Analiza

Povijest, čini se, nije završila. Fantastična slika svijeta koju je promovirao moguće posljednji uspješni prorok liberalnog mundijalizma, slatkorječivi Barak Obama, razbila se u srcima ljudi, nade i vjere  je nestalo. Karizma nije prešla s Obame na Clinton.

Unatoč silnom trudu medijskih opsjenara koji su svu svoju energiju uložili, ne toliko u to da uvjere Amerikance kako žive u najboljem mogućem društvu koje se zamisliti može, nego da poljuljaju vjeru da je drugačije društvo moguće. Poručivali su, i poručuju i sada, da su svi koji kažu da je drugačije i naravno bolje društvo moguće lašci, oni sigurno lažu, oni su populisti koji će fašističkim metodama urušiti sve one vrijednosti koje su opće-ljudske, a do opće-ljudskih vrijednosti drži svako pristojno, normalno ljudsko biće. Tko ne želi biti normalno i pristojno ljudsko biće?

To je medijska stvarnost koja nas okružuje, u nju smo utopljeni. Mi slušamo eho takvog govora iz dana u dan, a kakva li je tek zaglušujuća buka tamo u kolijevci demokracije.

Stoga veseli taj otpor, ta vjera u svoje vlastite instinkte, ta pljuska u lice svima onima koji čovjeka kraj zdravih očiju žele napraviti slijepcem. Trump je rekao ono što je jasno većini Amerikanaca starije životne dobi koji se sjećaju bolje Amerike, kao i mlađima koje sustav melje ali ih još nije samljeo: „Amerika je bolesna i krajnje je vrijeme da ozdravi.“

Od te bolesti neki malobrojni zarađuju, a većina - pogotovo ona ambiciozna i radišna većina koja želi svoj kruh zarađivati svojim trudom, radom i kreativnošću, a ne primati od države milostinju, takvi radišni i ponosni amerikanci zajedno sa svojom zemljom kopne. Svjesni svoga stanja, oni su ustali i dali vjeru jedinom čovjeku koji je suvislo govorio o njihovim problemima i nudio rješenja koja im do sad nitko nije ponudio.

Neki će reći da je Trump također bolesno bogat čovjek i da je upravo on jedan od onih koji su izmuzli i iscrpili Ameriku pretvorivši je u sjenu bivše slave i da ne postoji osnova za optimizam. U Americi bez novca nije moguće ništa, a kamoli postati predsjednik. U ovom slučaju imate cijeli paket the whole deal, ne upakiran u celofan, nego u grubu žutu kutiju sa zlatnom vrpcom. Za što ste glasovali to ste dobili, nema više blagoglagoljivih duhovitih manekena ni tatinih sinova. Iza ovoga lika nitko ne stoji, nijedna žena mu nije bila predsjednik, nije mu bio ni tata ni brat ni pra-tetak, kampanju mu nije financirao najotvoreniji lik i najveći humanitarac ikada, George Soros.

Unatoč Trumpovom neporecivom bogatstvu, kod njega u tome postoji razlika. Njegov core business je graditeljstvo i trgovina nekretninama, snaga njegovog posla uvelike ovisi o bogatstvu društva. Svjedoci smo da je posljednja kriza u Hrvatskoj prvo načela građevinarstvo, te da su preživjeli rijetki, uglavnom oni najveći. Vjerujem da su na njegove stavove i odlučnost da se bori protiv krucijalnih devijacija u američkom društvu veliki utjecaj imali bankroti koje je preživio u svojoj poslovnoj karijeri, kao i sjećanje na Ameriku kakva je nekad bila, a koju je on za razliku od njegovih protukandidata doživio iz prve ruke baveći se konkretnim poslom.

Otvoreno tržište je od Kine stvorilo 1. ekonomiju svijeta.  Prvi aksiom pravovjerne američke vanjske politike je: Amerika mora biti najveća svjetska sila kako bi održala svoj način života. Drugi aksiom proizlazi iz prvog i glasi: Amerika mora spriječiti nastanak svake sile ili koalicija sila prije svega u Euroaziji koja bi mogla ugroziti stvarnost prvog aksioma. Puč izazvan u Ukrajni i sve što je slijedilo potom je uspješno za sada razmontiralo mogućnost stvaranja pakta između Moskve i njezinih satelita i Berlina i njegovih satelita. To je bila dječja igra, prije svega zbog Europe (čitaj Berlina) koja je postala prostor bez vizije, bez ideje, bez vrijednosti, birokratska kutija u koju su nagurani sivi ljudi.

Pravi je izazov Kina na čijem je izoliranju i bacanju u kaos Trump počeo raditi. Vjerojatno će prvo udobrovoljiti Putina ne bi li ga odmakao od prisilnog zagrljaja s Kinom u koji ga je usmjerio Obama. To je za Europu malo bolji scenariji nego onaj koji joj je zacrtala ekipa koja je stajala iza Obame i Clinton. A taj je, u lakšoj varijanti - vječna okruženost tinjajućom frontom sukoba, od proljećem okupanog afričkog sredozemlja od kuda gusari više ne kreću u Europu da otimaju ljude, nego dovoze ljude iz Afrike u Europu uz malenu naknadu , preko Bliskog Istoka kojem je facebook donio radost revolucije, preko Turske gdje vlada zli sultan koji progoni sljedbenike staroga imama, do  Ukrajine koja hrabro i unisono kroči stazama euro-atlanskih integracija u čemu im pomaže i naš predsjednik vlade, svim tim radostima možemo pridružiti i naše komšije sa svojim maštovitim pogledom na svijet da začine stvari. Ili, u težoj varijanti - isprobavanje novih generacija tenkova, zrakoplova, haubica i topova na starom dobrom igralištu od Baltika do Crnog mora.

Ovaj put možda ne bude potrebe za time, možda će ovaj put za igru upotrijebiti Koreju ili Vijetnam, ili će možda upotrijebiti manje drastične mjere i podići carinu na kinesku robu, natjerati sve druge da ne kupuju robu od prokletih komunista i učiniti Ameriku ponovno velikom, a sve nas malo manje oduševljene duginim bojama koje boje naš svijet kao da smo na halucinogenima izazvanom tripu od kojeg na trenutke osjećamo euforiju, a na trenutke smrtni strah.

Ocjene (4)


Respektira (3): 5none5, siouxica, Spektator


Slaže se (1): Laci


Komentari (6)


baš nešto jednoglasno oduševljeni.Oduševljena je jedna velika skupina koja čini mi se perpetuira medijske oporbene sadržaje(koji naginju konsp.teorijama).Nakon brexita već sutradan uslijedio je muk glavnih zagovornika,ovdje će možda trebati mjesec. RepopeR 0 0 0


Takođe pozdrav npvp, sugovorniku, i pitanje -Gdje si bio do sada ? Trebaju nam takva mišljenja da se razbije fama o tome da su mediji, pa i naši, mjesto informiranja, a zapravo su mjesta dezinformacija. Trump je dobrodošao svima. Laci 0 0 0


tekst bi mi bio puno puno bolji da je malo manje pjesničkih figura. nadam se da ćeš uvažiti sugestiju za neki novi tekst, i nadam se da će to biti vrlo skoro:) siouxica 0 0 0


Hvala na dobrodošlici i komentarima svima i na slaganju Laci. @RepopeR vjerujem da će se o Trumpovim potezima govoriti dugo i nakon njegovog mandata i da će se zamjeriti mnogima i slažem se mnogi će promjeniti mišljenje.. Zakej 0 1 0


odličan sažetak! 5none5 0 1 0