Analiza

Kad mečka pleše kod 330 tisuća naših susjeda

15.11.2016. 10:13, Treba li Vlada opraštati bankama porez kako bi otpisale loše kredite?

Uz sva razmatranja opravdanosti ili neopravdanosti predloženih mjera ministra Zdravka Marića mora se biti posve pragmatičan, jer življenje je jedini kriterij po kome se svi ravnamo. A to znači da ove mjere otpisa dugova treba prihvatiti. Alternativa je da i dalje ostane 330 tisuća robova u Hrvatskoj i da ovo društvo uguši samo sebe. Na stranu da je netko više a netko manje pojedinačno odgovoran za stanje u kojem se našao, činjenica je da su najmanje tri faktora kod toga igrala ulogu: društveni odnosi i stanje društva, čovjek-pojedinac i grupacije zainteresirane za postizanje svojih parcijalnih ciljeva (političari i bankarska industrija).

Društveni odnosi i stanje hrvatskog društva je u ratnom i poslijeratnom periodu bilo toliko opterećeno raznim problemima da se nije moglo normalno razvijati, kada bi važila neka druga pravila kao u uređenim društvima. Prisjetimo se samo okupacije, žrtava, ratnih šteta, pretvorbe i privatizacija u tom periodu.

Svaki čovjek normalno teži k boljitku, on zahtijeva i radi poslove na najbolji mogući način. Uništavanje gospodarskih subjekata i nezaposlenost dovela su do gubitka standarda. Otvaranjem prema svijetu omogućeno je kreditiranje građana (ne i tvrtki koje bi zapošljavale). Time se narodu pokazala 'mrkva' koju nitko ne može odbiti.

Socijalni mir u takvim odnosima mogao se postići uz privid djelotvornosti stranaka, tako što se bankama dopustilo kreditiranje uz najdrastičnije uvjete jamstva, pa i po nedopustivu cijenu zaloga vlastitih domova. Time se ušlo u ustavno narušavanje života građana, i time je prijeđena mjera 'dobrog ukusa'. Onaj koji je pristao na takve odnose, politika i banke, najodgovornije su za sve posljedice koje su iz toga proizašle.

Građani nisu i ne mogu biti za to krivi!

Jedina krivnja građana jeste da nisu prepoznali svoju situaciju i da su desetljećima podržavali one opcije koje su ih stalno gurale u glib.

Ako su banke sanirane s desecima milijardi novca naših građana, onda i građani imaju pravo tražiti da se isto tako njih sanira!

Da će u toj situaciji proći svi loše, oni koji već jesu zbog dugova u kojima su se našli, a oni drugi zato jer su mislili da kad mečka pleše kod susjeda da njemu neće doći, to je posve izvjesno. To je cijena koju ovo društvo mora platiti želi li izbjeći plaćanje još puno, puno veće cijene.

Jedina budućnost ovog društva je socijalna ravnoteža i razvoj. Oni se ne mogu postići bez premošćenja jaza u kojoj se Hrvatska našla. Zato treba iskoristiti sve potencijale koje imamo i koje se ovim prijedlogom ministra Zdravka Marića može postići! To je ujedno i odgovor ana pitanje o efektima predloženih mjera. Rezultat će piti posve dobar!

Ocjene (3)


Respektira (2): Refamolitelj, Zenga2


Ne slaže se (1): Laci


Komentari (6)


Ynaő li mihael koliko naőih ljudi voli da se kocka, pa upadnu u teőke kockarske dugove ? kada ćemo pokrenuti akciju da država te ljude oslobodi kockarskog duga i kasinima i ilegalnim kockarnicama nadoknadi njihov dug ? Kažeš građani nisu prepoznali Laci 0 0 0


svoju situaciju ???! A što onda mogu prepoznati ako ne mogu prepoznati SVOJU situaciju ? Pa takvim atreba oduzeti pravo da glasaju na izborima, jer n meogu prpeoznati za što i zakoga glasaju, zar ne ? Laci 0 0 0


@Laci, ne bi li se niskih strasti (kockanja, npr.) država lakše riješila da ga zabrani, nego da ga dopušta, jer na njemu zarađuje (licemjerje). Isto je i s kamatarenjem građana ('zarada' je čuvanje socijalnog mira). mihael 0 0 0


@mihael ako misliš da ova Marićeva reforma znači "socijalnu ravnotežu i razvoj"! onda držim da si u velikoj zabludi, ili si veliki naivac. mazanjme vrata "debele guske" se n epostiže razvoj, već se povećava jaz siromašni-bogtai. Nikada, nigdje Laci 0 0 0


ni u jednoj zemlji se nije desilo da pogodovanje bogatima dovodi do razvoja. pogotovu se bankarskom lobiju i sektoru ne pada na pamet razvijeti realni sektor, već onaj gdje su profiti velili, a to je trgovina i neproizvodni sektor. Laci 0 0 0