Analiza

Norberto Nobio, '' DESNICA I LJEVICA ''

28.09.2016. 12:14, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Iz daleke prošlosti do danas proteže se Božja riječ : nije u mojoj vlasnosti da dajem mjesto sa svoje desne i lijeve strane.

Dok je to sa svjetovne strane odluka Francuskoga parlamenta nakon revolucije g. 183o. 

Usprkos što ih je novija povijest nastojala eliminirati iz političkog konteksta , grčevito se bore: na političkoj ljestvici visoko stoje . Nakon rušenja Berlinskoga zida bilo je sigurno da dioba više nema nikakvoga smisla. Medjutim to im nije smetalo da i dalje budu u središtu političkih debata. '' Ako je to bio slom svjetskoga komunizma , zašto taj protivnički - ideološki slom  kapitalizmu ne znači ništa?'' Zato što, kako navodi autor D.  LJ.'' nije postojala samo komunistička ljevica , nego je postojala , i jošuvijek postoji i ljevica unutar kapitalističkoga obzorja.''Divlja'' gdje je god to moguće: u novinama , na radiju i televiziji , u govornim debatama , u časopisima specijaliziranim za ekonomiju , politiku , sociologiju.

Koliko mnogo se ti pojmovi pojavljuju-- upotrebljavaju, čak se pojavljuju i u karikaturalnim oblicima.

''Neovisno o tome  što se zbilo D.i LJ. i dalje žive autonomno s obzirom na matricu iz koje su se razvili. Postale su univerzalnim političkim kategorijama '' , navodi Marcele Gaucheta , Francuz.

Neki karakterističnom crtom ljevice smatraju nenasilje što znači da je desnica povezana s nasiljem , što nije točno, jer je to osobina krajnje desnice.

Jolanda Bufolini u L' Unita drži, da je temeljna vrijednost aktuelnih političkih zajednica sloboda shvačena kao autonomija.

Soc. liberalizam, učenje ljevice po Berlineu, je i Rooseveltov New Deal i Attleejev soc liberalizam ljevice, laburista.

U lijevom ili desnom spektru izraza možemo naići i na ovake izraze:tv na desnici, praznici na desnici i na ljevici, politički programi, stranački programi, pokreti, novine.Medjutim koje i kakve im se važnosti pridaju?Ima li medju njima jednakosti ili su sasvim  različite po onim pitanjima koja tretiraju?

Mada nam je svima jasno , jesmo li se upitali: kako to da uopće još uvijek postoje? Ili bi bilo krajnje vrijeme da nestanu s političke scene za sva vremena.

Kako kad ih baš ta politička scena drži na površini dajući im važnosti, proglašavajući jedne represivnima , a druge moćnima.

Confrancesko u tome vidi izjednačavanje s anarhizmom , dok njegov sin Renco govori suprotno  o''pravdi i solidarnosti'', tvrdeći da se LJ. iscrpila, afirmirala  neke njezine temeljne vrijednosti poput društvene pravde , uskladjenosti pojedinih soc. prava.

Desnica iritira stalnim svojim propitivanjem prošlosti. LJevica slobodarskim pitanjima, pitanjima jednakosti i nejednakosti. Vide korist u tome što propitivanjem poboljšavaju društvena interesovanja

Danas pripadnici obiju opcija smatraju da oba pojma posjeduju pozitivne vrijednosti. Za razliku od nekad kad su se lijevi smatrali hrabri , a desni negativni.

No usprkos promjenljivim vrijednostima one i dalje označavaju jedan relativno stabilan par zbiljnosti. Nekad i danas problem je istina od nedvojbene političke važnosti, ali njegova je uloga danas sasvim drukčija.Jer nijedan današnji ljevičar ne može osporiti da današnja ljevica nije ona jučerašnja Isto tako se može reći, da ni  ljevica , ni desnica nisu nikakve prazne kutije.

Literatura:Norberto Bobbio, ''Desnica i LJevica''--Odgovor kritičarima 1995.g.

Ocjene (3)


Respektira (2): Refamolitelj, Zenga2


Slaže se (1): Laci


Komentari (1)


Slaganje jer tom pitanju treba pristupiti n aovaj način, a ne kao Zoki sa MI ili ONI . Naša tzv. desnica još donekle i zna šta je, ali naša tzv. ljevica pojma nema šta treba biti., "lijevi" su samo u pežorativnom značenju. Laci 0 0 0