Analiza

Nove fontane, a bolnica u “Blatu” ?

19.02.2016. 17:18, Barometar-hipoteza + anketa: Ocijenite kvalitetu političara i Tim's teama

Nešto starija generacija sjeća se velikih planova oko izgradnje nove bolnice u Blatu,   koja je na tom putu loše procjene i dan danas neizgrađena. 

 Gradnja je počela u bivšoj državi a dio novaca osiguran je od strane građana grada Zagreba putem samodoprinosa. Naravno kao i obično, kod velikih investicija uvijek se nađe netko tko pokušava izvući maksimalnu korist iz takvih situacija. Sa gradnjom se odužilo, mjenjani su arhitektonski planovi, objekt je tijekom gradnje povećan u odnosu na početne planove, a i došlo je do promjene naziva bolnice u sveučilišnu bolnicu, a to je podrazumijevalo promjene u smislu novih dijelova, koji su neophodni za sveučilišni status bolnice. Bolnica je trebala biti izgrađena 1990.g., a dan danas “zjapi prazna”, osim ponekog prostora koji neke tvrtke koriste kao skladište. Ogroman, napušteni prostor na meti je sakupljača dragocjenih sirovina koji ovdje vide šansu za lako stjecanje financijske koristi, odvozeći metalne dijelove sa objekta. Bolnica je svakim danom sve više “u blatu”, “meta” narkomana i drugih sumnjivih likova.

Ruglo na kraju grada, a u neposrednoj blizini golf terena, na koji usput rečeno dolazi znatan broj medicinara, poduzetnika i političara. Pitanje je da li su osim igranja golfa razgovarali i o budućnosti ove bolnice?!

Svaki lokalni izbori prođu sa raznim obećanjima, a jedno od obećanja je i modus rješenja bolnice kao nezaobilazne teme. Međutim ostaje ona stara uzrečica: obećanje - ludom radovanje. Ovo je jedan od pokazatelja stupnja “ludila” glasačkog tijela, jer ista ili slična garnitura političara svaki put nešto obeća u vezi sa riješenjem ovog problema.        Svaka odgoda rješenja rezultira sve ružnijom slikom ovog velebnog objekta koji, osim što bi imao veliki značaj za modernizaciju i napredak medicinske struke, bio bi i akcelerator za nova zapošljavanja, a cijela obnova i rekonstrukcija uključila bi znatan broj malih i srednjih poduzetnika. 

 Ali koga briga za bolnicu, ionako ima previše problema u zdravstvu.                    Važnije su fontane, jer osim pozitivnih psihoterapeutskih učinaka, koje građani mogu imati "buljeći" satima u mlazove raznih vrsta i boja, usput koristeći i tretman aromaterapije uz pomoć “fontaniziranog” zraka pomješanog sa ispušnim plinovima brojnih vozila koja kontinuirano prolaze avenijom u neposrednoj blizini. Nakon vizualnog efekta i aromaterapije građani se mogu okupati i riješit će se svih tegoba, tako da zapravo bolnica i nije potrebna, a pogotovo sveučilišna. Građani će tako moći uživati u svim “blagodatima” novih i starih fontana u gradu po najvećoj ljetnoj žegi, kao novoj urbanoj “hit” destinaciji. Uostalom tko više ide na more, fontane su “in”, a ne more.

Gdje je zapravo problem oko rješavanja sveučilišne bolnice u Blatu?

Glavni problem je novac, jer sav novac koji su građani odvajali odavno je potrošen,       ili je netragom nestao. Sada treba naći nove izvore financiranja, a to neće ići lako,    osim ako se u prostorni plan ne ucrtaju i drugi sadržaji, kao npr. sportsko-terapetsko-rekreativni, a to bi mogle između ostalog biti i “Fontane Nove”. Naravno, osim fontana ovdje treba predvidjeti i znatan broj modernih javnih wc-a sa najmodernijom opremom. Još da se osmisli projekt tramvajske pruge do nove bolnice, koja bi mogla vrlo brzo povezati grad uz izgradnju novog “Domovinskog mosta- 2” na Savi, kod Jaruna. A možda i podzemna “proradi”?! Uostalom nebi bilo loše da nova buduća “Sljemenska” žičara poveže “činovničku” livadu sa bolnicom u Blatu. Možda će se birokratske zavrzlame na taj način lakše riješavati?! Eto, ideja ima - rješenja nema.

Za ovo ruglo na kraju grada potrebno je naći rješenje. O financijskj isplativosti rekonstrukcije i stavljanje objekta u prvobitnu namjenu nebi trebalo dvojiti. Sigurno su potrebna značajna sredstva za obnovu, ali ukoliko se nađe dobar modus financiranja i ova “agonija” bi se mogla uskoro riješiti. Kao zadnje riješenje bilo bi rušenje, uklanjanje i prenamjena prostora.

Uostalom građani mogu pronaći  “nove” ljude koji znaju pogledati u budućnost, koji će znati pametno upravljati gradom na zadovoljstvo svih, a ne samo nekih. Budućnost bi mogla biti sjajna, a posebno za generacije koje dolaze. Ostavimo njima nešto vrijedno.

Bolnica? Da, svakako, nove fontane nikako, osim poneke manje u krugu bolnica ili u obnovljenim parkovima.

Ocjene (3)


Respektira (3): Dirk15, Spektator, siouxica


Komentari (9)


a novac od prodaje tih objekata preusmjeriti za nabavu med. pomagala. Netko u politici bi trebao imati viziju zdravstva, kao sastavnog dijela kulture zivljenja. Ne za iducih pet , nego pedeset i vise godina. Apel na tastinu mecena bi urodio plodom. viewer 0 1 0


kako ste došli do toga da o financijskoj isplativosti rekonstrukcije bolnice ne treba dvojiti? ostaci bolnice upravo su simbol neznanja u ekonomskim analizama složenih investicijskih projekata i još goreg neznanja, bolje rečeno ne-svijesti o projekt Dirk15 0 1 0


menadžmentu kao struci koja jedino može voditi ovakve projekte. za tako opsežne projekte svaka ocjena zahtijeva puno analize, ali osobno mislim da je za bolnicu analiza laka - najisplativije bi bilo upotrijebiti je kao poligon za topničke vježbe Dirk15 0 0 0


hv-a, i to nakon što se napravi dobar plan reciklaže otpadnih materijala. to je bio jedan san koji je davno prošao, vrijeme ide i niti se može zaustaviti niti vratiti. Dirk15 0 0 0


@Dirk 15, hvala na komentaru, slažem se što se tiče financijske analize, fontane su simbolika, velike cifre se izdvajaju iz proračuna za "izgradnju razno-raznih fontana" u zadnjih 10-tak i više godina. Harvey 0 0 0