Analiza

Kod nas nažalost sve što je važno prolazi nezapaženo.

03.01.2017. 15:07, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Poziv za pisanje po Slobodnoj temi glasi : Ovo ne smije proći nezapaženo...! Ovaj poziv me ponukao na razmišljanje o tome što to prolazi nezapaženo, što ne bi smjelo proći nezapaženo, i gdje to 'stvari' ne bi smjeli proći nezapaženo.

Svatko od nas zna, ako živi među 'običnim' sugrađanima, da njima uglavnom malo toga prolazi nezapaženo. Oni su već davno zapazili da naprimjer mi do dan danas nemamo ustanovljen Orden Heroja Domovinskog Rata, što svaka normalna država, koja je bila u ratu, pogotovu u obranbenom ratu, ima, i ti ljudi tamo uživaju posebno priznanje, bilo posthumno, bilo da su živi. Davno su obični građani zapazili i to da je Hrvatsko temeljito opljačkana od strane svoje "domoljubne elite" i njihovih domaćih i stranih "prijatelja", da su se tijekom stvaranja nove hrvatske države, dok su naši borci ratovali po bojišnicama, 'pozadinski štakori', figurativno rečeno - bez gaća, nakon završetka rata osvanuli kao 'tajkuni' sa vlasništvima nad tvrtkama, nekretninama i s računima u domaćim i off shore bankama. Davno su obični građani zapazili i to da su tvrtke, i time i njihova radna mjesta, namjerno upropaštavani, prodavani budzašto i da je činjeno sve da se hrvatsko gospodarstvo temeljito devastira. Zapazili su obični građani i to da ono što oni zapažaju, mediji poput 'behindert' osoba uglavnom ne zapažaju, a ako i zapažju, to objašnjavaju kako im to 'elita' nalaže, tojest na ' behindert' način.

Poziv uredništva barometar.hr na to da se kaže što to ne bi smjelo ostati nezapaženo, je zato koliko pohvalno, toliko i pomalo "opasno", jer je pitanje do kada će 'establishment' to tolerirati. Što se pak običnih građana tiče, oni zapažaju dobro, ali ta svoja zapažanja nemaju gdje artikulirati zamjavnost.

Što je bilo, bilo je, bilo je puno toga lošeg koje je ostalo i medijski, i istražno, i sudski "nezapaženo", pa bih pokušao navesti nešto aktuelno što ne bi smjelo ostati nezapaženo i bez komentara.

Kao prvo, ne bi smjelo ostati nezapaženo, a tome nije pridavana važnost u medijima, da je Vlada tijekom saborske rasprave o proračunu za 2017., odbacio praktično SVE amandmane na prijedlog proračuna, koji su dolazili iz opozicije, ali čak i iz pozicije. Da niti jedan od stotinak amandmana nije imao smisla je nešto što je teško vjerovati, i uz najveću dobrohotnost prema Vladi. Ovdje valja zapaziti 'tehnologiju' kojom je vlada odbacivala amandmane, a koja je veoma podsjećala na nekdanja zasjedanja CK-ja, gdje se ništa nije prihvatalo što je delegat predlagao, uz obrazloženje da "mudro rukovodstvo" sve najbolje zna.

Kao drugo, ne bi smjelo ostati nezapaženo, a tome mediji takođe ne pridavaju dužnu pažnju, da je čista glupost, ako ne i laž, da je INA od strateškog značaja za Hrvatsku, čak od tolike, da radi INE prodajemo HEP. (makar zasad samo dio HEP-a, kao početak). Da je INA bila od tolikog strateškog značaja, ne bi je prodavali i predavali u ruke MOL-a, pa se tada radilo ili o teškoj gluposti, ili o nacionalnoj izdaji. Prodavati 25 % HEP-a je gotovo isto takva glupost ili nacionalna izdaja. Valja zapaziti i uvijek istu retoriku političkih "muljatora", da to nije ništa strašno jer "nitko ne može odnijeti HEP iz Hrvatske", zaboravivši da što se tiče INE pričaju drugu priči tj. "INA mora ostati u Hrvatskoj". INU je MOL devastirao i sad bi nam je skupo prodala, a HEP je hvala Bogu još uvijek u dobrom stanju, i pretstavlja energetsku kičmu Hrvatske.

Kao treće, ne bi smjelo ostati nezapaženo, a tome  mediji takođe ne pridavaju dužnu pažnju (s izuzetkom NACINALA, koji o tome piše), da je Hrvatska izgubila spor na arbitražnom sudu u Ženevi. Doduše Plenković je o tome sasvim kratko obavjestio javnost, ali ni on niti itko drugi nije javnosti rekao da je na tom sudu, u tom sporu protiv Hrvatske svjedočio i Jakša Barbić, manje poznat kao "otac" zakona o privatizacijskoj pljački "na zakonit način". Niti osim NACIONALA, nitko nije "zapazio" i o tome obavjestio javnost, da Hrvatska na ovaj sud, po ovom slučaju, nije poslala svjedoke koji su mogli potvrditi valjanost hrvatske tužbe.

Kao četvrto, ne bi smjelo ostati nezapaženo, da sva tri ova slučaja ukazuju na to da se ponavlja devastacija Hrvatske, samo sada u mirnodopskom ozračju. Nekada se Hrvatska pljačkala i devastirala, dok su se dečki borili po bojišnicama, a sada se to radi dok ova šaka jada radništva, zaposlenika, ili djelatnika (recite kako želite9, koji još rade u realnom sektoru i priskrbljuju novac za proračun s kojim ova "elita" tako lakomisleno raspolaže. Tko ne zapaža  frapantnu sličnost između nanošenja štete Hrvatskoj onda i sada, taj neće zapaziti ni kada mu budu navukli "bankarsko-korporacijsku luđačku košulkju" i tjerali ga da poput "dobre2 hrvatske lude, radi za crkavicu, dok se na njemu, ili pomoću njega, masno zarađuje.

Ali kao i sve drugo što je važno, kod nas će proći nezapaženo, a kada se netko u Saboru i sjeti (ili usudi) iznijeti svoje zapažanje o nekim važnim negativnostima, biva proglašen populistom, neozbiljnim ili ludim, tojest biva etiketiran ovim pojmovima, koji su u poslednje vrijeme u nas postali sinonimi ! Pa se stiče dojam da u nas sve TREBA proći nezapaženo radi blaženoga mira i blagostanja naše "ELITE" ! Čak sam možda grdno pogriješio što sam i ovoliko zapazio ?!

Ocjene (4)


Respektira (3): plotto, Anyst, viewer


Ne slaže se (1): RepopeR


Komentari (11)


to postao radi svojih poslovnih spoosobnosti, već radi političko-kriminalnog "poguranca". Ameri tvrde da "prvi milion" nikad nije stvoren pošteno ! Ne budimo naivni pa da mislimo da su "naši" bolji, zar ne ? Kakav kriminal s eskriva iza "otkupa" Laci 0 0 0


INE od MOL-a, te prodaje dijela HEP-a, nažalost ponovno će biti ZAPAŽENO tek naknadno, kao i uvijek do sada, jer Sabor, DORH i Sudstvo su "operirani" od sposobnosti da uošće uoče kada se izvode važnbe nepodobštine na štetu naroda. Laci 0 0 0


Dragi RepopeR molio bih jasniju eksplikaciju što je u tome neviđena vrednote kada mediji nemaju uopće istraživačkog novinarastva, pogotovu po društveno-gospodarski važnim pitanjima. A zašto nema Ordena je jasno, jer ako bi imali heroje Laci 0 0 0


s Ordenom heroja domdovinskog rata, onda bi se valjda poteglo i pitanje nositelja titule najvećeg pljačkaša Hrvatske, a to se "eliti" nikako ne bi svidjelo, zar ne. Ako je podjarivanje "niskih" strasti da se lopovi smjeste gdje im je mjesto, onda Laci 0 0 0


si u pravu, ali po meni ganjanje bitangi nije niska stratst, već pročišćavanje društva, kako ti kažeš, zatrpano "ljudskim smećem". Što se pak Barbića tiče on je nezasluženo "neistraženi junak" hrvatske vlasničke pretvorbe iz NAŠE u NJIHOVO ! Laci 0 0 0