Analiza

Krug se zatvara: Karamarko će teško izbjeći odgovornost

19.05.2016. 08:06, Hoće li Vlada preživjeti? Kako se MOST treba postaviti prema aferi 'Konzultantica'?

Gostujući u srijedu u sva tri središnja nacionalna TV dnevnika, Tomislav Karamarko je pokrenuo pravu medijsku ofenzivu. Može biti kako je riječ samo o koincidenciji, odnosno da je slučajno medijski prostor popunio na dan kad je SDP u Hrvatskom saboru započeo postupak njegovog opoziva s funkcije koju ima u Vladi RH, ali je vjerojatnije da brižljivo pripremljenim izjavama pokušava umanjiti štetu. Istovremeno, i Josip Petrović, MOL-ov lobist koji je na platnom popisu godinama držao Karamarkovu suprugu, odnosno njezino poduzeće Drimia, dao je izjavu kojom pojašnjava svoju odluku da baš s Anom Karamarko započne poslovni odnos:

“Suradnja moje tvrtke s tvrtkom gospođe Karamarko bila je potpuno legitimna. Angažirao sam je, jer je iznimno stručna u medijskom poslu, ali i iz razloga što mislim da svakom novom poduzetniku treba dati priliku da se dokaže na tržištu. O poslu, kojeg je radila za Peritus savjetovanje, nikad nisam obavještavao vrh MOL-a“.

Zanimljivo, i Karamarko se tijekom intervjua zapitao, prepričano, hoćemo li se sada baviti malim poduzetništvom, odnosno hoćemo li propitivati rad svakog malog poduzetnika koji posluje s MOL-om. Nećemo tvrditi da su njegova i izjava Josipa Petrovića dogovorene i usklađene, ali uistinu upada u oči detalj o odnosu prema tzv. malim poduzetnicima.

Misli li Petrović stvarno da „svakom novom poduzetniku treba dati priliku"? Možda, no bio bi daleko uvjerljiviji da je taj stav potkrijepio popisom „novih poduzetnika“ s kojima je započeo poslovni odnos i sklopio ugovor identičan onom koji je imao s Anom Karamarko. Novih, upotrijebimo Karamarkov izraz, malih poduzetnika ima u Hrvatskoj na pretek i logično bi bilo da je Petrović sa stavom koji ima, ako je iskren, još nekima pružio mogućnost za dobru zaradu. Ako nije, ako je Ana Karamarko jedini „novi poduzetnik“ s tako dobrim ugovorom, onda je vjerojatnije da milosrdnim stavom prema početnicima u biznisu Petrović samo pokušava opravdati činjenicu da je unosan ugovor sklopio s osobom koja je tvrtku otvorila samo par tjedana prije.

Je li Josip Petrović nekakav „poslovni anđel“ pa je među brojnim tvrtkama koje se bave istom djelatnošću kao i Ana Karamarko slučajno izabrao njezinu ili je ipak presudilo poznanstvo s Tomislavom Karamarkom, svatko neka zaključi sam.

Još jedan detalj zaslužuje pozornost. Karamarko je u jednom trenutku na pitanje novinarke odgovorio protupitanjem, parafrazirano, da što sad ni jedan mali poduzetnik, odnosno ni jedno malo poduzeće ne bi smjelo poslovati s MOL-om koji se spori s Republikom Hrvatskom. Točno je, bilo bi glupo uopće tvrditi takvo što, no protupitanjem zbunjena novinarka je propustila kontrirati Karamarku novim pitanjem – da smatra li on uistinu da je mala tvrtka supruge potpredsjednika vlade, odnosno predsjednika najveće hrvatske stranke ili bilo kojeg političara isto što i tvrtka nekakvog anonimnog hrvatskog građanina. Bilo bi jako zanimljivo vidjeti što bi na takvo pitanje odgovorio Karamarko, smatra li iskreno da je tvrtka nekog anonimca isto što i agencija supruge, tada još samo životne partnerice, predsjednika najveće hrvatske stranke koji ako ni po čemu drugom, ono zakonom vjerojatnosti mora prije ili kasnije zasjesti na vlast.

Ali ne, ne vjerujemo niti smatramo da itko barem prosječne pameti može povjerovati u to da je Josip Petrović tvrtku Karamarkove supruge „počastio“ slučajno, da je to bilo puko njegovo „davanje prilike novom poduzetniku“. Nećemo sigurno povjerovati sve dok nam ne predoči rečeni popis drugih biznis-početnika kojima je dao jednaku priliku za više nego dobru zaradu.

Nećemo povjerovati ni Karamarku da stvarno misli kako za poslovanje tvrtke njegove supruge vrijede jednaki kriteriji kao za druge, odnosno da za tvrtku člana obitelji top političara vrijede jednaka pravila kao i za one koji s politikom veze nemaju. Ta zašto bi onda uopće postojao zakon o sprečavanju sukoba interesa ako za obitelji političara, čak i onih najnižih razina, ne postoje određena vrlo čvrsta ograničenja. Zašto bi onda uopće postojao zakon koji se bavi trgovinom (političkim) utjecajem, koji definira i priječi (političku) korupciju? Bit će, čvrsto smo uvjereni, da za političare i članove njihove obitelji ipak postoje neka ograničenja.

Štoviše, ograničenja su vrlo čvrsta. Tvrtke političara, odnosno članova njihovih obitelji ne smiju poslovati ako postoji i najmanja mogućnost da se sukobe bilo čiji privatni interesi s javnim interesom, odnosno interesom Republike Hrvatske. Ne samo to, političar mora strogo voditi računa o tome kakav će odnos imati s osobama koje su službeni predstavnici interesa stranih tvrtki koje su u sukobu interesa s Republikom Hrvatskom. Pogotovo kad iz tog odnosa oni ili članovi njihovih obitelji ostvaruju znatnu materijalnu korist.

Tomislav Karamarko možda će se izvući od političke odgovornosti, prije svega od zahtjeva SDP-a za njegovom smjenom (ostavkom). Možda će Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa popustiti medijskom pritisku koji uz Karamarka stvaraju odabrani dužnosnici HDZ-a i brojni internet aktivisti te stranke. Možda će dio javnosti podleći sugestiji premijera Oreškovića koji je već nekoliko puta rekao da „Karamarko nije učinio nikakvo zlo Republici Hrvatskoj“ (sreća je ako nije). Međutim, Božo Petrov, drugi potpredsjednik Vlade RH i glavni koalicijski partner Tomislava Karamarka govori kako situacija nije dobra, odnosno da stalno izlaze nekakvi novi detalji.

MOST je predizbornu kampanju iznio na krilima tvrdnji kako su drugačiji od ostalih političkih stranaka, zahvaljujući tome je polučio rezultat iz snova (osvojili su 19 zastupničkih mjesta i odlučili o tome tko će obnašati državnu vlast), i teško da će baš svi iz te skupine pristati da ih netko pravi budalama. Na kraju krajeva, iz njihovih je redova došla inicijativa da se preispita poslovanje tvrtki hrvatskih političara i članova njihovih obitelji s mađarskim MOL-om, odnosno tvrtkama u vlasništvu osoba povezanih s njime.

Kad su izlazili u javnost s takvim zahtjevom, nešto su sigurno imali u planu. To zacijelo nije opcija u kojoj bi se Karamarko tek izuzeo iz formalnog odlučivanja o INA-i, odnosno MOL-u. To je bio samo taktički Karamarkov potez usmjeren na mazanje očiju hrvatske javnosti. I pučkoškolcima je jasno da predsjednik najveće hrvatske stranke koja u Hrvatskom saboru i Vladi pojedinačno ima najviše predstavnika može utjecati na puno načina, čak i ako sam nikada ne digne ruku za bilo što. Takvim jeftinim Karamarkovim trikovima ne treba nasjedati.

Sigurno nije nasjeo ni Božo Petrov. Znakovito je rekao da vlada može biti stabilna i bez Karamarka. To znači da bi uskoro mogao biti postavljen zahtjev, svejedno je javni ili na nekakvom vijeću za suradnju, za njegovim povlačenjem ne samo iz Vlade nego i politike. Ovo zato što uistinu ne postoji drugi način na koji bi se Karamarko mogao udaljiti od utjecanja na odluke o odnosu između RH i MOL-a. Umjesto ultimatuma koji je postavljen MOST-u, uskoro bismo mogli vidjeti ultimatum HDZ-u – riješite se Karamarka ili idemo na nove izbore. A ti u okolnostima otkrića poslovnog odnosa obitelji Karamarko s lobistom MOL-a ne bi ni izbliza odgovarali stranci koju bi u novu bitku za vlast poveo baš aferom Konzultantica nepovratno kompromitirani potpredsjednik vlade.

Kao nekada Ivo Sanader, sve je vjerojatnije da je svoju dionicu odradio i Tomislav Karamarko. Hoćemo li onda ubrzo i od njega čuti antologijsko – doviđenja i hvala na suradnji?

Ocjene (10)


Respektira (8): Laci, Anyst, sufit, Refamolitelj, Losonsky, Mirjana, VeNLO, siouxica


Ne slaže se (2): garnett, Boljunac


Komentari (23)


@garnett, nije Lalovac jedini profitirao od Zakona o francima, niti je samo ex-ured min. pravosudja profirirao od Zakona za ovrsitelje. Ne treba se pjeniti, nego argumentirati. Da je Petrovic uposlio bar desetak malih firmi, stanje bi bilo drugcije viewer 0 0 0


@viewer to je pokušaj opravdavanja? Nije ministar jedini uz njega je još i Hanžeković kao najveći u tom poslu, a zatim Miljenić kao drugi najveći. Radi se o tome da je ministar sam sebi izglasao posao od 2.1mil kuna godišnje. Čekajte što sad ovo s garnett 0 0 0


Petrovićem znači?Ukoliko tvrdite da je to nedolično onda vam uvjet ne bi trebao biti koliko firmi je uključeno.Uostalom kako znate da je jedino tvrtku AneŠ angažirao u to vrijeme? garnett 0 0 0


Respektabilan tekst, ali i suviđna naliza, jer je kristalno jasno da bi u svakoj iole uređenoj zemlji čovjek na funkciji Karamarka u slučaju da mu supruga "posluje" sa "državnim neprijateljem br.1" sam dao ostavku iz MORALNIH razloga. No kod Laci 0 0 0


nas su iz riječnika hrvatskog jezika neke riječi "protjerane". Između ostalih riječi MORAL, POŠTENJE, SOLIDARNOST, i RADIŠNOST su kod nas riječi čijih se značenja drže samo budale ! A Karamarko nije budala. Laci 0 1 0