Analiza


Kad je prije cca. tri i pol godine u drugi krug izbora za gradonačelnika Zagreba uz Bandića ušao i Rajko Ostojić, poslao sam mail SDP-u, u kojem sam opisao, kako bih se ja postavio, da sam na mjestu Rajka Ostojića.

Povod mome mailu bio je nastup Milana Bandića, mislim da je bio Kozari Bok ili neki od odvojaka Kozari Boka. Gledao sam Bandića kako gaca po blatu i objašnjavao stanarima, kako je on taj, koji će njima osigurati pristojne uvjete života: vodu, kanalizaciju, plin, školu, vrtić, ambulantu…i kako bi upravo na ovaj izazov trebao reagirati Rajko Ostojić?

U mom mailu sam napisao, da umjesto Armani odijela i Bossovih design cipela, Rajko Ostojić treba obući prikladniju monturu, obuti/obući ribarske čizme i krenuti gacati po tom istom blatu, po kojem je prije njega gacao Bandić.

Usput bi mogao u nekom lokalnom bircuzu ili dućanu kupiti nekoliko gajbi piva, pozvati besposličare da mu stvore kulisu i uzvikuju hvalospjeve na njegov račun.
Osim toga trebao bi obavijestiti sve moguće tv-kuće da ima za njih ekskluzivu i pred tv kamerama održati jedan emocionalno-nadahnut govor.

U tom govoru bi trebao simbolično prokazati Bandićevu politiku ravnomjernog razvoja grada i poentirati Bandićevim oružjem.
Tenor govora je trebao biti, kako Bandić puno obećava a malo od obećanog ispunjava. Da je htio ovaj kvart urbanizirati, imao je dvanaest godina vremena za to.

No, vratimo se u sadašnjost.

Mišljenja sam da se protiv Bandića ne mogu dobiti izbori ukazujući s velikim projektima, koje Bandić nije realizirao. Ne bi posebno naglašavao ni stadion Maksimir, žičaru na Sljemenu, kongresni centar ni terme Zagreb i puno drugih projekata, koje Bandić uvijek iznova obećava a nikad ne realizira.

Fokusirao bih se na bitne stvari malih ljudi, posebno onih koji žive na periferiji, odnosno ne žive u užem centru grada.
Živim u Podsljemenu i mogu reći, da čim se skrene s glavne ceste, nastaje blago reći kaos. Uske ulice, negdje samo i po dva- tri metra širine, često loše ili nikako asfaltirane, bez nogostupa i bilo kakve mogućnosti parkiranja. U te ulice naravno ne ulaze gradski busevi a ne daj Bože da je potrebna vatrogasna intervencija, nisam siguran da bi mogli doći do cilja.
Mogu si zamisliti kakvo je tek stanje u manje razvikanim četvrtima grada.
Isto tako, stavio bi akcent na škole (jedna smjena, cjelodnevni boravak djece), vrtiće, sportske dvorane i igrališta, bazene, socijalnu stanogradnju, odnos prema socijalno ugroženim skupinama...

Tim stručnjaka bi mi morao napraviti realnu sliku financiranja potrebnih investicija s ambicioznim ali mogućim rokovnikom i budžetskim sredstvima, odnosno izvorima financiranja.

Vremena nema puno, bilo tko da se odluči suprotstaviti Bandiću mora u detalje poznavati grad, njegove probleme ali i mogućnosti.
Ne smije docirati s visoka, postavljati apstraktne ciljeve, niti glumiti nešto, što mu ljudi na terenu neće povjerovati, niti se treba upustiti u borbu niskih strasti.

Osim toga mora imati čistu vitu, bez velikih mrlja i gafova.
Znači, autentičnost, odlučnost i poznavanje činjeničnog stanja mogu donijeti prevagu u borbi s premreženim Bandićem.

Na strankama je da odluče, tko iz njihovih redova, objektivno gledano, ima odgovarajuće karakteristike, kvalitete i naravno puno odlučnosti i samopouzdanja.

Ocjene (3)


Respektira (2): Spektator, bereza


Ne slaže se (1): Laci


Komentari (2)


Načelno se slažem s popisom uvjeta. Postoji li među kandidatima netko tko zadovoljava? Po stručnosti samo Sandra Švaljek, čini mi se. Ali, Bandić je premazan svim mastima. I, u Zagrebu ima premalo Zagrepčana u duši. bereza 0 0 0


Ne slažem se, jer očito prerdlažešda se Bandiućeve laži i neispunjena obćanja, zamjene još većim lažima i obećanjima nekog drugog. Bandića može smijeniti samo DORH ili "Hotel Remetinec", jer on apsolutno najbolje "čita" puls glasača. Laci 0 0 0