Analiza

Odnos snaga između MOST-a i Živog zida, a ne HDZ-a i SDP-a, odlučit će o stabilnosti Hrvatske

04.09.2016. 01:36, Nakon chata: Koliko su realni program i obećanja Živog zida? Kako će proći na izborima?

Nema sumnje da je želja svake političke opcije osvojiti vlast i na taj način biti u stanju provoditi svoj program. Osvajanje natpolovične većine u parlamentu je svakako najpoželjniji slučaj, no ipak je češća situacija ona u kojoj je za osvajanje vlasti istu potrebno podijeliti još s nekim. Uobičajilo se kod nas da velike stranke ponude manjima njihovo leno na kojemu mogu slobodno činiti što ih je volja bez da ikome odgovaraju. Nisu to nužno bila ministarstva, poželjni su bili i rukovodeći položaji u dobrostojećim državnim poduzećima. Zauzvrat manji su bespogovorno slijedili politiku starijeg partnera.

Stvari su tako funkcionirale sve do prošlih izbora. Pojavio se manji partner bez kojega nije bilo moguće doći do vlasti, a koji nije prihvaćao uhodanu praksu i nije želio dati bianco mjenicu starijem partneru da radi sve što zaželi. Pa je tako inzistirao na stvarnom provođenju programa, stavljao veto na izbor ministara, rušio ministre, potpredsjednika Vlade te na koncu i raspustio Sabor.

Kažu neki, Most nije niti trebao ići s HDZ-om pa do svega ovoga ne bi niti došlo. No, teško se oteti dojmu da na koncu situacija ne bi bila slična, samo što bi umjesto HDZ-a u toj ulozi bio SDP. Naime, po načinu vladanja obje su stranke skoro iste. Iako postoje svjetonazorske razlike, odnos prema građanima koji su ih izabrali je isti: neispunjavanje predizbornih obećanja, izbor nekompetentnih dužnosnika, lijenost, oholost, samodopadnost, zataškavanje i nekažnjavanje zlouporabe vlasti i javnoga novca svojih stranačkih kolega. I kolikogod ova Vlada bila neuspješna u funkcioniranju, Most je pokazao da je vladati moguće i drugačije.

Postojala je i treća mogućnost, a to je da Most ne ide ni s kim. To bi nas bilo odvelo u vrlo brze nove izbore, a Mostu bi s pravom bilo postavljeno pitanje zašto nije preuzeo svoj dio odgovornosti. Nažalost, Božo Petrov je tek ovih dana prvi puta jasno izrekao nešto što je trebao već davno reći, a to je da je njegov potpis kod javnog bilježnika bio greška i da u okolnostima neočekivano dobrog rezultata Mosta on nije imao izbora. Morao je prihvatiti odgovornost koju su mu nametnuli birači i koalirati s jednom od dvije opcije.

Danas smo suočeni s nešto drugačijom situacijom. Osim Mosta, kao što se moglo pretpostaviti, pojavio se i Živi zid kao respektabilna politička opcija. Most je, naime, sada pročitana knjiga. Bez obzira na svoju relativnu neukaljanost, boravak na vlasti učinio je svoje. Percepcija dijela bivših Mostovih birača, a percepcija birača je jedino što je na izborima bitno, je takva da se Mostu generalno zamjera suradnja s HDZ-om te odustajanje od nekih smjernica ekonomske politike koje su u najvećoj mjeri bile personificirane u osobi Ivana Lovrinovića.

I dok je prema anketama izvjesno da niti HDZ niti SDP neće sami, ali niti uz pomoć svojih satelita uspjeti oformiti vladu, jedino što će im preostati je pregovarati s Mostom i Jedinom opcijom, odnosno Živim zidom kao njenim najistaknutijim i najvažnijim članom. I dok je Most ovaj puta spreman preuzeti odgovornost, makar i naizgled ultimativnim, ali ne i nerealnim zahtjevima, Živi zid se postavlja na način kojim već sada najavljuje opstrukciju sastavljanja vlade.

„Istina je da mi želimo suradnju i politički dogovor, ali s HDZ-om i SDP-om je nemoguć“, kaže I. V. Sinčić pa nastavlja: „Naš cilj je gurnuti te stranke u ropotarnicu povijesti, a to je moguće samo na način da ih se gurne u veliku koaliciju.“

Nismo li ovo, nema niti godinu dana, već čuli?

Nastranu što je naivno vjerovati da će velika koalicija dokinuti HDZ i SDP. Iskustva drugih zemalja trebala bi nas naučiti da će prije takve koalicije proteći još dosta vremena i izbornih ciklusa i to sve dok situacija u zemlji ne postane takva da će joj trebati vlada nacionalnog spasa, a ne velika koalicija.

Nadalje I.V. Sinčić kaže: „(Suradnjom s HDZ-om ili SDP-om) politički bi se pokopali, a za društvo ne bismo mogli učiniti ništa.“

E, ovo je već izjava pravog političara. Vidjevši što se dogodilo s potporom Mostu nakon što je preuzeo odgovornost i pokušao provesti neka od svojih obećanja, Živi zid sada zauzima stav da je bolje ništa ne raditi, nego se izložiti riziku da izgubi na popularnosti. Da bi to opravdao, I.V. Sinčić navodi kako je iz oporbe moguće predlagati zakone i sl., no odmah nakon toga kaže i da je ono što je kao zastupnik pokušao od strane vladajućih bilo ignorirano. Nema sumnje da bi se isto sasvim sigurno dogodilo i u novom sazivu Sabora. Dakle, ovakvo apriorno nepreuzimanje odgovornosti dovodi birače Živoga zida u poziciju da biraju opciju za koju znaju da sigurno neće sudjelovati u vlasti te da se program Živoga zida sigurno neće ispuniti dok god Živi zid samostalno ne osvoji vlast. Na pitanje na chatu Barometra kako je i koliko iz opozicije mogao pomoći građanima I.V. Sinčić nije dao odgovor.

Istini za volju, treba reći da je i Most prije prošlih izbora imao sličnih lutanja i čak je zahvaljujući takvoj retorici pridobio značajan broj birača koji bi inače bili birali Živi zid. Tako da nije nimalo iznenađujuće da su se ti birači nakon promjene stava Mosta vratili Živom zidu.

Iako je sam program Živoga zida sasvim u drugom planu, budući da ga Živi zid neće imati priliku ostvariti niti u manjem opsegu, valja još jednom propitati ulogu Ivana Lovrinovića. Iako, nažalost, nedostaje jasna i argumentirana kritika njegovih prijedloga, većina ekonomista smatra njegove prijedloge pogubnima, što je na koncu vjerojatno i utjecalo na Mostovo odustajanje od inzistiranja na provedbi tih prijedloga. Posljedično je to dovelo prvo do Lovrinovićevog distanciranja, a zatim i napuštanja Mosta. I u tome ne bi bilo ništa sporno da Lovrinović nije dao podršku Karamarku u aferi Konzultantica. Zašto je to napravio neka procijene čitatelji. No, u najmanju je ruku kontradiktorna odluka Živoga zida da s Lovrinovićem ide u koaliciju nakon što je on javno podržao Tomislava Karamarka. I.V. Sinčić je tu situaciju izbjegao komentirati zadržavši se na općenitom odgovoru.

Na kraju chata je I.V. Sinčić na direktan upit zašto bi birači dali svoj glas Živom zidu kada ionako ne namjeravaju sudjelovati u vlasti rekao da je Živi zid dugoročan projekt. No, postavlja se pitanje imaju li Hrvati vremena dočekati da taj projekt dođe do vlasti.

Prema svim anketama treća opcija, koju sada čine Most i Živi zid, imat će približno isti broj zastupnika kao i na prethodnim izborima. I zato na ovim izborima i nije toliko važno hoće li se odnos između HDZ-a i SDP-a promijeniti za par zastupničkih mjesta. Pravo je pitanje kakav će odnos snaga biti između Mosta i Živoga zida. Taj bi odnos mogao presudno utjecati na političku, a zatim i na financijsku stabilnost Hrvatske.

Ocjene (10)


Respektira (7): BorisTraljic, Niksodus, viewer, Dirk15, siouxica, Zenga2, 5none5


Slaže se (3): roky333, Laci, Daikan


Komentari (26)


Zanimljiva opservacija, roxy333. Parcijalna koalicija s HDZ-om ove trojice koji su ionako strano tijelo u Jedinoj opciji. Nije nemoguće tim prije što je se ŽZ relativno bezbolno od njih može uvijek ograditi. Spektator 0 0 0


Roky, ove koje spominješ su ključni ne zbog podrške biračkog tijela, nego zbog nakaradnog izbornog sustava. Hrvatska je poltika razmrvljena. To nekome odgovara. Pa nam tri zast. etničkih manjina ilo neka marginalna Ćuprija određuje tko će ući u vladu Boljunac 0 0 0


I koje će ministarstvo uzeti pod svoje. Mislite li da je slučajno Ćuprija uzela pravosuđe i unutarnje poslove ? Ne budite naivni ! Ili ste i vi upregnuti u ista kola ? Lokalci ? Razbijači Hrvatske, a ne oni koji su za napredak u cjelini. Boljunac 0 0 0


Hajde, kako objasniti da je nakon jučerašnje povijesne propovjedi sisačkog biskupa mons. Vlade Košića u Ludbregu - u medijima - muk - muk - muk ???!!! Boljunac 0 0 0


A mediji i mi s njima se bavimao Živim zidovima, Baditima, Ćuprijama i t sl. Današnja naslovnica NL OBI : Hasanbegović je crni gavran koji će odletjeti. A što bi bilo kad bi se za Obija reklo da je jazavac (krade moću) ili da smrdi kao tvor ? Boljunac 0 0 0