Analiza

Ma šta zna Sveučilište!

12.02.2017. 20:43, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

U poplavi novinskih članaka i strastvenih napada u Saboru na ministra Barišića, znakovito se prešućivala jedna neosporna činjenica: nadležno Sveučilište je taj slučaj davno razmatralo i donijelo jasan zaključak da navedeni slučaj s "fusnotom" nije plagijat! 
Etičko povjerenstvo Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu 2011. godine, te ad hoc etičko povjerenstvo Sveučilišta u Zagrebu u 2012. godine, odbacile su navedene prijave kao neosnovane, jer se u pitanju bio "manji prekršaj dobre prakse u objavljivanju znanstvenih radova". Time je taj slučaj za sveučilišta bio okončan.
Pošteno, da se profesor Barišić ne bavi politikom, i bio bi okončan.   
S druge strane, izvorni zakonski okvir Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju je donositi kodekse za etička načela u znanosti, bez namjere ili ingerencije da presuđuje konkretne slučajeve, posebno ne one za koje je Sveučilište već okončalo.  Međutim, u lipnju 2015. godine, donose se famozne izmjene i dopune Etičkog kodeksa, "hijerarhijski red postupanja", gdje se navedeni Odbor postavlja iznad Sveučilišta.  Ako to nije bilo petljanje u samostalnost Sveučilišta, i otvaranje vrata za ciljanu politizaciju, onda što je? Dovoljno je imenovati u Odbor više "naših" nego "njihovih", i možete uništiti karijeru i reputaciju bilo kome iz akademske zajednice. Rektorski Zbor Republike Hrvatske se bori rukama i nogama protiv ove anomalije.
Ako nećemo poštovati ingerencije i vjerodostojnost Sveučilista u Republici Hrvatskoj, što je slijedeće?
Da vladajuća garnitura postavi na Odbor više "svojih" nego "njihovih", pa da počnu čeprkati po diplomama i doktoratima "njihovih"?  Otvarati opravdanost postojećih znanstvenih titula u društvenim znanostima baziranim ne marksizmu, samoupravljanju, i ostalim dogmama iz prijašnjih vremena? Gdje će biti kraj?
Ako Sveučilišta u Republici Hrvatskoj nisu vjerodostojna za prosudbe valjanosti znanstvenih radova, što ćemo onda s njihovim ostalim prosudbama i dokumentima, uključivo i vlastite diplome?
Baš u ovom agresivnom i selektivnom neprihvaćanju samostalnosti i vjerodostojnosti Sveučilišta vidim opasan presedan. 
Olako prelaženje preko ovog presedana bilo bi savršeno tlo za buduće izmišljene ili prenapuhane afere, besmisleno politiziranje svega i svačega, cinizam, i žučne polemike gdje 99% sudionika nema pojma o meritumu stvari.

Ocjene (8)


Respektira (5): Spektator, Interstellar, Grugru, siouxica, Alumnus


Slaže se (1): Instruktor


Ne slaže se (2): NEKOVARAZDIN, Laci


Komentari (28)


padu nataliteta te iseljavanju. Interstellar 0 0 0


Kako se nitko nije sjetio da sustav koji decenijama tolerira prodavanje ocjena i diploma ne zaslužuje apsolutnu autonomiju i rad bez vanjske kontrole ? To je kao da lopovska banda traži autonomiju od uvida policije u njihov rad ???!!! Crazy! Laci 0 0 0


Nije Laci problem u sveučilišnom sustavu nego u društvu. Isto tako prodavanje ocjena i diploma karakteristično je za par fakulteta i javna je tajna koji su to. Radi se o kaznenom djelu za koje autonomije niti nema. Spektator 0 1 0


Spektataot, a što je to ako ne prešutn autonomija, ako sveučilišni sustav ne sankcionira sam prodavanje ocjena i diploma ? Da nije izvana signalizirano, sveučilišnin sustav bi to tolerirao dovjeka. Isti je slučaj i u svezi plagijata, pa je zato Laci 0 0 0


mišljenje splitskog sveučilišta male vjerodostojnosti. Ne može biti vjerodostojan u ničemu, tko je nevjerodostojan u mnogo čemu ! Potpitanje. Jesu li naši političari vjerodostojni ? Ako nisu, Plenkovićeva obrana Barišića je običa oksimoron ! Laci 0 0 0