Analiza

Koliko je pitanje pobačaja važno za predsjedničke izbore?

15.12.2014. 22:32, Slobodna tema: ovo ne smije proći nezapaženo

Ivo Josipović zatražio je od svojih protukandidata da se jasno odrede o pitanju pobačaja, što su Kolinda Grabar Kitarović i Milan Kujundžić i učinili, dok je Ivan Sinčić odbio, rekavši kako se radi o sekundarnom pitanju. Zašto je pitanje pobačaja važno Ivi Josipoviću? I koliko stavovi kandidata mogu utjecati na rezultat izbora?

Prema posljednjem popisu stanovništva više 92% stanovnika RH pripada nekoj od vjerskih zajednica koje se, u većoj ili manjoj mjeri, protive pobačaju. No, u stvarnom svijetu je to sasvim drukčije, jer ankete pokazuju kako 75% građana podupire pravo na pobačaj prema trenutnom zakonu, a tome u prilog ide i broj od ukupno 5000 izvršenih pobačaja godišnje.

Pitanje i problematika pobačaja, kojeg s jedne strane nazivaju reproduktivnim pravom žene, a s druge ubojstvom nevinih, u proteklih su godinu dana aktualizirani nekoliko puta. Povećao se broj liječnika koji ulažu priziv savjesti, što je izazvalo reakciju nadležnog ministarstva, dok je Mirela Holy zatražila uvođenje financijskih stimulacija za ginekologe koji izvršavaju pobačaje. Ruža Tomašić najavila je kako će, kad koalicija preuzme vlast, pokrenuti široku raspravu s ciljem zabrane ili restrikcije pobačaja, a ove godine održane su i dvije molitvene kampanje pod nazivom "40 dana za život" koje su pozivale vjernike da kroz 40 dana mole ispred bolnica i poste za prestanak pobačaja, obraćenje onih koji ga vrše, i s ciljem osvješćivanja lokalne zajednice. Čini se kako im je ovo posljednje uspjelo. Govorilo se i pisalo o pobačaju, između ostaloga, i na Barometru. Kad se još prisjetimo otkaza primalji Jagi Stojak koji je izazvao kontroverze, a rezultirao prekidom pobačaja u kninskoj bolnici, vidimo da je pitanje pobačaja vrlo aktualno, ali očito i mnogima važno. Jaga Stojak nagrađena je na zadnjem danu Kulfesta, konzervativnog festivala, na kojem je gostovala Lila Rose, jedna od najpoznatijih i najuspješnijih američkih aktivistica za zabranu pobačaja koja je raskrinkala milijunski biznis američkih klinika za pobačaje i pokazala licemjerje onih koji iza tog biznisa stoje. Na istom događaju jedan od organizatora, Stjepo Bartulica, izjavio je kako je 2013. bila godina borbe za brak, a kako bi 2014. mogla biti godina borbe za nerođene.

Kad govorimo o važnosti stavova predsjedničkih kandidata, možemo uzeti za primjer prošle predsjedničke izbore u SAD-u. Moramo ipak uzeti maleni odmak, jer je tamo predsjednički sustav, pa predsjednik ima i stvarnu mogućnost promijeniti zakon o pobačaju, dok je kod nas to u ingerenciji Vlade i Sabora.  Naime, jedan dio katoličkih biskupa u SAD-u je tijekom kampanje naglasio kako katolici ne bi trebali glasati za kandidate koji javno podržavaju grijeh, jer bi time i sami podržali grijeh, odnosno ubojstvo nerođenih. To pravdaju odredbama kanonskog zakona. Zbog toga jedan dio američkih katolika nije izašao na izbore. Obama je više puta javno govorio o osiguravanju tzv. reproduktivnih prava, a čak je kroz Obamacare pobačaj uvrstio među medicinske zahvate koje svojim zaposlenicima moraju plaćati poslodavci. S druge strane, glavni protukandidat, republikanac Mitt Romney, kroz svoju je političku karijeru više puta mijenjao stav o pobačaju i time izgubio vjerodostojnost. Treba ipak naglasiti da je između američkih biskupa došlo do podjela oko kanonske utemeljenosti takvog poziva.

I upravo ovdje dolazimo do pravog razloga zašto je Ivo Josipović "potegnuo" ovo pitanje. Svi znaju njegov stav o pobačaju. Ali nisu svi znali stav "katoličkih" kandidata Milana Kujundžića i Kolinde Grabar Kitarović. Oni su u pretkampanji odgovorali i na pitanja o pobačaju, ali dosta neodređeno. Josipović ih je natjerao da se jasno odrede i pokažu da ipak nisu toliki katolici, jer oboje smatraju da je pobačaj nužan i da ga se ne bi trebalo zabranjivati, što je protivno nauku Crkve kojoj navodno pripadaju.

Hrvatski biskupi poslali su poruku u kojoj naglašavaju kako "smo kao vjernici pozvani poduprijeti programe onih predsjedničkih kandidata koji se zauzimaju za promicanje dostojanstva žene, za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene te promiču kulturu života." Dalje navode kako se od predsjednika očekuje, između ostaloga da poštuje "pravo na priziv savjesti protiv nepravednih građanskih zakona koji prisiljavaju ljude da djeluju protivno zahtjevima moralnoga reda".

I sad su katolici dovedeni u situaciju da, ako im je pitanje pobačaja važno (a mnogima je), zapravo i nemaju svog kandidata. Odnosno, najkatolički je ispao Sinčić koji je odbio odgovoriti na postavljeno pitanje. Josipović je postigao cilj, jer jedan dio vjernika koji bi glasali za Kujundžića ili Grabar Kitarović možda odluči, kao i u SAD-u, ostati kod kuće i svojim glasom ne podržati kandidate koji smatraju pobačaj "nužnim zlom". Nekoliko posto manje glasova za desne kandidate povećava Josipoviću šanse za pobjedu već u prvom krugu, jer njemu kao kandidatu koji će vjerojatno dobiti najveći broj glasova, odgovara što manja izlaznost.

Bio je ovo vrlo lucidno odigran spin iz kuhinje Josipovićeve kampanje, jer je natjerao Kujundžića i Kolindu da sami sebe kompromitiraju. Na njima je bio izbor reći ono što navodno vjeruju i smatraju ispravnim, ili reći ono što većina prešutno misli. Prilagodili su se većini i time izdali svoj navodni kršćanski identitet, u strahu od gubitka glasova umjerenih birača. Čudno je kako nešto smatraju pogrešnim, a ipak to ne žele promijeniti. Zašto bi im birači vjerovali oko nečeg drugog? Recimo, "protiv smo krađe, ali svi znamo kakvi su naši političari, pa eto, nek' im bude."

Ispali su licemjeri, a Josipović u pozadini zadovoljno trlja rukama.

Ocjene (6)


Respektira (5): Panter, sthagon, Jung-fu, siouxica, visitor


Ne slaže se (1): Laci


Komentari (8)


Možda tebi nije, ali iz iskustva znam da mnogima je. A svi oni lažu, više ili manje, tako da opet biramo između manjeg zla i manjeg lašca... ivan94 0 0 1


Mogla je Kolinda poentirati ovu igricu oko pobačaja pa kao žena napokon zatražiti od te dogmatske muške psihologije koja stoji iza crkve i politike da se već jednom odmaknu od prava žena da same raspolažu sa svojim tijelom i sa svojom sudbinom. Jung-fu 0 0 1


dajmo muževima pristojne plaće da žene ne moraju raditi, i da djeca mogu imati normalno detinjstvo, pa će pitanje pobačaja postati bezpredmetno ili u najmanju ruku samo drugorazredni zdravstveno-sociološki problem. Laci 0 1 0


svaka čast! odlična analiza. fokusirana, argumentirana... sthagon 1 0 1


Za one koji se nisu složili: Josipović opet poentira na istom pitanju. http://bit.ly/1sGCMet ivan94 0 0 0