Analiza

Može li biti ekonomski domoljub, tko nije politički domoljub ?

07.02.2017. 11:51, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Marine Le Pen je u svom izbornom programu (manifestu od 144 točaka) kao jednu od ključnih točaka istakla potrebu EKONOMSKOG DOMOLJUBLJA ! Naši političari, naši mediji, pa i naš istražno-sudbeni sustav, koji privodi na "obavijesni razgovor" Marka Perkovića Thompsona, jer na koncertu izgovara riječi - "Za dom spremni!", i radi tih riječi se podnose prijave za svakoga tko ih izgovori van svoja četiri zida, ne mogu apsolutno shvatiti što to Marije Le Pen govori, jer ne shvataju uopće što pojam -domoljublje-znači, dapače smatraju tu riječ nepoželjnom, izrazom konzervatizma i čak reakcionarnog nacionalizma. Kad ste ikojeg člana sadanje Vlade ćuli da je izgovorio riječ - domoljublje ? Ja nikada ! Koriste riječi "interesi zemlje, u interesu građana, socijalkna osjetljivost, briga o...(pri čemu se najviše brinu za svoje guzice i za one bogatije slojeve hrvatskog društva), ali riječ -domoljublje- se izbjegavaju kao kugu, dok pod navedenim floskulama koje izgovaraju, zapravo ne podrazumijevaju ništa konkretno.

No Marine Le Pen, kći oca koga su naši mediji svojevremeno nazivali fašistom, nacistom i tko zna kakvim drugim pogrdnim izrazima, na veoma jasan, konkretan  i svima razumljiv način govori o -ekonomskom domoljublju, a u 144 točaka svoga manifesta govori još o mnogo čemu što bi naši političari trebali pažljivo pročitati, i pod uvjetom da su u stanju nešto od tog arazumjeti, nešto i naučiti.

Naši mediji još nisu objavili hrvatski prijevod manifesta Marine Le Pen, a vjejrojatno nikada i neće, ali i ono malo što se o tome može saznati se svodi na slijedeće(u slobodnoj interpretaciji nekih točaka njenog manifesta):

-"Najprije Francuzi" je geslo pod kojom ako pobijedi na izborima želi zaštititi Francuze pri zapošljavanju, tako da francuzi pri zapošljavanju imaju prednost pred starncima.

-U Ustav misli uključiti "princip nacionalnog suvereniteta"

-Uvela bi zaštitne carine n auvozne proizvode, i taj novac dati radnicima i umorovljenicima.

-Svi zakoni s emoraju usvajati u nacionalnom parlamentu.

-Raspisala bi referendum o izlasku iz EU, takozvani Frexit.

-Nema alternative za povaratk na franak, a samo one velike tvrke koje od toga imaju koristi, mogu i dalje poslovati sa eurom.

-Preispitala bi odnose saa NASTO-om, i ne bi više Francusku uvlačila u ratove koji nisu njezini.

-Drastično bi smanjila priljev migranata u Francusku.

-U sigurnosnu politiku bi uvela princip "nulte tolerancije".

Naravno da i u Francuskoj, i u Europi, i u svijetu, pa i u nas, pristalice "globalizacije" u ime tobožnje demokracije i slobodnog tržišta, ništa od toga ne mogu smatrati ispravnim i dobrim, jer Marine Le Pen najavljujući zaštitu francuskih interesa u ekonomiji, time dira u one interese koji nisu francuski interesi, već interesi nekih drugih, kojima bi Marine Le Pen time "kvarila" poslovanje.

Ono što bi naši političari, i naša politika iz ovoga trebala izvući kao, bar minimalnu  pouku je slijedeć: U jednoj zemlji, svojevremeno osnivačici EU-a, se dovodi u pitanje funkcioniranje EU-a, negativan utjecaj EU-a na državni suverenitet, i na državnu ekonomiju. A ako to smatraju u Francuskoj, koja je nesrazmjerno veće zemlja i jača ekonomija od hrvatske, onda je blizu pameti pretpostavljati, da je taj negativan utjecaj na Hrvatsku još izrazitiji.

America first !, Prvo Mađarska !, Prvo Francuzi !, Engleska je već ranije uočila da joj "ne paše" tako ustrojena EU, čuje se i dešava diljem Europe, ali naša politika se još uvijek poslušnički, podanički i samodestruktivno potčinjava EU birokraciji, pri čemu nema apsolutno nikakakv utjecaj na donošenje bilo kakovih odluka, pa čak i onih koji idu na štetu Hrvatrske ! I to uz političko i medijsko prikrivanje pred javnošću šteta koje imamo radi toga slijepog poslušništva. Koliko smo štete imali radi EU sankcije prema Rusji ? Koliku smo štetu imali radi zabrane da Južni tok ide preko Hrvatske ? Koliko štete naše tvrtke imaju jer ne mogu na EU tržištu formirati svoje ponude tako da budu konkurentne (naprimjer ne smiju u kalkulacijama računati sa plaćama djelatnika manjim od one zemlje EU gdje posluju) ? Koliku štetu trpimo jer ne smijemo štititi vlastitu proizvodnju od dampinškog vanjskog uzvoza ? Koliku štetu trpimo jer se ne smijemo braniti od GMO uvoza ? Koliku smo štetu pretrpjeli od prihvata, makar i n aprolazu, stotine tisuće imigranata ? koliku štetu trpimo radi nemogućnosti, zapravo zabrane donošenja vlastitih zakona koji nisu "plagijat" europskih stečevina ? Govore nam o "blagotvornosti" EU na zbivanja u Hrvatskoj, ali mi se čini da je to teško zamjetljivo, čak i uz primjenu najkvalitetnijih njemačkih "Spyglassa".

Konačno valja postaviti pitanje: Može li se, ako su Englezi, Orban, Marine Le Pen osvjedočeni domoljubi, a naši političari ne da nisu ni prinijeti tome, već su upravo suprotnog ponašanja, a to znači da nisu domoljubi u pozitivnom i efektivnom značenju te riječi (jer verbalno svatko može biti domoljub), od naših političara očekivati da budu EKONOMSKI DOMOLJUBI ? Logičan odgovor je jednoznačan: Ne može se to očekivati ! Pogotovu ne od trijumvirata poslušnika (AP,ZM,MD), koji "nosi glavu" ove sadanje Vlade.

Ocjene (2)


Respektira (2): Anyst, plotto


Komentari (2)


ako si domoljub onda si domoljub. Ekonomski, emotivno, srcano i na sve nacine stavljas interes drzave ispred svog. Bez kalkulacija. Mi u zdravstvu imamo princip - Primum nil nocere- prvo ne naskoditi pacijentu. Tako treba biti u svemu, pa i u domolj Anyst 0 0 0


Točno tako Anyst ! Pravo domoiljublje je sveobuhvatno ! Laci 0 0 0