Analiza

Mnogi su se angažirali da pomognu poplavljenim područjima u skladu sa svojom djelatnošću. Tako je Zagrebačka banka donirala novac, Podravka hranu, dobrovoljna vatrogasna društva otišla su na teren pomagati... A Katolička bi crkva trebala donirati novac. Zar je Crkva banka? Crkva nema svoju djelatnost kojom može pomoći, i svrsishodnije od doniranja novaca?

Mnogi uopće ne razumiju što je Crkva. Crkva nisu Bozanić i njegovi pajdaši na Kaptolu. Crkva je narod Božji, svi mi koji smo kršteni i pozvani nasljedovati ljubav prema Bogu i bližnjemu. Jesmo li se mi angažirali u ovoj potrebi svoga bližnjega i pomogli na način na koji možemo pomoći? Jesmo li spremni i žrtvovati nešto? Lako je iz fotelje donirali neki novac koji nam je ionako viška, ili se provozati u amfibiji poplavljenim područjima sa sunčanim naočalama.

Crkva nije firma koja donira novac, nego institucija kojoj je zadaća potaknuti svoje vjernike na ovakvo djelovanje. Caritas je ovih dana organizirao i potiče na prikupljanje odjeće i hrane, i prenosi to na ugrožena područja. Općepoznata djelatnost Caritasa, prikupljanje odjeće, u normalnim se okolnostima uopće ne provodi jer nije potrebna. Sada su upregnuli sve svoje snage i rade koliko mogu.

Od Crkve i crkvenih institucija to se u današnje vrijeme očekuje. Očekuje se da donira novac, pa možda će ga i donirati. No nisam siguran da je išta od toga zadaća Crkve. Zadaća posvećenih djelatnika Crkve jest propovijedanje Božje riječi i otvaranje ljudi za slobodu djece Božje, koji će onda biti slobodni od svih okova bogatstva, sebičnosti, komocije, straha i ostalih izgovora, te biti spremni u svakom trenutku pomoći bližnjemu u potrebi. Taj će čovjek ako ima novaca donirati novac, ako ima snažne ruke graditi nasipe, ako ima smještajne kapacitete ustupiti ih evakuiranima i potruditi se da im bude što udobnije. I sve to svime što ima i može, a ne od viška. Jer sve što ima dano mu je da bude u službi drugima. Ako je Crkva stvorila takve ljude, to je više od bilo koje donacije. A možda neke od ovih koji pomažu i jest stvorila.

Ocjene (5)


Respektira (4): visitor, IDujas, siouxica, Panter


Slaže se (1): sposaric


Komentari