Analiza

Ne baš za Nobela, ali za Amere i više nego dobar posao

19.01.2017. 01:29, Odlazak Baracka Obame: Kako će povijest pamtiti prvog afro-američkog predsjednika SAD-a?

Smatram da je najvažniji izazov za Ameriku i Obamu, ali u principu izazov za bilo kojeg predsjednika USA iznos nacionalnog duga i njegova kontrola. Po meni to jedan od najvažnijih čimbenika za održanje USA, a time i postojećeg svijeta kakvog znamo. Svi izazovi s kojima se USA susreće lokalno i globalno svode se u konačnici na brojke oko duga. Da li je taj dug već ušao u kritično područje (iz kojeg povratka više nema) teško je reći i tu se ne bih izjašnjavao. Možda je doista svaka priča zapravo uzaludna, a sve je već ionako predodređeno da skonča u propasti. Međutim, možemo pogledati najvažnije brojke s tim u svezi:

- formalno gledano za vrijeme Obame dug je narastao s $10.626 trilliona na konačnih $19.78 trilliona što je oko nevjerojatnih $9 trilliona ($9.000.000.000.000)

- uz korekciju duga iz prve godine, tj. na ono što nije mogao utjecati taj iznos pada na cca $6.616 trilliona ($6.616.000.000.000)

(barišićnota: https://www.thebalance.com/national-debt-under-obama-3306293)

To je ukupno gledano daleko najveći rast duga u mandatu nekog predsjednika ikad. Međutim, kad pratimo dinamiku duga po godinama onda je to 2010. u prvoj godini mandata $1.587 trilliona do trenutačnog planiranog deficita od $441 billiona (naše milijarde). Odnosno po godinama:

Teško je to sad decidirano komparirati i iskazati (za svaki pojedini mandat različiti su izazovi, okolnosti i događanja u pitanju), ali činjenica je da se godišnji iznos duga premda šokantno visok ipak dovodi pod kontrolu unatoč vrlo velikom geopolitičkom pritisku da on eksplodira.
Ja prije svega u tom kontekstu promatram angažiranje USA u ratovima po svijetu i mišljenja sam da je ključni trenutak (spasa) za USA bio prepuštanje Rusiji glavne inicijative u Siriji i drugdje. S jedne strane gledano za rusku intervenciju u Ukrajini Rusiji s druge strane su nametnute sankcije, oborena je cijena nafte, prepuštena im je inicijativa u Siriji i gombanje s diktatorskim režimimom (režimima) što su sve enormni troškovi koje je Rusija eto bila spremna platiti, a da se ništa riješilo nije i da nikakvog izlaza iz toga svega na vidiku nema. Naime područje Bliskog istoka pored toga što ga se smatra kolijevkom civilizacije, važi i za groblje civilizacija. Upravo tu su sve velike civilizacije/carstva završavala i slamala zube.

Mišljenja, sam da je USA za vrijeme Obame izbjegla i u zadnjem trenutku na pozitivno (za sebe naravno) korigirala svoju politiku i tu ulogu prepustila Rusiji. Otprilike kao ono kad Tom Sawyer boji ogradu https://www.youtube.com/watch?v=8xZm2UOam74

Smatram da je to vrlo pametan manevar kojim su zapravo iskoristili krizu u nesretnoj Ukrajini i rusko posezanje za tuđim, ali i rusku glad za povratkom na scenu. Rusiji su nametnuli dugoročno vezivanje za procese koji su u UNu vrlo jasno označeni kao protupravni i agresorski, te zbog svog karaktera imaju vrlo neizvjestan ishod koliko god i kolika god Rusija sila bila (izvjesno dugotrajan). Tu prije svega mislim na Ukrajinu, ali i karakter Asadove vlasti.

Sve svoje najljuće konkurente USA (od kojih su neki i najveći vlasnici njezinog duga kao što je Kina) drži strateški zauzete oko poslova vrlo niske, do niže dodane vrijednosti (Kineze u bjesomučnoj proizvodnji za cijeli svijet, a Ruse da za njih odrađuju prljave, ali i izrazito skupe vojne poslove), a ona sama definira standarde i sve ostalo na najvišoj razini.

Mišljenja sam da je za Amere Obama napravio zapravo odličan posao, a Trumpu ostavio vrlo izgledne pozicije.

Nevjerujem uopće da će Trump ukinuti Obamacare, promjeniti će pakiranje, a do kraja mandata uvešće još opširnije socijalističke stvari. Ne vjerujem niti u povratak u USA  drugima prepuštene industrije. Trump u stvarnosti ima izuzetno niska očekivanja (jednu od nižih razina podrške), a ona su uz to i vrlo šašave prirode, tako da će ih vjerojatno jednostavno ispuniti. Što se tiče unutrašnjih napetosti, međurasne netrpeljivosti,... mislim da će i tu Trump biti u prednosti svojim šašavim i osbujnim karakterom, bez nesnosne političke korektnosti koja ima suprotan negativan učinak (korektnost je do bola iritantna u odnosu na Trumpovu šovinističku retoriku koja opkoljava ljude, ali ih i tjera da joj se suprostavljaju ako i imaju kakvih rasističkih nedoumica). Sve u svemu ja sam optimist.

Ocjene (4)


Respektira (4): viewer, Spektator, Laci, Alumnus


Komentari (4)


I ja sam optimist ! Laci 0 0 0


Ja sam optimist s ove strane koja se sprdala s Trumpom kao bivšim ocvalim celebrity-em,od kojeg bi se da nije izabran branio jednonstavnom/simpatičnom napravicom http://makezine.com/2011/08/16/enough-already-the-arduino-solution-to-overexposed-celebs RepopeR 0 0 0


Na inauguraciji me se posebno dojmio pogled na publiku u kojoj sam vidio samo bijelce. Zemlja znana kao melting pot je odjednom postala jednobojna. Šta to govori o predsjedniku te velike zemlje u kojoj obojeni čine 50% stanovništva? Ne mislim da će viewer 0 0 0


ovaj populist-clown uspjeti ujediniti naciju, jer mu je govor više nalikovao njegovim izbirnim polemikama a obilovao je frazetinama, tipa: vlast se vraća narodu, moš mislit!? Da je on mislio na narod i vodio se socijalnom osjetljivošću, nebi posjedov viewer 0 0 0