Analiza

Kao prvo, nekada mi je 10 tisuća znakova previše, nekada premalo.

Općenito smatram da bi za ove analize u Barometru bilo dobro da su ponekad kraće, jer ono što netko ima za reći često može izreći sažetije, jednostavnije pa čak i preciznije u manje riječi.

Uostalom, čitajući analize drugih autora uglavnom probirem samo onaj njihov dio koji je različit od ustaljenih mišljenja, dakle koji je novi. Mene raduje da si kolege uzimaju mnoge podloge koje uključuju u svoje analize, i tim prije im više vjerujem, ali isto tako cijenim njihovo sintetičko mišljenje, do kojeg su došli brojnim drugim analizama ili iskustvima. Neke stvari su na drugim mjestima dosta razrađivane i nema ih potrebe opet ponavljati, one su postale već 'opća mjesta' pa se na njih možemo pozivati i bez njihovog ponovnog opširnog obrazlaganja.

Da ne duljim, čini mi se da bi ovaj korišteni obrazac od 10 tisuća znakova mogli zadržati za one analize i analitičare koji se u njemu dobro snalaze i taj okvir im odgovara. Drugi obrazac mogao bi biti kraći, imao bi karakter 'Kratke analize' ili 'Komentara' s recimo oko 4000 znakova. Iskreno, dugački tekstovi nekada mi postanu odbijajući za čitanje, pa naravno i za pisanje, jer život u svojoj realnosti ne dopušta suviše vremena odvajati za stvari koje mogu biti općenito veoma značajne za zajednicu, ali pojedincima ne donosi previše, pa sve moramo optimizirati. U zalaganju i za ovu 'kratku formu' reći ću da je moguće, u slučaju da se za neki takav kratki tekst pokaže veći interes, napisati i proširenu analizu, navodeći da je ona posljedica baš tog povećanog interesa.

Kao drugo, naše društvo nalazi se u jako (jako) teškom stanju. Ovo ne bih sada obrazlagao, to je recimo to 'opće mjesto' koje svi razumijemo. Svi smo prihvatili okvir u kojem djelujemo, pa i predstojeći izbori će se provoditi (po svemu sudeći) u tom okviru. Taj okvir je sigurno i jedan od elemenata našeg (lošeg) stanja. Znači, neka druga sustavna rješenja, koja neće izrasti sada iz predstojećih izbora, mogu biti naši novi putokazi. Njima bi trebalo na određeni način pružiti posebnu pažnju i potencirati ih kao moguća poboljšanja ovog sustava koji se pokazao i kao limitirajući faktor razvoja ovog društva.

Kao treće, pozdravljam ovakav pristup Barometra ovoj tematici, posebno ga cijenim i nastojat ću dati svoj (vjerojatno skromni) doprinos, trudeći se da to svakako bude najkvalitetnije od mene (sebe nitko nije preskočio).

Kao četvrto, smatram da predstojeći izbori moraju pokazati nove putove, jer sve do sada bio je samo put u sve veće i veće probleme, bez ijednog sustavnog dobrog rješenja. Zato ti izbori zaslužuju posebnu pažnju svih nas. Dobronamjernih posebno.

Kao peto, želim nam svima velike uspjehe za dobrobit svih nas, svakoga posebno, i u cjelini za dobrobit ovog naroda!

Ocjene (4)


Respektira (4): Dirk15, draxy, visitor, siouxica


Komentari (3)


@m, 10 tisuća je maksimalna duljina tekstova. ne postoji obveza da se taj maksimum iskoristi niti je zabranjeno napisati kraći tekst, na 3-4 tisuće znakova. bitno je da ga vrijedi pročitati, da je sadržajan, kvalitetno argumentiran i dobro napisan:)) siouxica 0 0 0


slažem se sa sio, gornja granica 10k ne smeta ovome što predlažeš..no što misliš, kako je najbolje da popratimo parlamentarne izbore? bilo bi super da si malo objasnio ta "neka druga sustavna rješenja"..ako se odnose na temu (kako da pratimo izbore) visitor 0 0 0


@vi, američki ustav je temelj njihovog uspješnog razvoja i nije stoljećima mijenjan. Naš je napisan na šalabahteru i mijenjamo ga prečesto. Mislim da je vrijeme da se napiše dobar ustav, jer on je sigurno jedan od razloga zašto nam ne ide dobro, +++. mihael 0 0 0