Analiza

Loš blefer Erjavec i prilika da Hrvatska poentira

16.01.2017. 10:44, Sabotirat će nam turizam? Koliko su ozbiljne prijetnje iz Slovenije?

Prva stvar prvo, da se EU rezolutno želi miješati u hrvatsko-slovenske granične sporove odavno bi to učinili. Dapače, teško da bi Hrvatska ikad postala članica EU da je pitanje granice sa Slovenjiom nešto što se u EU smatra krucijalnim. Onog trenutka kad je sve prepušteno arbitražnom sudu jasno je dato do znanja da EU nema nikakve intencije dirigirati sporom između ove dvije zemlje. Jer, arbitražni sud je upravo to, simbol dizanja ruku centara moći od sitnih sporova nekih rubnih europskih plemena i puštanje njih samih da se bave temom kako znaju i umiju. Jer, kako god arbitražni sud presudio, opet se postavlja pitaje hoće li obje strane prihvatiti tu odluku ili krenuti u daljnje pravno, diplomatsko ili, u teško zamislivom scenariju, oružano nadmetanje. Zašto to treba naglasiti? Zato da se odmah u startu sa stola makne bilo kakav strah od pritisaka iz Bruxellesa, o nekakvim ultimatumima Hrvatskoj od starne europskih birokrata jer to se jednostavno neće dogoditi. Ultimatum u sporu koji za EU nema apsolutno nikakav značaj niti utječe na bilo što osim odnosa Hrvatske i Slovenije bi bio loše diplomatsko rješenje, kao što ultimatumi to obično jesu, a ako je EU nešto, onda je plodno tlo za prakticiranje diplomacije. Hrvatska može biti mirna da, što se tiče EU, status koji je na snazi sada, distanciranje i pranje ruku od problema, može biti na snazi do sudnjeg dana ako se pita EU i ljude koji ju vode. 

S tim znanjem, kojeg vraga se Hrvatska uopće pribojava i tko je nekekav 'Janez' Erjavec da se nabacuje prijetnjicama koje zvuče manje uvjerljivo od prijetnje jednog dječaka u pješčaniku da će pozvati tatu da istuče drugog dječaka u pješčaniku jer mu je srušio kulu u pijesku. Umjesto panike i držanja jedne ruke na puški čim se čulo za nekakve prijetnje iz Slovenije, zašto Erjavcu jednostavno ne poručiti da slobodno, neka pokuša svoje prijetnje sprovesti u djelo. Neka zaustavlja austrijske i njemačke državljanje na granici, maltretira ih dugotrajnjim čekanjima i spriječi ih da uživaju u svojim dugo očekivanim godišnjim odmorima na Jadranu. Neka napravi kolonu u svojoj zemlji od stotina i stotina njemačkih, austrijskih i drugih automobila u kojima će državljani tih zemalja umirati od vrućina i pržiti se na ljetnim vrućinama u svojim automobilima, a sve zato jer nekakav slovenski birokratčić pokušava pokazati Hrvatskoj mišiće i pobijediti u virtualnom natjecanju u pišanju na daljinu. Neka sprovede taj svoj dijabolični plan i suoči se sa posljedicama po svoju zemlju kad ambasade Njemačke, Austrije i ostalih zemalja ulože protestna pisma zašto se njihove građane malretira u prolazu kroz 'deželicu' na putu za svoje godišnje odmore. Pa neka onda vladama tih država Erjavec objasni da je to zato jer Hrvatska ne želi Sloveniji ustupiti nekakav zaljev koji državljanima zatočenima u vrućim automobilima znači jednako koliko i podatak da je Erjavec slovenski ministar koji je zaljubljen u zvuk svog glasa i osjeća se moćnim dijeleći prijetnje iz svoje birokratske foteljice. 

Što bi se dogodilo? Pritisak na Sloveniju onog dana kad bi Erjavec napravio zastoje na granicama bio bi toliko veliki da bi Erjavec sam morao doći i osobno svakom turistu koji je čekao ponuditi besplatni vikend na Bledu kao kompenzaciju za pretrpljene muke, a on sam bi dan nakon toga bio smijenjen bez mogućnosti da ikad više bude u poziciji prijetiti bilo kome osim radniku na fritezi u ljubljanskom McDonaldsu da će dobiti otkaz ukoliko previše preprži krumpiriće. 

Nevjerojatno je da se političar odluči na ovakve prijetnje koje, osim što ne bi trebale zaplašiti apsolutno nikoga, imaju potencijal da, ako se realiziraju, stvore kaos u vlastitoj državi, prometne zastoje i kolone koje će se loše odraziti samo po vlastitu Vladu i naštetiti vlastitim građanima. Erjavec očito nije kalibar političara koji prvo promisli, pa nešto kaže, ali on je problem Slovenije i slovenskog premijera. Dobro je vidjeti da se nitko u hrvatskoj Vladi nije posebno uzbudio zbog Erjavčevog kokodakanja, a još bolje bi bilo vidjeti da netko pokaže dovoljno karizme, pa ako hoćete i vica, da pozove Erjavca da svoje prijetnje zaista sprovede i tako prebaci lopticu u njegov teren pa da vidimo kako se on snalazi. 

Dojam je da je previše često Hrvatska izložena nekakvom pasivno agresivnom iživljavanju slovenskih političara i onih koji se tako osjećaju. Dojam je da službena Ljubljana iz nekog razloga sebi umišlja da ima nadmoć i prioritet u sporu sa Hrvatskom, bilo iz razloga jer su prije nas ušli u EU ili jer su geografski bliži zapadnoj Europi, ali zgodno bi bilo ponekad sa hrvatske strane vidjeti da mi ne mislimo tako. Umjesto stalnih smješkanja i protokolarnih izjava, bilo bi zgodno vidjeti našu politiku i diplomaciju da konačno prozove Sloveniju na njihov blef i izazovu ih da svoje prijetnje i osjećaj nadmoći pokušaju pokazati u stvarnosti. Jer, nemojte niti na trenutak sumnjati, Slovenija apsolutno ničim nije nadmoćna Hrvatskoj niti uživa imalo veći ugled bilo gdje u EU gdje je to važno, pogotovo ne u tolikom omjeru da bi itko u EU izlazio u otvorenu potporu njima u međudržavnim pitanjima. Da je bilo kako drugačije, spor izmđu Hrvatske i Slovenije bi odavno završio ili ga uopće ne bi ni bilo. 

Vjerojatno će doći dan kada će spor biti riješen u nekakvom fiktivnom kompromisu koji će zadovoljiti obje strane, točnije, koji neće nijednu stranu napraviti da izgleda kao veliki luzer. Taj dan nije danas, neće biti niti sutra, jer trebaju proći godine, možda i generacije prije nego razum prevlada, a strasti se smire. Do tog dana, ništa spektakularno se neće dogoditi, život u spornom području će se odvijati kao i do sada, arbitražni sud će donijeti odluku koje se 'poražena' strana vjerojatno neće držati, a Erjavec će mlatiti praznu slamu i osjećati se kao šerif dok ga netko ne stavi na njegovo mjesto. Ono što bi bilo dobro je da Hrvatska prestane glumiti finoću i na otvorene provokacije i isprazne blefove odgovori istom mjerom, da pokaže da nije inferiorna niti manje vrijedna u sporu sa 'europskom' Slovenijom. Jer upravo tako, zauzimanjem za sebe i pokazivanjem da ne mislimo biti žrtve, jačamo si i izglede da iz spora izađemo kao pobjednici, sudovi i europski centri moći će se lakše prikloniti onima koji su glasniji i sa jače izraženim stavom nego mlakonjama koji prihvaćaju sve što se u njiohovom smjeru pošalje. A u bilo kojem smislu je Sloveniji nadmoćna i dominantna, osim u jednom, pokornosti i manjku kičme. Ako hrvatska diplomacija ne zna adekvatno uzvratiti Sloveniji na njihova podbadanja, sve što trebaju napraviti je pogledati bilo koji komedijaški nastup Željka Pervana, čak i tamo ima dovoljno materijala. 

Ocjene (6)


Respektira (4): plotto, Spektator, RepopeR, siouxica


Slaže se (2): 5none5, Alumnus


Komentari (9)


Neovisno o Erjavecu, činjenice su zastrašujeće. Niti nakom 25 g. Hr. nije napravila razgraničenje sa susjedima. Kad bi netko iz administracije pokušao, domoljubi bi ga dočekali na nož. I nije to jedini problem- ostavinska rasprava propale države jo viewer 0 0 0


š nije okončana a o kompleksnijim problemima, poduzeća, hotela, banaka, raznih stavki uzajamnih potraživanja da i ne govorim. U pravu je Mac316, kad nas titluje plemenima. To nam je otrpilike razina serioznosti i odlučnosti da neku temu privedemo kra viewer 0 0 0


Erjavčev Desus je u slovenskoj politici ono što je kod nas HNS. Spektator 0 0 0


Slovenci i sad,a osobito u ljetnim mjesecima i te kako provode politiku koju je javno izrekao Erjavec. Maltretiraju sve turiste koji ulaze u HR i one koji izlaze iz nje.Pa nema nikakvih EU,njemačkih ili austrijskih pritisaka, a ni Erjavec nije u McD VeNLO 0 0 0


Slovence se da nadigrati,ali ni blizu na Pervanovski način.Zlobnici nisu zlobni zato što su glupi. VeNLO 0 0 0