Analiza

Polazim od toga da će u ponedjeljak Sabor biti konstituiran, da će Savez HDZa i Mosta izabrati svoga predsjednika Sabora i da će se opozicijski duhovi smiriti, a Milanovićev ego polako prihvatiti činjenicu da više nije i neće biti predsjednik Hrvatske Vlade.

Prilično sam siguran i da će Orešković postati premijer. Ima čitav niz vrlo važnih razloga za  njegov izbor na to mjesto.

Na prvom mjestu je svakako njegovo poznavanje svijeta financija i sposobnost da s tim svijetom komunicira izravno i bez prevoditelja. Prvi bi mu potez trebao biti da reprogramira kredite i smanji nevjerovatno visoke kamate na hrvatski dug.  Ne vidim nikoga KO BI ZA TO BIO KVALIFICIRANIJI OD NJEGA. Smanjiti kamatu na dug za samo 0,5% znači oko 300 miliona € godišnje manje na rashodovnoj strani proračuna.

I komunikacija sa međunarodnim investitorima, te poboljšanje uvjeta za njihovo djelovanje u Hrvatskoj je područje gdje je njegova kompetencija neupitna.

Nastavak provođenja plana povećanja fiskalne i financijske discipline. Na ovom će mu području njegovo praktično korporativno iskustvo biti od velike pomoći da pojednostavni proces skupljanja poreza i eventualno preraspodjeli porezni teret po principu „jaka i široka pleća – veći teret“.

Preispitivanje socijalnih davanja - na prvom mjestu treba stajati provjera stečenih prava a ne njihovo smanjenje. Socijalni sustav treba reformirati tako da mu korisnici budu stvarno potrebiti ali ni njima ne davati bianco čekove nego i od njih tražiti doškolovanje i eventualnu prekvalifikaciju. Tu je Danska najbolji uzor a i Kanada nije loš primjer, mislim da tu Orešković može ostvariti solidne rezultate.

To su po meni najvažniji razlozi za njegov izbor, oni nisu zaključni jer je on sigurno u stanju organizirati tim koji će, na čelu s njim poboljšati i druga područja.

Koji bi razlozi bili protiv njegova izbora?

Za mene samo jedan ali velik  -  nedostatak političke moći. Kao nestranački premijer Orešković nema nikakvu stranačku bazu. Njegova podrška je ovisna o volji dvaju saborskih klubova i njihovih trabanata. Tu mogu nastati problemi ako neki od njih budu razjedinjeni (npr. Most) ili ako bude prisiljen dirati u prava i privilegije klijentele HDZ-ove koalicije. Ni Bandera neće dopustiti da se u njegove previše dira. Pitanje je, međutim, dali će itko od njih dopustiti da Orešković dade ostavku, a on će je siguran sam, dati onog trenutka kada  mu se netko suprotstavi u provođenju reformi. On je, za razliku od svih dosadašnjih premijera, financijski potpuno neovisan, a mjesto premijera mu je čisti financijski gubitak pa neće dopustiti da se s njime poigravaju.

Sve priče o nedostatku legimiteta su čiste nebuloze i na njih äu se samo kratko osvrnuti. Niti hrvatski birač bira premijera, niti ministre u Vladi. Hrvatski birač bira zastupnike u Hrvatski Sabor, a ovaj Premijera. Ako Orešković dobije 76 glasova onda on ima i legalitet i legitimitet.

Sretan Božić

Ocjene (5)


Respektira (1): siouxica


Slaže se (4): radnik, Laci, Poljanak, Zenga2


Komentari (5)


@omblezi1, kratak, jasan, obrazložen/argumentirani tekst. Svaka riječ je na svome mjestu, I velika istina-SVI oni koji galame o nelegimitetu i opasnost za demokraciju, su najveći protivnici demokracije, a sa legitimitetom ZERO. Želim čovjeku sreću! Laci 0 0 0


konkretan i jasan komentar, šteta što nije ipak više raspisano, nadam se da će idući put biti više vremena:) siouxica 0 0 0


Kratko i otvoreno: analiza pogađa bit stvari. Bravo, Tihomir Orešković je prava osoba. Ili će biti što on zastupa ili će se zahvaliti na suradnji. Boljunac 0 0 0


nadam se da Tihomir Orešković, profesionalac, koji je navikao raditi u korist #gazdi", shvatiti da mi je gazda Hrvatska, a ne HDZ, te će otići ako mu ne dopuste da radi u korist Hrvatske i njenih građana. Nadajmo se da je tako... Laci 0 0 0


Tim Oresković je prava osoba na krivom mjestu. Sve što je ovdje, a i drugdje rečeno, govori samo da je on, kad bude isključivo i samo hrvatski državljanin, prava osoba za ministra financija. Ostalo je delikatno, upitno i vjerovatno Ka(tastrofalno). mihael 0 0 0