Analiza

MOST - priče i floskule o legitimnosti procesa izbora mandatara

24.12.2015. 07:42, Je li MOST izgubio vjerodostojnost i razočarao svoje birače?

Jedno se Boži Petrovu ne može osporiti - održao je predizborno obećanje. I da, na samom početku, želim njemu i MOSTU puno uspjeha i sreće na ovom teškom i odgovornom poslu. MOST je od samog početka obećavao, a onda u pregovorima, za hrvatske prilike neviđenom ustrajnošću, tražio nestranačku tripartitnu vladu. Da je htio kompromis i vlast mogao je od samog početka birati što je htio, ponude su pljuštale a on ih nije ni razmatrao. Ustrajno do dosade je ponavljao jedno te isto.

Milanović je počeo pregovore sa figom u džepu - "oni ne mogu s lopovima". HNS i Laburisti su bili eksplicitni - oni neće i ne mogu sa HDZom. Onda ipak pregovori ali na dva smjera sa MOSTom ali i sa Prgometom. Već to što je Milanović pokušao sa Prgometom je dovoljno da opravda svaki kasniji potez Bože Petrova. Da ne ponavljam poznate priče - da, ja vjerujem da je SDP do zadnjeg trenutka pokušao vrbovati MOSTove zastupnike i u tome slavno propao.

Za razliku od Milanovića, Karamarko je od prvog trenutka bio dosljedan u odluci da nema koalicije sa SDP-om, sve druge opcije su na stolu. Pokazao je respektabilnu dosljednost u svom pregovaranju i odbio potpisati sporazum o tropartitnoj vlasti, stalno ponavljajući da je ova loša za Hrvatsku. Tako je došlo do predzadnjeg obrata i odluke MOSTa da ide dalje sa Milanovićem i njegovim trabantima.

Nimalo ne sumnjam da je Milanović i dalje pokušavao razbiti MOST i da je Petrovu u jednom trenutku postalo jasno da se s takvim čovjekom ne može vladati ni četiri dana a kamoli četiri godine, zbog toga novi i nadam se, posljednji obrat u ovoj drami - ipak HDZ.

Zahvalan sam Petrovu što Milanović više neće biti na vlasti, zahvalan sam mu i što HDZ neće sam vladati. Petrov je svoja obećanja ispunio bez ostatka a činjenica da mu je sa 10% mandata u Saboru uspjelo dominirati cijelim procesom pokazuje fascinantnu snagu karaktera i dosljednost kakvu još nismo vidjeli u hrvatskoj politici.

Sve to ne znači da je nestranački Mandatar, usprkos respektabilnom CV-u, dobro riješenje, premda mislim da je, u ovom trenutku, bolje nego novi izbori. Iako je i sam rekao da ne traži uobičajenih sto dana ja bih mu dao i više samo da nam država profunkcionira, da se novci najprije zarade pa onda potroše. U svemu tome ja mu želim sretnu ruku, MOST-u i Boži Petrovu da zadrže zajedništvo, a Karamarku da ne podlegne Milanovićevom sindromu u kojem je njegov EGO ispred državnih interesa.

Sretan Vam Božić

Ocjene (6)


Respektira (3): Spektator, siouxica, sufit


Slaže se (1): Zenga2


Ne slaže se (2): mihael, Kathairo


Komentari (1)


Prvi test, koji ova kolaicija mora poloziti je vec u ponedjeljak, kad se bira predsjednik Sabora. Siguran sam da ce SDP istaknuti g. Leku. Sto znaci, da ce glasanje morati biti tajno. Nakon toga, moramo vidjeti, tko ce zauzeti kljucna ministrastvi viewer 0 0 0