Analiza

Organizirano društvo djeluje organizirano

03.04.2015. 19:52, Što potpora Crkve znači za rješavanje problema dužnika u francima?

Već dugo vremena u Hrvatskoj se događaju stvari koje nisu primjerene niti najzaostalijim društvima. Pretvorba i privatizacija je provedena na način koji će još cijelo naredno stoljeće odzvanjati prljavštinom koju su vladajući dopustili u pljačkanju vlastitog naroda (treba paziti na upotrebu riječi, zato kažem pljačka, a trebao bih reći organizirana pljačka pod okriljem države). Istovremeno se donose zakoni koji tu pljačku trebaju blagosloviti. Time generalove (Ćesić-Rojs) riječi – tko je jamio, jamio je – dobivaju svoj puni smisao. U to je bila uključena cijela plejada probranih pravnika, od onih koji su donosili zakone vezane za tvrtke (Barbić) do onih koji su se brinuli o pretvorbenom kriminalu na opće-društvenoj razini, izbjegavajući sve takve stvari dovesti u vezu s veleizdajom (Šeks), pa do primjene svega toga na konkretnoj razini kada je trebalo dokazati da novac nije imovina (Sokol).

Povijest će kasnije pokazati tko je i koliko doprinio zabijanju klina u leđa mlade države, osiguravajući joj start koji će zbog svega toga nužno dovesti do njezinog kolapsa. Kad su stvari postajale jasnije, i kad se slutilo da bi ovakvo nakaradno postavljanje države, uz osiromašenje njenih građana, moglo dovesti do socijalnih nemira nesagledivih posljedica, vladajuće elite su potražile spas u NATO-u i EU-u. Odgoda nemira je postignuta. Slabo utemeljena država kad-tad pokazat će svoje slabosti.

Spas je također pronađen u prividu blagostanja, omogućavanjem kredita od banci-majki nekada hrvatskih banaka, što je pored pretvorbe i privatizacije dodatni pljačkaški element, kad su domaće banke sanirane i kasnije prodane po deseterostruko nižoj vrijednosti od uloženih sanacijskih sredstava. Razoružani građani (bez novca) nahrlili su uzimati ta kreditna sredstva očekujući da će gospodarski rast omogućiti njihovu otplatu.

Razoreno gospodarstvo, novi element pljačke hrvatskih građana, nije moglo desetljećima zaostajući za svijetom, više dostići taj svijet, a dodatni efekti su također tome doprinijeli – ljudski potencijal nekada vrhunskih stručnjaka je gubio svoj kontakt sa strukom, ratujući po svim bojištima, odvojio se od svjetskih trendova i prirodno stario.

Prodajom 'obiteljskog srebra' (Pliva, INA-a, dijelovi KONČAR-a, Jadranske nekretnine) spašavale su se vlade, one desne i one lijeve - jedino se nisu spašavali stvaraoci tog blaga, zaposlenici, građani.

Nova pljačkaška karika u tom lancu kojim su okovali Hrvatsku je umirovljenje milijunskog broja radno sposobnih mlađih ljudi, jer umirovljenici se neće boriti za očuvanje zemljišta nekada dobro pozicioniranih tvrtki, čija zemljišta su dobila prioritet nad ljudima – zaposlenicima.

Novi teret mlade države je i pola milijuna mladih branitelja, koji su itekako mogli doprinositi razvoju domovine, da im za vrijeme njihovog bojevanja vladajući nisu razorili tvrtke u koje se više nisu mogli vratiti.

Posebna priča su razaranje intelektualaca. Ukidanjem razvoja u našim nedavnim perjanicama otpušteno je postotno toliko razvojnog kadra koliko je Staljin uništio intelektualnog potencijala predratne Poljske u Katinskoj šumi. Od tada je i poznata izreka o cijeni znanja 'kilo mozga, dvije marke'.

Da ne nabrajam dalje, loše sudstvo, korupcija, slab rad policije, državno odvjetništvo koje štiti samo dio zaštićenih, slaba ekipiranost, kad se optužuje vjerovnike a promiču pljačkaši … sve to u krizi kakva se dogodila 2008, nesposobnost novih vlada da zaustavi sunovrat uzrokovan onim prethodnim, uz nekontrolirani rast jedne valute (švicarski franak) dovela je do 320 tisuća blokiranih, ovršenih deložiranih.

Takva situacija zahtjeva intervenciju svih relevantnih faktora. Narodna banka nije pokazala zrelost za svoju poziciju. Rohatinski se pokazao najnesposobniji guvrener (uvelike hvaljen i nagrađivan), Vujčić se sada ponaša poput lutke, ne izlazi s odlučnim prijedlozima, Živi zid pokušava svojim akcijama dati nekakvu nadu ugroženima, Blokirani ni sami ne znaju kako se postaviti, Udruga Franak odlučno djeluje … svi oni, s kardinalom Bozanićem zavrjeđuju najveću pažnju i potporu.

Banke su izložene pritisku, jer nisu osim svog osobnog interesa gledale ni korak dalje, iznijele milijarde dobiti iz Hrvatske. Sada se postavlja prvenstveno pitanje njihovog zakonskog (ustavnog) rada. Nema tu sada mjesta nekakvim načelima, na koje se poziva gospodin Bohaček (dobrovoljnost, socijalna osjetljivost,  podjela troška). To je sve već trebalo biti ugrađeno ranije, sada to izvlačiti liči na kukavičluk. Na redu je pitanje odgovornosti.

Načela poslije (svega) može biti koliko tko smisli. Tako se može komplicirati do beskraja. U pravnoj državi, međutim, jedino načelo (nema ih više od jednog jedinog) jeste da se poštuje zakone. Tako, ako je u ugovore ugrađeno kršenje Ustava (npr. da se ne poštuje čl. 34 koji kaže da je dom nepovrediv) taj ugovor je ništavan. Točka, gotovo, nema više načela po kojem bi netko kasnije izmišljao i dokazivao da može i da se krši Ustav, i da se teret pravedno podijeli i koješta drugoga. Pa sudovi bi trebali jednostavno postupiti kao onaj u Osijeku. Kasnije bi se nezadovoljni mogli žaliti i istjerati pravdu, ali od nekud treba početi. Pa počnimo od početka – poštujmo tada aktualne zakone. I sve će doći na svoje.

Dakle, Hrvatska se treba postaviti na zdrave pravne osnove i organizirano djelovati. Možda je došlo vrijeme i sveopćeg oprosta dugova u situaciji u kojoj su se ove generacije građana našle, a koje sam uvodno pobrojao. Takav oprost poznat je u nekim daleko dugovječnijim društvima, pa budimo i mi takvo dugovječno društvo. Naravno, samo uz korake koji će nam omogućiti da uopće opstanemo. Sada to nije slučaj. Zato moj apel - poradimo zdušno na tome da to postanemo.

Ocjene (7)


Respektira (5): Laci, Maroje, 5none5, draxy, VeNLO


Slaže se (1): Laci


Ne slaže se (1): Dirk15


Komentari (7)


sveopći oprost dugova ima taman toliko smisla kao da se proglasi opća amnestija za sav kriminal u privatizaciji. mislim da je problem što samo osuđujete pojedine pojave, ali ne dajete nijedno rješenje osim onoga koje je potpuno nerealno. Dirk15 0 0 0


"Hrvatska se treba postaviti na zdrave pravne osnove" - to je mihael živa istina ! sada je osnova trula, a na tome se ne može grdaiti ništa novo i valjano ! Laci 0 0 0


@Dirk15, rješenja su dali svi do sada vladajući, mene nisu slušali 1990 kad je trebalo podijeliti vaučere, i sad me se ne sluša kad je jedino realno napraviti sveopći oprost - neće nam biti života, pa si birajmo - umrijeti ili pošteno dalje živjeti. mihael 0 0 0


@Laci, trulu osnovu treba maknuti i postaviti nove temelje. Onj tko to ponudi i riješi zavrijedio je voditi Hrvatsku. mihael 0 0 0


Amen na to mihael ! Laci 0 0 0