Analiza

Možemo li uspjeti ako ostanemo isti?

04.02.2017. 12:44, Koliko su korisne preporuke s Pantovčaka? Treba li mijenjati tečajnu politiku?

Anemični premijer Plenković, u raskoraku između proklamirane borbe protiv populizma i možebitnog shvaćanja kako je najbolji način borbe protiv bilo čega ustrajnost u provođenju političkog programa s kojim je došao na vlast, pri čemu će otpasti sami od sebe svi populizmi i svi ekstremizmi, dobio je neočekivanu pomoć predsjednice. U vidu preporuka svog Vijeća za gospodarska pitanja. Pogledamo li sastav tog vijeća, vidjet ćemo da se radi dekanima ekonomskih fakulteta, predsjednicima Komora – svakako svojevrsnoj ekonomskoj reprezentaciji ove zemlje.

Upravo zato preporuke tog Vijeća moraju imati znatnu ekonomsku i političku težinu. Kako zbog profesionalnog integriteta članova Vijeća, tako i zbog autoriteta predsjednice, koja je pokrovitelj njihovog rada. Ono što je odmah po predstavljanju preporuka postalo crvena krpa za podizanje mnogih na stražnje noge jest ona o postupnoj deprecijaciji tečaja kune. Dirnulo se u svetu kravu svih hrvatskih politika. Stabilnost tečaja. Dakako da su odmah u medijsku ofanzivu krenuli iz HNB-a s čvrstom porukom: Promjene tečajne politike neće biti.

Argumenti za istrajnost u provođenju dosadašnje tečajne politike su više nego čvrsti – dužni smo dva BDP-a, od toga tri četvrtine u eurima, povećali bismo ukupnu zaduženost u kunama, teret bi platili građani, otvaranje vrata inflaciji. S druge strane zagovornici deprecijacije kažu kako bi porasli prihodi izvoznika, svih onih koji se bave turizmom te da deprecijaciju od 2% godišnje ne bismo ni osjetili. Naviknuli bismo se.

U priči o deprecijaciji ne postoje samo dvije strane, već tri. Treća je ona prof. Garače sa splitskog Ekonomskog fakulteta. On jedini iz predsjedničinog Vijeća nije podržao preporuku o deprecijaciji, smatrajući kako 2% deprecijacije godišnje ne bi proizvelo ništa dobroga, osim što bi se svi naši problemi stabilizirali na većem tečaju. Ostaje pri svom šok modelu iz 2015 – jednokratna devalvacija od 10%, smanjenje PDV-a na 20% s čim bi se amortiziralo povećanje rata kredita većim raspoloživim dohotkom za kućanstva, potaklo izvoz i supstituciju uvoznih proizvoda domaćim. Zasad, ni nakon dvije godine od objave ovog plana prof. Garače, nema odgovora od stručne javnosti, osim onih paušalnih – jooj, samo devalvacija ne. I to govori koliko smo kao društvo duboko u dogmama, nespremni za preispitivanja svojih politika.

Prof. Lovrinović, nesuđeni guverner HNB-a u nekim budućim političkim konstelacijama, primjećuje kako je dobro da se otvara još jedan front za preispitivanje monetarne politike koju provodi HNB.

U svemu ovom oko Preporuka, najbolje se snašao ministar financija Marić: Vi znate da je stav Vlade o pitanju monetarne politike uvijek da je HNB neovisna institucija i sva naša promišljanja monetarne politike su vođeni tom činjenicom.

Da je objava preporuka Vijeća bila vođena tom istom činjenicom, vjerojatno se među preporukama ne bi našla i ova o deprecijaciji, već bi tek negdje uzgred bila spomenuta formulacija o aktivnijoj ulozi HNB-a. A pod tim bi se mislilo na isto. Viceguverner HNB-a Vedran Šošić je ukazao na tu grešku u koracima Vijeća ilustracijom: Ako kancelarka Merkel pokuša sugerirati Europskoj Centralnoj Banci što treba činiti, ECB će učiniti upravo suprotno zato da bi očuvala svoju vjerodostojnost što je temeljni kapital svake centralne banke. Upravo radi očuvanja svog 'temeljnog kapitala' i jesu iz HNB-a krenuli s vidno naglašenom porukom kako nikakve promjene tečaja neće biti. Tom izjavom žele unaprijed spriječiti sve špekulacije s promjenom tečaja, izbjegavanje svih onih intervencija koje bi mogle uslijediti krenu li ljudi kupovati eure u strahu od deprecijacije, krenu li banke osvajati svoj prostor za zaradu u tečajnim trgovinama.

Ako je to stvarno bila greška u koracima Vijeća, onda to govori o političkoj naivnosti članova Vijeća, njihovom nebaratanju političkim metajezikom, dvomišljenju, otkrivanjima samo onih dijelova plana koji će zvučati neutralno. Nije li pak o tomu riječ, onda je pričom o deprecijaciji kune namjerno potopljen cjelokupni rad Vijeća i predsjednicu stavilo u zamišljenu ulogu kancelarke Merkel kojoj ECB prkosi.

Priča o deprecijaciji će se stišati za koji dan, a u preporukama Vijeća za dugoročni gospodarski razvoj je zapravo cijeli paket mjera s kojim se može i mora poboljšati najprije državu samu, a onda i gospodarstvo u njoj.

Činjenica da su na sjednici Vijeća kod predsjednice bili i ministri iz Plenkovićeve Vlade je i naznaka kako je došlo do promjene u svijesti kod izvršne vlasti. Dosadašnji animozitet između Vlade i predsjednice, uvjetovan najprije kohabitacijom s Milanovićem, potom stalnim razilaženjem s Karamarkom, očito se nadrastao. Prisustvo ministara također garantira kako Preporuke neće biti samo medijska predstava, već da će ih ministri sutra ugraditi u rad svojih ministarstava. Pa bismo mogli svjedočiti u skorom vremenu i promjeni paradigme u nastupima političara – umjesto netalasanja i odrađivanja mandata po inerciji, pod utjecajem vanjskih čimbenika, sustavno mijenjati okoštalo zatečeno stanje. Pri čemu neće ostati netaknuta ni monetarna politika, upravo onako kako je u Preporukama naznačeno. Samo što se o tomu neće govoriti na sva zvona. Naprotiv, i dalje ćemo iz HNB slušati o zadržavanju dosadašnje tečajne politike.

Predsjednica s pravom kaže: Hrvatska ima apsolutno sve preduvjete biti bogatom i uspješnom državom i na nama je da te potencijale iskoristimo i provedemo u djelo. A to nećemo ostanemo li isti. Moramo se mijenjati.

Ocjene (7)


Komentari (7)


Laci, ne znam za narod, ali ja sam se promijenio.Od države ne tražim i ne dobivam ništa, čak ni dječji doplatak, plaćam svoje račune, nisam u minusu i ne bih bio gladan da sutra zatvore sve trgovine.Konkurencija je ogromna i mislim li sačuvati svoj VeNLO 0 0 0


način života, moram stalno učiti, stjecati nove vještine, prilagođavati se vremenu i mijenjati sebe i okolinu na bolje. VeNLO 0 1 0


Hrvatska se mora mjenjati na makrorazini, a ne prilagođavanjem građana na uvjete mikrorazine, ovo je vrijeme kad Hrvatska napokon MORA učiniti nešto za svoj narod, jer narod je za Hrvatsku učinio sve što je mogao Jung-fu 0 0 0


@VeNLO, jedan njemači pionir poduzetništva je rekao: kad bi ozbiljni poslodavci koristili vokabular političara, smatralo bi ih se običnim brbljavcima. Mi trebamo samo prepisati "best practice" uspješnih zemalja i konačno početi "delat" umjesto da još viewer 0 0 0


desetljećima filozofiramo, šta država treba učiniti za nas. Država može puno učiti ako ubrza procese, da aerodrom na Ljošinju već 20 g. čeka na rekonstrukciju, Plomin, Srđ, vojarne i lokacije propalih firmi...dok ovo pišem banka mi mijenja € za 7,38 viewer 1 1 0