možda "miče" duhovne planine, ali živi s eod "kruha" a ne od duhovnosti. A "kruh" stvara industrija a ne umjetnici ! I uzgred rečeno, bez STEM područja nema razvoja, ni igrica, ni filma, pa čak ni medicine. Laci 0 0 0


bereza...Što li je tu nedorečeno? Ppametnome dosta! Što li vi smatrate pravom analizom. Svaki navedeni problem bi iziskivao nekoliko kartica teksta. Eh, nisam baš zadužen za podučavanje svih i sva. MDoresic 0 0 0