Analiza

Muke zapadnih medija - je li Alep konačno oslobođen ili okupiran?

15.12.2016. 13:49, Događa li se u Alepu Vukovar i Srebrenica?

U Siriji već godinama bijesni nemilosrdan rat, kojega potpaljuju i u kojega su uključene oprečne agende raznih lokalnih i svjetskih sila. U razorenom gradu Alepu, taj rat je napokon došao kraju. Zapadni komentatori, medijske kuće i političari, mucaju pri definiranju da li je Alep konačno oslobođen, uz pomoć Rusije, legalne Sirijske Vojske i saveznika, ili je definitivno okupiran od te iste udružene sile.  

Zloćudni rat u Siriji i Iraku, kojeg neki nazivaju trećim svjetskim ratom u komadima, toliko je kompliciran da i najfinijim analitičarima često izmiče fluidna dinamika saveza među mnogim igračima na terenu. 

Pogledajmo popis: Režim Assada, Hezbollah, Rusija, Turska, iranski dobrovoljci, proturski pobunjenici, sunitski prosaudijski pobunjenici, Isis, sirijski kurdski pobunjenici, irački kurdski pobunjenici, Kurdi suniti, Kurdi šiiti, iračka vlada, šijitske milicije, Izrael, SAD i saveznici… i to je pojednostavljena lista glavnih aktera u odnosu na stvarnu diferencijaciju na terenu, gdje postoji nevjerojatni broj vojnih skupina i brigada, čije savezništvo danas, može značiti sukob sutra. U Alepu su međutim nestale maske umjerenih i terorističkih skupina, sve su se otvoreno udružile u pokušaju opstanka pred ojačanom sirijskom vojskom. U tome, eto, nisu uspjele, cijenu tog ludila, kao i obično, platio je narod i tu, kao i kod svih ratnih katastrofa, nema nikakve utjehe. 

 Sve današnje dvojbe i mucanja zapadnog mainstreama nesumnjivo proizlaze iz šokovitog preokreta koji se desio u SAD. Sudeći po raznim izjavama, novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih  Država, napustit će sirijske takozvane ‘umjerene’ pobunjenike, "mi uopće nemamo ideju tko su ti ljudi" rekao je Trump. Sve u svemu više nitko ne sumnja da nova američka administracija ima namjere uložiti sve svoje napore da u suradnji s Rusijom pobjedi ISIS, a ne da svrgne s vlasti legalno izabranog predsjednika Bashar al-Assada.

Čemu se dakle još nadaju oni zapadni političari i mediji koji osjećaju gorak okus poraza svoje političke i geostrateške agende u Siriji?

Čulo se ovih dana kako kod nekih još postoje nade da se novoizabranom predsjedniku Trumpu stave lisice na ruke na samom ulazu u Bijelu kuću.  Paralelno s vijestima o istragama obećane od strane Kongresa i Senata, gdje se navodno stvaraju ad hoc komisije koje bi trebale istražiti Putinov hakerski manevar protiv američkog izbornog sustava, eksplodirala je još jedna bomba. Deset od 538 članova elektorskog tijela, koji bi 19. prosinca trebali glasovati i ratificirati rezultat američkih izbora, odnosno poslati Donalda Trumpa u Bijelu kuću, uputilo je pismo ravnatelju CIA, tražeći informacije o tijeku istrage na upornu medijsku kampanju po kojoj postoje sumnje da je "strana sila (Rusija) utjecala na izborni rezultat u SAD".

Izgleda da se ta kampanja jače zarotirala nakon Trumpovog imenovanja Rex Tillersona (navodnog prijatelja Putina) za budućeg državnog tajnika SAD-a.

Tih deset elektora, radi se o devet demokrata i jednom republikancu, tvrde da su im očevi, utemeljitelji američkog Ustava, dali ulogu da budu budni i da spriječe dolazak na mjesto predsjednika nekog demagoga, ili kandidata koji je moralno nedostojan predsjedničke funkcije, misleći valjda na nekoga poput Donalda Trumpa. Nismo pročitali niti jednog relevantnog analitičara koji se zamara ovim pokušajima svrgavanja Trumpa s položaja predsjednika SAD-a. Iza Trumpa nije stao samo veliki dio američkih građana, već, na iznenađenje neupućenih, i američko tržište. Izvjesno je stoga da će oni koji ne mogu preboljeti poraz, prestati vući vraga za rep i da će izabrani predsjednik za mjesec dana (ili kasnije) ući u Bijelu kuću i povećati izglede mirovnih rješenja za Siriju, odnosno doista pomoći da se privede kraju bolesna ekspanzija islamskog fundamentalizma.

Dok danas takozvani "prijatelji Sirije" žale zbog pobjede Assada u Alepu, dok mnogi zbunjeni građani ne znaju točno što da misle, katolička crkva se pridružuje slavlju s osloboditeljima.

Već duže je poznato da predstavnici kršćanskih crkva u Siriji ne vide budućnost bez predsjednika al Assada. Po njima tisuću puta je bolja i diktatura nego islamistički fundamentalizam. Sve se kršćanske crkve u Siriji, s manje ili više diplomacije, slažu da je europski i američki pokušaj da sruši Asada, dok se istodobno saveznicima smatraju najfundamentalniji režimi u povijesti, poput Saudijske Arabije, pravo utjelovljenje dvoličnosti. 

Nakon što je papa Franjo poslao pismo Bashar al-Assadu, u kome je izrazio solidarnost sa sirijskim narodom, pozvao da se zaštite civili, da se poštuju prava, te osudio svaku vrstu ekstremizma i terorizma, apostolski vikar Alepa, mons. Georges Abou Khazen, poručio je kako je sretan zbog ulazaka sirijske vojske u okupirane četvrti i to smatra razlogom nade, "ovaj će Božić u Alepu imati drugačiji miris” rekao je i dodao: "Grad Alep će konačno biti potpuno oslobođen i ujedinjen nakon četiri duge godine podjela i smrti, koje su posijale razne sirijske i nesirijske oružane skupine."

Apostolski vikar tvrdi da su sve pobunjene grupe u Alepu pripadale “galaksiji islamskog fundamentalizma”, te da su u okupiranom djelu Alepa: "Nametnuli populaciji zapovijedi i način života u ime fanatizma, potpuno stranog tradiciji sirijskih ljudi".

Neka ove poruke kršćanskih crkava otvore um onim mainstream komentatorima koji ovakav epilog rata u Siriji doživljavaju kao poraz zapadnih demokracija, jer to naprosto nije istina. Zapad svoju demokraciju tek treba spasiti, vlastitim dubokim moralnim katarzama.

Ocjene (11)


Respektira (8): VeNLO, viewer, kbunjevac, Refamolitelj, 5none5, Losonsky, Spektator, NEKOVARAZDIN


Slaže se (2): kbunjevac, NEKOVARAZDIN


Ne slaže se (1): vukovar


Komentari (20)


nitko nikada nije uspoređivao tadašnju situaciju u Srbiji sa ratom u Siriji, valjda ima nekih razloga, drugo što si napisao nije čitko ni razumljivo, ovdje imaš prostora da se smiriš i napišeš analizu svojih stavova Jung-fu 0 0 0


Aleppo je stoljećima bio multi-kulturalni grad. Kršćani su se de facto u njemu osjećali sigurno i mogli su živjeti skoro sve zapadne slobode. Assad sigurno nije demokrat ali je bolji od svih ovih alternativa kaosa i represije, koje te skupine nude. viewer 0 0 0


@vukovar falio si kat, ulicu i grad! Za-gor-te-nay ne živi ovdje ;) 5none5 0 0 0


@vukovar, postulati ovog portala se temelje na fairness, slobodi izražavanja stava (po mogućnosti argumentiranog), kao i ne vrijeđanju drugih i drugčijih. Sad, ako želiš komentirati u tim okvirama, onda dobro došao. viewer 0 0 0


http://www.media.ba/bs/mediametar/sirija-poraz-novinarstva preporučam pročitati....ne škodi odvojiti par minuta. NEKOVARAZDIN 0 0 0