Analiza

Lex Perković-Lex Todorić-što je slijedeće ?

27.03.2017. 12:29, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Da tobože dvije nesukladne ideologije, lijeva i desna, mogu biti suštinski iste pokazalo se definitivnoi ovih dana. Nakon što je i doslovno i ideološki "lijevi" Milanović "zapeo" svim silama da spašava udbačkog "terminatora" Perkovića donošenjem u Saboru čuveni Lex Perković, ovih dana ideološki 'desnosrednji' plenkovićevci sa martinom Dalič na čelu, planiraju donošenja lex Todorić za spašavanje nezasitnog komunjarskog sina Ivice Todorića od zasluženog stečaja.

Pokazalo se da su i lijevi i desni isti, kada se treba brinuti za one koji to ničim ne zaslužuju, a ne brinu se o državi i njenom narodu, koji to zaslužuju. zašto to govorim ? Pa udbaško-kosovskog 'terminatora' se pokušalo braniti tvrdeći da je doduše bio poslušni sluga komunističkog režima, ali je nakon '90-ih "učinio" puno dobroga za Hrvatsku. Na žalost "lijevaka" Nijemci su pokazali o kakvom se čovjeku radi.  Todorić Ivica, sin bivšeeg komunjarskog visokog funkcionera, koji je nakon '90-ih došao praktično nizašto do megabogatstva u hrvatskim razmjerima, se sad pokušava "sanirati" preko leđa građana donošenjem Lex Todorića, kojim mu se opraštaju dugovi i ne sankcionira se njegovo očito loše vođenje tvrtke i bolesna ambicioznost podržavana od strane politike. I opet je opravdanje da je Ivica Todorić "učinio" puno dobroga za Hrvatsku. Linić je sa svojim "predstečajnim nagodbama" započeo proces spašavanja privatnog gospodarskog lopovluka, preko leđa poreznih obveznika, a ovo sa Todorićem je ozakonjenje pljačke države i građana "saniranjem" svakog privatnog muljatora, koji ima više od 8000 zaposlenih i više od 1 000 000 kn duga, državnim, propračunskim, narodnim novcem, proglašavnjem velikih privatnih muljatora, nesposobnjakovića i ponekad i kriminalaca, strateški važnim za Hrvatsku.

U cijeloj priči u svezi Todorića postoji nekoliko prevažnih pitanja koje nitko do sada nije postavljao, a koj apitanja i odgovore na njih Vlada izbjegava, kao vrag tamjan. Prvo je pitanje kako je Ivica Todorić došao do svoga enormnog bogatstva, čiji se model može nazrijeti u primjeru kada su ispražnjeni silosi sa državnim robnim rezervama, a nikada nije za to sankcioniran nitko, a jasno je da je u tome imao prste Agrokor. Drugo je pitanje tko je, kada, kako i zašto preuzimao jamstva za Agrokorova kreditna zaduženja ? Treće je pitanje je li Agrokor podmirivao svoje obveze prema državi, kao svaki obični "smrtni" privatnik ? Četvrto je pitanje kada su i koliko detaljno i stručno kontrolirani, od strane državnih institucija za to zaduženih, poslovanje Agrokora i TOKOVE NOVCA u i iz tog a koncerna ? Peto i poslednje pitanje je, tko je kriv za teškoće u kojima je Agrokor, unatoč svim potporama od strane države, i unatoč najlošije plaćenoj radnoj snazi, koje prakticira ovaj koncern ?

Niti na jedno od ovih pitanja nije nikada jasno i argumentirano odgovoreno, a što je još gore, nije ni tražen odgovor. Počinju doduše da se pojavljuju zasada oprezni glasovi da je u kapitalizmu normalno da privatne tvrtke imaju "lošije" periode poslovanja, pa zašto ne bi i Todorić imao takve periode, a pošto je VELIK treba država i narod da nadoknađuju njegove promašaje iz megalomanskog, nestručnog i čak netransparentno-sumnjivog poslovanja. "Sve će to narod pozlatiti !" u sebi je govorio Ivica Todorić, mahnitajući u svojoj megalomanskoj ambiciji !

I vidi vraga ! Svi naši "elitni" političari od '90-ih naovamo ubjeđuju nas da nije važno da li su "investitori" ili vlasnici stranci, ili naši tajkuni i tajkunčići, jer to je u kapitalizmu nebitno. I to je čak i točno, ali sada isti ti političari pokušavaju da nas ubijede da je od presudne važnosti da Agrokor ostane u rukama "našega sineka Ivice", a ne nekog stranca, pogotovu ne Rusa. Rus je dobar da pomaže pri ostvraivanju bolesnih ambicija, ali je loš ako želi naplatiti svoj dug.

I konačno da kažemo nešto i o glavnom razlogu čime Vlada i politika pravda zauzimanje za Agrokor. Tvrdi se da Agrokor treba spašavati, jer je u pitanju   40 000 radnih mjesta x 2 = cca 80 000 "gladnih" usta, ako Agrokor propadne. I to je takođe točno, ali se nitko ne pita zašto uopće pustiti da Agrokor i dalje bude Todorićevo vlasništvo ? Zašto se Ivica Todorić ne IZVLASTI, i Agrokor postane javna tvrtka, ako se već tvrdi da je od strateškog zanačaja ? Otrcana fraza kao argument da je privatno vlasništvo uspješnije od javnog, ovdje "ne pali", jer  je Ivica pokazao da ne zna voditi uspješno tvrtku. Ako se moglo sa Pevecima "raskrstiti" na rezolutan način, zašto bi Ivica Todorić bio zaštićen kao lički medvjed od isto takvog postupka ? Agrokor kao tvrtka, kao sustav, kao tvrtka koja ima 40 000 zaposlenika, treba opstati i čak se treba razvijati dalje, ali ne u "slavu i na ponos" stanovnika Kulmerovih dvora, već u korist onih svojih 40 000 koji su uz pomoć i asistenciju države Toidoriću "izgradili" njegovo carstvo, i u korist države i njenih građana, a ne "kulmerovaca".

Tvrdim da cijeli sustav Agrokora može funkcionirati bez Ivice Todorića i njegovog vlasništva u Agrokoru, jer svoju "sposobnost je dokazao" dovodeći Agrokor pred stečaj, takvu sposobnost imaju čak i 'kumice' sa Dolca, a mladi i sposobni školovani ljudi jedva bi dočekali da se dokažu uspješnim vođenjem poslovanja u javnoj tvrtki Agrokor. No očito stvari ne idu u tom smjeru, i sada je jasno zašto je Plenković "instaliran" za premijera, a Zdravko Marić i Martina Dalić za ministre. Znalo se u tim "krugovima" što Todorić mulja, pa se izvršio "razmještaj kadrova" da se krene u sanaciju/restruktuiranje/spašavanje manje Agrokora, a više Ivice Todorića.

Nekada, u nedostatku ninformacija, sam i ja, kao i mnogi drugi Hrvati, vjerovao u to da je Ivica Todorić "naš" čovjek, i da bi bilo bolje da imamo više "todorića", no sada je jasno da bi nas više "todorića" ubrzano dotuklo, kad je i ovaj jedan ovakav postao odjednom od "strateškog" interesa za Hrvatsku. "Narod damo, Todorića ne damo!", je nova politička mantra Plenkovića i Martine Dalić, a Zdravko Marić došljak iz Agrokora, mudro šuti, pa će samo detaširati narodni novac Agrokoru, po službenoj funkciji i na osnovi Lex Todorića ! Osobno kupujem i dalje u Konzumu, ali ne radi Todorića ili Agrokora, već radi onih koji rade za siću u Konzumu, dok se Todorić bogati preko njihovih leđa.

Naravno očekujem žestoku kritiku neoliberalaca u smislu da ništa ne kužim, da je Todorić genijalac, da bi bez njega bili gladni kruha, da mu se treba dići spomenik usred Zagreba, umjesto da se dignu remetinečka vrata pred njim. Svatko ima pravo misliti što hoće, ali se meni ovaj Ivica Todorić sve više gadi, na to mislim da imam pravo ?! A sa Lex Todorić se očito sprema spašavanje još pokojeg takvog genijalca, za koje još nismo ništa čuli, jer kriju svoje tobože "uspješno" poslovanje kao zmija noge ! Nazdravlje nam Lex Todorić !

Ocjene (1)


Respektira (1): plotto


Komentari (21)


A tebi NEKOVARAZDIN jedno veliko HVALA, i nemoj da ti to bude poslednje, jer inače će još netko povjejroivati da su 'repoperi' u pravu. A nisu, to je jasno. Laci 0 0 0


Agrokor je projekt UDBA-e ,a Todorić je ratni profiter koji se obogatio na grbači naroda.On je paradigma lopovske privatizacije,koja je nakon podjele Hrvata u 2sv. ratu na partizane i četnike,napravila nove podjele među ionako podijeljenim narodom. plotto 0 0 0


U početku Todorić nije bio sam u tom projektu,ali nakon smrti Tuđmana, uspio je potpuno ga prisvojiti.Todorić je u svom usponu imao logistiku u svim državnim tijelima koja su mu bil potrebna.U suštini,mogao je reći onu plotto 0 0 0


čuvenu:"Država,to sam ja"!!! Ne razumijem logiku i mentalni sklop onih koji brane njega i njegov integritet.Lik je odvratan i beskurpulozan, spreman je žrtvovati čitavu državu radi sebe i svoje pohlepe. plotto 0 0 0


plotto tvoje su riječi za melem onim ušima koje žele čuti, i očima koje žele vidjeti istinu. Oni koji brane Todorića zasigurno nisu branili Hrvatsku "kad je grmilo", i najrađe bi vidjeli da Hrvatske nema. UDBA je političko podzemlje Hrvatske! Laci 0 0 0