Analiza

Kako se sustavno uništavamo sustavom

17.09.2016. 11:38, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Prije nekoliko tjedana čitam u tisku da je MUP samoinicijativno odjavio preko 50 000 građana, koji su po njihovim kriterijima, ilegalno ili fiktivno boravili u Hrvatskoj.

Mislim sam u sebi, super, konačno je krenulo sređivanje kaotičnog stanja u našim ministarstvima i ustanovama.

Ni na kraj pameti mi nije bilo, da će me MUP-ova „udarna pesnica“ i osobno pogoditi.

Naime, prije neki dan, prometni policajac je rutinskoj kontroli ustanovio, da je osobna iskaznica moje kćeri nevažeća.

Moja kćer u čudu i šoku veli policajcu, da to mora biti zabuna, jer njena iskaznica vrijedi do 2020 godine.

Ne odgovara joj policajac, po podatcima, koje ja vidim, Vaša osobna karta je u lipnju 2016 poništena, tako da se trenutno koristite nepostojećim dokumentom, zbog kojeg bih Vam morao odmah  izreći prekršajnu kaznu od 500,00 kuna.

Sutradan, još u šoku i nevjerici odlazim skupa s kćeri  u Petrinjsku (MUP-Zagreb) da vidimo o čemu se radi.

Službenica na šalteru nam kaže, da moja kćer nije hrvatska državljanka i to još od 1992 godine i da mora predati zahtjev za prijem u hrvatsko državljanstvo.

No, prije nego sto podnese zahtjev, mora se javiti na šalter za strance, ispuniti nekoliko obrazaca, dokazati da ima dovoljno novca (ako želi boravišnu iskaznicu za strance na četiri godine, mora dokazati da ima 50.000,00 kuna i naravno osiguran smještaj).   

U redu, kažemo sami sebi, do prije neki dan si imala svoj OIB, svoj matični broj, svoju firmu, kao i svoje zdravstveno i mirovinsko osiguranje a sada si brisanjem iskaznice i OIB-a izgubila sve.

Ispoštujemo stupidnu proceduru, popunimo nekoliko obrazaca, u kojima pitanja često ulaze duboko i privatnost, koja je na Zapadu tabu-tema, priložimo potvrdu od banke, da ima dovoljno novca, ja priložim papire od kuće, da imamo dovoljno prostora za stanovanje…

Nakon tih često ponižavajućih akata, kćer dobiva papir, na kojem piše, da ima dozvolu boravka na mjesec dana, u međuvremenu će, kako tvrdi gospođa na šalteru, boravišna iskaznica biti gotova.     

Na našu primjedbu o reciprocitetu između pojedinih EU-članicama, na primjer - Njemačke i Hrvatske, gdje vam je kao Hrvatu dovoljna hrvatska iskaznica, s kojom idete na prijavu boravka, naravno trebate stanarski ugovor i to je sve. Nikakve dokaze o novcu, nikakvi rodni i vjenčani listovi , nikakve specijalne iskaznice… ništa od toga. Jer Hrvati u Njemačkoj nisu klasični stranci, nego se tretiraju kao i svi ostali građani EU-a, odnosno kao i Nijemci.

Dok u Hrvatskoj čekate pred šalterom u redu sa Sirijcima, Afganistancima, Iračanima…i podloženi ste istoj proceduri.    

S papirom o privremenom boravku odlazimo na drugi kat iste zgrade, da bi podnijeli zahtjev za prijem u hrvatsko državljanstvo.     

Ljubazna gospođa nam je daje hrpu formulara, koje moja kćer treba ispuniti, kao i dokumente, koje mora priložiti zahtjevu, što u originalu, što u originalu s prijevodom.

Jedan od njih je i dokaz o nekažnjavanju, kojeg moja kćer treba priložiti u originalu i ovjerenim  prijevodom, iako je već dvije godine odjavljena u Njemačkoj i živi isključivo u Hrvatskoj.   

U svakom slučaju, moja kćer je digla ruke od svega, ona više nema volje raditi za „paper producing company“, trenutno pakira stvari i vraća se u Njemačku, a povesti će sa sobom i svog dečka.

Tako da su mi obje kćeri, za Hrvatsku, vjerojatno, nepovratno izgubljene. 

Ocjene (5)


Komentari (38)


nekim zdravijim temeljima do ovih naslijeđenih od bivšeg sustava, gdje državne službe nisu servis građana već način za zagorčavanje života tim građanima. IDujas 0 0 0


@IDujas, Srbi se za sva svoja sranj avde time da su bili 600 godina pod Turcima. Do kada ćemo se mi za sve svoje gluposti koje se rade u nas vaditi na "bivši sustav" ? Bivšeg sustava više nema, a njegove agente valja eliminirati, i to je to Laci 0 0 0


Tek sad vidim da ste svi ostajali bez osobnih i imali problema sa prebivalistem ili drzavljanstvom. Sumnjivi ste mi svi-:). Anyst 0 0 0


Viewer, Nisi napisao zasto ti je kcer izgubila hrvatsko, a prije dvije godine odjavila njemacko. Nesto nedostaje u cijeloj prici. Zasto je policija odjavila njenu osobnu i je li ona uopce zivjela u Hrvatskoj. Znam masu ljudi koji zive vani a nisu Anyst 0 0 0


Se nikad ovdje odjavili i jos ih se vodi na birou i imaju besplatnu zdravstvenu skrb. Bilo je vrijeme da se takve stvari pocnu rjesavati. Anyst 0 0 0