Analiza

Noćna mora "filokomunista" - kako se svađati sam sa sobom ?

29.01.2016. 14:24, Što prvi potezi i najave Tihomira Oreškovića govore o njemu kao budućem premijeru?

Dočekali smo Vladu, dočekali smo i prvu "veliku" aferu i smjenu ministra i možemo otprilike nazrijeti kuda stvari idu.

Valjda je svima jasno da tzv. "nemoguća misija sa mogućim ishodom" Bože Petrova i nije mogla završiti nikako drukčije nego sveopćom svađom svih sa svakime i posljedično, grozničavim hvatanjem za ideološke slamke, koje se uvijek izvuku kad nema drugih argumenata protiv političkih oponenata. U člancima koje sam nakon izbora ovdje objavljivao, često sam ponavljao jednu tezu, u koju sam sada apsolutno uvjeren - u Hrvatskoj se događa nešto potpuno drukčije od svega onog što se događalo u proteklih 16 godina, a s obzirom na iskustvo, sve što je drukčije, u ovom trenutku za Hrvatsku može biti samo dobro. Dobro zato što je - drukčije.

Ono što je pozitivno u cijelom ovom političkom (naizgled) kaosu, jest činjenica da smo dobili Vladu koja je, po svemu, totalno atipična za Hrvatsku. Zašto pozitivno? Zato jer već po svome ustroju, a i po dosad pokazanom, mijenja ustaljene uzuse vladanja ovom državom. I zato jer je kao takva otporna na političko-ideološke afere i jer djeluje poput sedativa na uspjenjene oporbene redove, koji jednostavno ne razumiju kako je moguće imati vladu koja se ne bavi ideologijom i koja ne njeguje kult ličnosti premijera. Oni to jednostavno - ne razumiju.

Prvi, težak autogol, SDP i partneri su si već zabili prvi dan u Saboru, a Tim Orešković je iz toga izašao praktički neokrznut. Premijer koji dolazi iz poslovnih krugova, gotovo pa nepoznat široj javnosti i vrlo slabo upućen u hrvatsku političku realnost. S tim i takvim premijerom, hrvatski oporbeni politički jal ne zna što bi. Uperili su SDP-ovci tešku stranačku artiljeriju i zasuli premijera neviđenom kanonadom ideološko-političkih objeda, privatizirali prvu sjednicu Sabora za temeljit repetitorij iz povijesti partizanstva i ustaštva, "otkrili" cijeloj javnosti tko su to masoni, iluminati, filofašisti, filoustaše, filo....(što god), a postigli su samo to da je premijer stoički i elegantno izignorirao njihovu diverziju i poklopio ih jednom jedinom rečenicom tipa "dajte, ljudi, da smo se u firmi ovako jalovo prepucavali oko gluposti, davno bi propali". Pokazao im je jasno i nedvosmisleno da će njegov pristup poslu biti apolitičan i samozatajan. A to je sadašnjoj oporbi najgora noćna mora. Bez narcisoidnog premijera kojeg se može napadati na osobnoj razini, bez ideoloških sukoba, bez filoustaša i filofašista, SDP je prazna priča. Logično, jer oni nisu ništa drugo do interesna skupina filokomunista, koji se uglavnom služe filostaljinističkim metodama neragumentiranih i paušalnih objeda i optužbi na račun protivnika (u čemu je drug Stazić neprikosnoveni autoritet).

Drugi autogol SDP si je zabio slučajem Hasanbegović. Činjenica da Hrvatska počiva na antifašizmu je floskula, kaže novi ministar kulture. I jest, ako antifašizam interpretirate onako kako se u Hrvatskoj to radi od 1945.

Povjesničar Norman Davies, u svojoj knjizi Europe at War 1939–1945: No Simple Victory argumentira da antifašizam nije koherentna politička ideologija već prije "prazna kutija", i čisti "politički igrokaz" stvoren od Josifa Visarionoviča Staljina, te proširen Sovjetskom propagandom u pokušaju da se stvori dojam da će se zapadni demokratski lideri, u pridruživanju SSSR-u na platformi protiv fašizma, politički suglasiti sa komunizmom i "diktaturom proletarijata". Sir Winston Churchill jedini nije nasjeo na Staljinov trik, dok su ostali zapadni lideri uglavnom uletjeli u zamku. Da je Churchill bio u pravu, pokazalo se kad je sovjetski "antifašizam" pokazao svoje pravo lice u Molotov-Ribbentrop paktu u kojem su SSSR i Treći Reich dogovorno koordinirali agresiju nad Istočnom Europom. Možete li danas reći o Churchillu da je fašist? Sigurno ne. Ali čovjek je odbio biti "antifašist" onako kako je to postavio Staljin.

Antifašizam, dakle, nije ni komunizam, ni socijalizam, ni SKJ, ni SKH, ni SDP, ni Josip Broz, ni Ivica Račan, a najmanje Zoran Milanović. Antifašizam je etička vrijednost čovjeka bez obzira na vjeru ili političko usmjerenje. Vjernik može biti antifašist (antifašističke vrijednosti su tek manji podskup vrijednosti npr. katoličanstva). Desničar može biti antifašist. Konzervativac može biti antifašist. A da u hrvatskom Ustavu nigdje nije spomenut antifašizam kao svjetonazor na kojem se temelji ova država, to je notorna činjenica koju može provjeriti svatko. U cijelom tekstu Ustava, riječ "antifašizam" spominje se ravno 1 (JEDAN) put i to samo kao dio naziva institucije ZAVNOH, koji se spominje kao jedna od ukupno 16 povijesnih izvorišnih osnova hrvatske državnosti, od knezova iz 7. stoljeća, pa do Domovinskog rata. Tvrditi na temelju toga da hrvatski Ustav definira Hrvatsku kao državu koja "počiva na antifašizmu" je notorna laž i zlonamjerna interpretacija. No, od filostaljinista (Stazić i društvo) ne treba drugo ni očekivati. Gubljenje "povijesne" uloge KPH-SKH-SDP loze u stvaranju hrvatske države, za njih je noćna mora. Osim toga znamo zašto im smeta ministar kulture koji nije "lijevo-liberalnog" svjetonazora. Puno je tu novaca u igri. A to najviše svrbi.

Treći autogol, vrijeme će pokazati, SDP je uknjižio branjenjem skandalozne odluke Vijeća za elektroničke medije o zabrani emitiranja programa Z1, zbog "govora mržnje". Tko je ovlastio Vijeće da određuje što je to govor mržnje? Zar za to ne postoje odjeli u DORH-u i strukturi Ministarstva unutarnjih poslova koji po službenoj dužnosti moraju sankcionirati širenje govora mržnje? Nije li Vijeće trebalo zatražiti mišljenje DORH/MUP-a o tome, pa onda na temelju toga i postupiti? Ovako, vijeće si uzima za pravo donositi vrijednosne sudove i u skladu s time interpretirati Kazneni zakon, a to je dragi moji - politička cenzura komesarskog tipa.

Ono što posebno u tome bode oči je uporna primjena dvostrukih mjerila. Zamislite situaciju, da npr. HRT dođe u posjed snimke na kojoj nadbiskup Bozanić sa svojim svećenicima u sakristiji zagrebačke katedrale na sav glas pjeva "Evo, zore, evo dana..." ili "Spustila se gusta magla"... i da ih još potiče i nagovara da pjevaju "one naše pjesme"... Možete li zamisliti kojom bi se svjetlosnom brzinom ta snimka uz komentare o "filoustaškom i filofašističkom kleru" proširila medijima? Bi li to netko nazvao širenjem mržnje? Bi li gospođa Mirjana Rakić po hitnom postupku ugasila HRT na tri dana zbog širenja govora mržnje? Odgovor na to svi znamo.

Drugovi, tako to neće ići. Što vrijedi za jedne, vrijedi i za druge. Jer, ako SDP i njihovi saveznici zagovaraju hapšenja nekoliko tisuća onih koji ulicama Zagreba dižu svoj glas protiv političke cenzure, onda neka zagovaraju i hapšenja tisuća onih koji svake godine krajem svibnja, marširaju Kumrovcem sa šajkačama i petokrakama, skandirajući Titu i Jugoslaviji. Kad se služi misa za Antu Pavelića, onda se pred crkvom protestira. Kad se služi komunistička "misa" u Kumrovcu za Tita, to se naziva demokracijom i slobodom govora. Budimo barem elementarno dosljedni. Ne treba Hrvatskoj lustracija, nego balans. Josip Broz Tito je jednako zločinac i krvnik kao i Ante Pavelić. Njegov režim je bio jednako totalitaran i poguban kao i ustaški. Samo je puno duže trajao zamaskiravši se u ruho "napretka, bratstva i jedinstva". I osuđivao, mučio i ubijao neistomišljenike u tišini. Sa smiješkom. Petokraka je jednako kompromitirana kao i slovo "U". Taj stav mora konačno postati dio službene politike, zakona i represivnog aparata u Hrvatskoj. U protivnom, i dalje će se vikati "Za dom spremni". Iz protesta. Iz potrebe za balansom. Kao što sam to i ja vikao na Maksimirskim tribinama osamdesetih godina. Kad se zbog toga moglo završiti u miliciji na batinjanju i u zatvoru. Nisam to radio zato što sam ustaša ili zato što ih podržavam. Nego iz protesta. Iz potrebe za balansom.

Četvrto, afera Crnoja. OK, čovjek je kriv. Čak i ako nije kriminalac, koristio se rubnim i upitnim metodama izigravanja propisa da bi pribavio materijalnu korist. Moralno, ne može biti ministar u Vladi. No, i tu se SDP nije baš snašao. Krenuli su sa kampanjom protiv famoznog "registra izdajnika" (koji ih najviše svrbi) a onda izvukli "baraku 85G". Dobro, uspjeli su, ali nisu postigli ono što su htjeli - diskreditirati premijera i HDZ. Orešković se i tu pokazao sposobnim izignorirati pritisak, pustio je da Karamarkova široka stranačka leđa podnesu paljbu, odigralo se tako da se stvar dva dana "analizira", da se Crnoja proglasi "čistim" a onda da sam podnese ostavku zbog "višeg cilja", tj, mirnog opstanka Vlade. Time je pokazao SDPu da neće stvari raditi ad-hoc samo zato što oni ili mediji kažu da se to mora, da će sve afere temeljito "ispitati", i da će na kraju naći rješenje koje mu omogućava da mirno nastavi s poslom za koji je angažiran.

Hrvatskoj zato treba upravo ovakav model vladanja. Premijer koji nije "estradna zvijezda". Premijer koji se bavi standardom i kvalitetom života građana, premijer koji ne voli gledati svoju sliku na naslovnicama i slušati svoj glas sa ekrana. Premijer koji ideološki glib i žabokrečinu s gnušanjem ostavlja svojim potpredsjednicima, koji su se s time naučili nositi. Premijer s kojim se ne možeš posvaditi na ideološko-vrijednosnoj osnovi. Premijer koji se neće dati isprovocirati. Premijer koji će danas, umjesto da se bavi daljnjim prepucavanjima ideološkog tipa, sa Mirom Cerarom u Sloveniji razgovarati o bitnim stvarima za Hrvatsku. Puštajući da se drug Stazić i ostali u Saboru glože oko toga tko je veći filofašist ili filokomunist.

Jer, filokomunisti se s ovom pojavom na političkoj sceni jednostavno ne znaju nositi. Zato se već danima svađaju sami sa sobom, sa zdravim razumom i sa političkom korektnošću.

A za to, premijer ima odličan protuotrov : "Stay calm and govern on !!!"

Komentari (25)


Ovo se više ne može zataškavati . Pogledajte ! http://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/p-r/prpa-mile/22583-pakao-hrvatskog-sabora.html Boljunac 0 0 0


Da, red bi bio zaustaviti govor mržnje u Hrvatskom Saboru. Tamo se govori baš kao u Hrvatskom Državnom Saboru 1945/1990. mihael 0 0 0


Moj naklon, točno u sridu. Poljanak 0 0 0


mozda bi davno izasli iz gliba recesije da smo imali ovakvog premijera koji se ne da smesti i uvuci u price o ustasama i partizanima. Gospodin Fulir, Odlicna analiza. Anyst 0 1 0


Ćestitam dragi naš Fulir ! Objavli su analizu i u tiskanom izdanju VL. E pur si muove ! Ipak se kreće ! U drugom značenju od izvornog. Boljunac 0 1 0