Analiza

Močvara - sa pozitivnog i negativnog aspekta

05.02.2016. 10:00, Barometar-hipoteza + anketa: Ocijenite kvalitetu političara i Tim's teama

Sa pozitivnog aspekta

Svjetski dan močvarnih staništa – World Wetlands Day, obilježava se 02.02., na dan potpisivanja Ramsarske konvencije. Ramsarska konvencija je najstariji od modernih, globalnih, međudržavnih ugovora o zaštiti okoliša. 60-tih godina prošlog stoljeća, dogovoreno je između država i ne vladinih organizacija, zainteresiranih za sprječavanje nestanka i degradacije močvarnih staništa, posebno važnih za migratorne ptice močvarice. Konvencija je donesena u gradu Ramsaru (Iran), 1971.g., a na snazi je od 1975.g.  Konvencija o močvarama je međuvladin ugovor koji daje okvir za nacionalne akcije i međunarodnu suradnju, sa ciljem očuvanja i pametnog korištenja vlažnih staništa i njihovih resursa. 

Hrvatska je jedna od potpisnica (na temelju sukcesije bivše države) Ramsarske konvencije, koja je stupila na snagu 25.06.1991.g. Na temelju Ramsarske konvencije, Hrvatska danas ima pet zaštićenih močvarnih staništa. Od njih pet, tri su parkovi prirode ( Lonjsko polje, Kopački rit, Vransko jezero) i dva ornitološka rezervata (Crna mlaka, Ušće rijeke Neretve).

Neizmjeran je značaj močvarnih staništa, sa globalnog ekološkog aspekta, za dobrobit sadašnjih i budućih generacija. UN je u strategiju održivog razvoja ugradio kratkoročne i dugoročne ciljeve a  jedan od ciljeva (Goal 15.) temelji se na neophodnosti očuvanja prirodnih staništa (kopnenih i vodenih ekosustava) i bioraznolikosti, kao jedan od “modusa operandi” u borbi protiv klimatskih promjena.

Sa negativnog aspekta

Kako zadržati glavu iznad močvare ?

Već duže vrijeme “močvara”, kao sinonim za negativne pojave u našem društvu, često se spominje u svakodnevnom političko-gospodarskom kontekstu.

Zašto baš “močvara”?

Močvarne vode su većinom mutne, dno je muljevito, idealni uvjeti za život nekih riba (som, jegulja). U prenesenom značenju, “močvare” su idealne za “lov u mutnom”, a dovoljno si “sklizak” da “izmigoljiš” iz ruku državnih institucija.

Naravno, bez suradnje umreženih “močvaraca” i ukoliko je “voda” bistra i transparentna, ulov je slab ili izostaje. Stoga je jako bitno u pravo vrijeme zamutiti vodu. Ovisno o podobnosti (sposobnosti) osobe od povjerenja, koja ima mandat “mutivode” , lov će proći više ili manje zapaženo, a o ulovu se uglavnom neće puno raspravljati. Ulov se dijeli u skladu sa doogovorom o suradnji, svi sretni i zadovoljni, jer ulov nije loš, “mutivoda” za sada dobro radi svoj posao.

Ali, velik je broj i nezadovoljnika, koji na razno-razne načine pokušavaju doći do močvare po neki dijelić ulova. Na tom putu ima puno prepreka : od trošnog mosta koji prijeti urušavanjem, preko najezde birokratskih komaraca, koji će nastojati posisati maksimum,  do opasnosti ulaska u područje živog blata, gdje će svaki daljnji pokušaj promjene pozicije na bolje, završiti suprotnim efektom, odnosno daljnjim upadanjem.

Kako zadržati glavu iznad močvare? U ovakvoj situaciji, teško. Bez isušivanja političko-gospodarske močvare, neće biti moguće zaustaviti daljnji “lov u mutnom”, a za ovakav poduhvat potrebna je drugačija, moderna politička paradigma, koja će znati  transparentno (i pametno), svim sudionicima na ovom našem prelijepom prostoru (bogatom i močvarama) objasniti da je zaustavljanje “lova u mutnom”, temeljna pretpostavka za budući razvoj države, dobrobit svih građana i generacija koje dolaze.

Ocjene (2)


Respektira (2): kreso202, Refamolitelj


Komentari (4)


Na početku izgleda da će biti znanstveno-edukativno, kad ono metaforično, odlično i istinito.Hvala! Refamolitelj 0 0 0


Refamolitelj, hvala za komentar, područje zaštite okoliša i prirode me posebno zanima, a obzirom na preneseni značaj "močvare" na situaciju u državi, pitanje je da li ćemo uskoro obilježiti "Dan isušivanja močvare", nisam baš siguran u to. Harvey 0 0 0


meni nije najsretniji ovaj spoj znanstveno-edukativnog i metaforičnog. bilo bi puno bolje da si se fokusirao na jedno od to dvoje, a s obzirom da smo politički portal, onda na ovaj drugi dio, pa konkretno i s povodom (npr. šustar kaže da nam sport siouxica 0 0 0


nije močvara...). ovako mi je baš 'ni vrit ni mimo'... siouxica 0 0 0