Analiza

Lutka na koncu euroatlantskih gospodara

18.02.2017. 10:51, Dvije godine mandata – kako Kolinda Grabar Kitarović radi svoj posao?

Ne dam da mi itko kaže da Hrvatska neće biti prosperitetna i bogata jer bit će Hrvatska među najrazvijenijim zemljama EU i svijeta, to vam obećajem ovdje večeras. (Kolinda Grabar-Kitarović, 11. siječnja 2015. u noći izborne pobjede)

No, unatoč dramatičnosti demografske krize, taj problem još nije shvaćen s dovoljnom ozbiljnošću, a riječ je o pitanju izvanrednih gospodarskih, socijalnih, sigurnosnih i drugih implikacija. Radi se o biti ili ne biti hrvatske nacije i države! U tom segmentu imamo izvanredno stanje. (predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, 15. siječnja 2017. na konferenciji za medije u povodu druge godišnjice na predsjedničkoj funkciji)

Već ovdje bismo mogli prekinuti svaku daljnju analizu i valorizaciju predsjedničina djelovanja kroz protekle dvije godine, jer ove njezine riječi to opisuju jasnije i jezgrovitije nego bilo koja analiza. Već te izjave bi bile savršen povod da joj se narod, kao njezin poslodavac, zahvali na dosadašnjoj suradnji i poželi joj sreću u daljem životu i karijeri. Ali ne i kad je riječ o hrvatskom narodu. Nismo valjda još od Sanaderovih dana, u čijoj vladi je i sadašnja predsjednica "ministrirala", svjedočili tolikim lako danim i još lakše izigranim obećanjima, evidentnim lažima, te uistinu najprozirnijim populizmom. Jer kad se može, može se. No, ovdje ćemo se ipak pozabaviti jednom drugom dimenzijom njezina predsjednikovanja.

U zadnjih par dana u medijima su se pojavili brojni članci koji se bave predsjedničinim neispunjenim obećanjima: te rekla da će se odseliti s Pantovčaka, te obećala dovesti Obamu, te osnovat će ured za zviždače, te dovest će investitore, te ovo, te ono... Nijedan od tih članaka - što nije nikakvo čudo kad su u pitanju mainstream mediji - ne fokusira se na one njezine poteze koji pokazuju da je Kolinda Grabar-Kitarović, kao i predsjednik vlade Andrej Plenković, tek namjesnik euroatlantskih gazda, a ne predstavnik naroda koji ju je izabrao, a kojeg će izigrati prije nego kažete Šeks. Npr. vrlo brzo se zaboravilo njezino članstvo u Rockefellerovoj Trilateralnoj komisiji protiv koje su se najčešće dizali glasovi upravo među njezinim biračkim tijelom.

Tu je zatim inicijativa Jadran-Baltik-Crno More. U intervjuu HRT-u 26. kolovoza prošle godine Kolinda Grabar-Kitarović je novinaru Draganu Nikoliću izrekla sljedeću laž:

Ta inicijativa nije uperena ni protiv koga. Cilj inicijative je osnažiti ovaj prostor autentične srednje Europe kojem Hrvatska prirodno pripada da konačno postanemo politički, gospodarski i svaki drugi čimbenik koji će definirati ne samo svoju budućnost, na tom regionalnom prostoru srednje Europe već i u globalnim odnosima, dakle i prema Rusiji i prema Kini, koja je iznimno zainteresirana. Inicijativa je nastala nekako gotovo istovremeno - hrvatsko-poljska, poljsko-hrvatska. Poljski predsjednik Andrzej Duda i ja krenuli smo s tom zamisli i u vrijeme kad smo započeli zapravo nismo ni sanjali da će se u EU-u događati tolike političke, gotovo tektonske promjene.

Naime, to nije nikakva hrvatsko-poljska inicijativa, nego je to ideja američkog State Departmenta koju je 2014. u Varšavi iznio Barack Obama na sastanku na kojem je nazočio i tadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović, a čija svrha je spriječiti Rusiju u širenju svojih energetskih investicija: upravo ono što je dvije godine kasnije hrvatska predsjednica opovrgnula, predstavivši ovu inicijativu kao projekt nje i poljskog joj kolege Andrzeja Dude. Razlog ovog "plagijata" je očit i iz aviona: kod nacije poznate po kratkom pamćenju potrebno je stvoriti percepciju kako je predsjednica nezaobilazni proaktivni čimbenik u međunarodnim odnosima, a ne tek puki izvršitelj zapovijedi svojih nalogodavaca. Sudeći po komentarima koji se mogu čuti od njezinih obožavatelja, njihova "kraljica" je u tome bila više nego uspješna.

Na sličan tip "proaktivnosti" smrde i izjave koje su uslijedile od predsjednice za vrijeme i nakon privatnog, privatno-službenog, te na koncu ipak službenog novogodišnjeg posjeta Sjedinjenim Državama. Hrvatska će aktivno sudjelovati u kreiranju američke vanjske politike i bit će država koja je spremna voditi, a ne slijediti, govori između ostalog Grabar-Kitarović. Na prvi pogled ove riječi zvuče jednako tragikomično kao i ona izjava da će Hrvatska biti među najrazvijenijima na svijetu. Jer čovjek se može upitati kako uopće ikome može biti vođa zemlja koja to nije ni sama sebi, čija politika se kroji u velepolanstvu u Buzinu (u zadnjem isputu je predsjednica doduše rekla kako dajemo previše pozornosti veleposlanicima, ali to očito vrijedi samo za neke od njih), čiju monetarnu politiku kroje međunarodne rejting agencije? Ali ako imamo na umu da, kao i u slučaju inicijative Jadran-Baltik-Crno More, predsjednica bombastičnim riječima želi maskirati svoju pravu slugansku ulogu, onda se sa zabrinutošću možemo pitati koju zadaću su nam sad dodijelili mračni gospodari ovog svijeta.

Tko je gledao znanstveno-fantastični serijal Zvjezdani Ratovi, sigurno se sjeća Jar Jar Binksa, komičnog, smotanog i ne baš bistrog lika koji je se u jednom momentu našao u središtu političkih zbivanja u Galaktičkoj Republici. Njega je, naime, zapalo da u Senatu predloži izglasavanje izvanrednih ovlasti kancelaru, budući da je takav radikalan prijedlog bio vruć krumpir za sve druge senatore. Slične situacije imamo i u stvarnom životu u ovom našem vremenu. Dok se eurokrati domišljaju kako se izmigoljiti od sankcija Rusiji koje su im donijele više štete nego koristi, a u isto vrijeme ostati dosljedni svojim ispraznim idealima zbog kojih su uopće i uveli sankcije, palo im je napamet da u Ukrajinu pošalju Jar Jar Plenksa koji je tamo drobio o primjeni modela mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja na ukrajinski scenarij. Ne znajući ili zanemarujući činjenicu da se u slučaju Ukrajine radi o geostrateški puno značajnijim područjima nego što je oblast na istoku Hrvatske iz koje osiromašeni žitelji hametice odlaze trbuhom za kruhom, hrvatski premijer je poslušno izvršio svoju zadaću, te tako na nas navukao bijes Rusije kojeg su elegantno izbjegli ranije spomenuti eurokrati. U tom smislu je bolje da i ne pomišljamo što nam može donijeti ovo predsjedničino guranje Hrvatske u prvi plan na međunarodnoj sceni. Možda preusmjerimo na sebe terorističke napade kojih smo dosad bili pošteđeni, a možda nam se i neko drugo zlo dogodi.

Dakle protekle dvije godine predsjedničina mandata obilježene su podložništvom, poltronstvom, zakulisnim rabotama i obmanjivanjem javnosti. I nema nikakvih naznaka da tako neće biti i u naredne dvije godine. A maksimalni vrhunac brige za demografsko stanje nacije ostat će poruka koju nam političari kontinuirano šalju od osamostaljenja Hrvatske, a koja glasi: jebite se, Hrvati! Oni koji neće, imaju slobodan izbor, te mogu otići.

Ocjene (10)


Respektira (5): NEKOVARAZDIN, plotto, viewer, VeNLO, 5none5


Slaže se (4): NEKOVARAZDIN, mihael, Laci, 5none5


Ne slaže se (1): RepopeR


Komentari (19)


U današnjem modelu korporativnog neoliberalizma,političari su uglavnom pudlice multikorporacija i njihovih vlasnika.Iza mantre da se država treba maknuti šape sa gospodarstva i uređivanja tržišnih odnosa ,dogodilo se upravo to da su korporacije plotto 0 0 0


osim uređivanja ( čitaj.deregulacije ) tržišta ,preuzele i uređivanje političkih odnosa ( čitaj demontažu) u velikom broju država u svijetu.A to je i bio plan te ideologije,čiji je krajnji domet porobljavanje masa i robovsko društvo.Postoji ogromna plotto 0 0 0


uvezana mreža pouzdanih kadrova koji se spremaju za dužnosti koje će im biti dodijeljene ."Oni" ih odabiru za nas ,a mi ih biramo. plotto 0 0 0


Pohvala autoru. Budući da nitko ne iznosi niti jedan pozitivan tekst o predsjednici KGK očito se treba spakovati, pa za bistom. Budući da nije bilo diktature treba valorizirati ovaj narod-nama nešto nedostaje. Nitko ne bira propast a propadosmo! mihael 0 0 0


Ova tri tvoja poslednja komentara plotto su naprosto excelent ! Točno, uz mantru o potrebi da država makne ruke od svega, korporeativna mafija uzima sve u svoje ruke ! Živimo u dobu kada vladaju najpokvareniji primjerci ljudskog roda ! Laci 0 0 0