Analiza

Još malo o HAVC-u

12.04.2017. 15:34, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Ovih dana gotovo da i nema medija koji se na ovaj ili onaj način nije pozabavio imenovanjem Daniela Rafaelića vršiteljem dužnosti ravnatelja HAVC-a. U tim medijskim tvorbama dominira njegov osvrt na politiku i njegovu navodnu političku nesvrstanost. U mnoštvu besmislenih rečenica koje ne mogu izdržati ni minimalni logički test, nepolitični Rafaelić, potpuno politično, nastavalja mlatiti “mrtvog magarca” pa krivca za podjele u kulturi, i društvu općenito, sasvim oportuno, nalazi u Tomislavu Karamarku. Doista strašno razmišljanje, pokušaj je to, da se cijeloj naciji nametne stav kako se dijelimo, eto od Karamarka, a dotle smo si bili dobro. Kako da ne!

Nepolitičnom Rafaeliću ovo se možda može oprostiti, on možda nema pojma da je Tomislav Karamarko biran na izborima i da su ga birali, birači, hrvatski građani, barem onaj dio koji ne dijeli Rafaelićevo mišljenje o njegovoj sveopćoj krivnji. Na svim izborima, koje je vodio Tomislav Karamarko ti birači bili su većina. Vrag će ga znati, na osnovu čega je onda Rafaelić zaključio,  da je njegovo mišljenje, i mišeljenje njegovih istomišljenika ispravno, a onih, koji su na izborima davali glas Karamarku, ne ispravno! Koliko je politički ‘pošten’ ili ‘nesvrstan’ možemo saznati iz rečenica u kojima danas prepoznaje gušenje umjetničkih sloboda, baš kao što se nekad radilo u NDH (iako je cijea istina o umjetnosti u daoba NDH ponešto drugačija)!

Dobro da nije vidio ustašku zmiju u njedrima recimo Juke, Sedlara i ostali filamaša koji se s Hribarovim modelom raspodjele sredstava ne slažu. Zaboravio je Rafaelić, osnovni postulat o slobodi, onaj koji kaže da njegova sloboda prestaje tamo gdje počinje sloboda onih koji ne misle kao on. U moru Rafelićevih bisera prednjače oni prosuti u odgovoru na pitanje:

Kako gledate na situaciju u kojoj se branitelji upleću u unutrašnji ustroj HAVC-a?

Da je Rafaeliću bilo do korektnog odgovora ogradio bi se od ovako tendeciozno postavljenog pitanja. Naime pitanje u sebi sadrži lažnu tvrdnju i na njega se može odgovoriti samo na dva načina, nastavljajući lagati u smjeru koji se sugerira pitanjem, ili ispravljanjem pitanja, činjenicom da se branitelji nikada ni jednom riječju nisu uplitali u unutrašnji ustroj HAVC-a. Branitelji su ukazivali  na kriminal, a to nije diranje u ustroj osim ako se kriminal u HAVC-u ne smatra normalnim djelom ustroja. 

U svom odgovoru Rafaelić, dakako, nastavlja lagati u smjeru koji se sugerira pitanjem pa  kaže:

- Problem je u tome što njima nitko nije objasnio da ovo više nije kinematografija “Bitke na Neretvi”. Razumijem da bjesne na danski dokumentarni film “15 minuta: Masakr u Dvoru”, koji je HAVC isprva predložio za financiranje pa se povukao, no tu je trebalo stati. Žalite se da nema filmova o Domovinskom ratu? Dobro, a kakve filmove želite? “Bitku za Vukovar”? Tko će to režirati, Sergeja Bondarčuka više nema. Treba s njima sjesti, razgovarati i objasniti im stvari.

U gornjih 5 rečenica Rafalić je iznio isto toliko laži:

1.       U RH nikad nije snimljen film tipa “Bitka na Neretvi” pa je izlišno ikome objašnjavati da više nema takve kinematografije.
Ali kad smo već kod toga:
Koliko je ono filmova u Jugoslaviji snimljeno a da je NOR tretiran negativno?
Ni jedan! (Jame, vrtače i rudokopi napunjeni tijelima 586.000 ljudi valjda nisu dovoljno dobar razlog za kritički osvrt na NOR.)
Koliko je ono u RH snimljeno filmova a da je Domovinski rat tretiran pozitivno?
Ni jedan!
Koliko je istaknutih sudionika domovinskog rata (boraca) danas na nekoj od funkcija u RH?
Ni jedan!
Koliko je istaknutih sudionika NOR-a (boraca) obnašalo neku od funkcija (nerijetko do mirovine odnosno smrti) u SFRJ?
Gotovo svi!

Onaj tko ovu razliku, i ono što ona govori, nije u stanju vidjeti ne može biti na čelu HAVC-a ni jedne jedine minute.

2.    HAVC nije isprva predložio pa povukao financiranje “15 minuta: Masakr u Dvoru”.
HAVC je dotični film financirao i omogućio njegovo nastajanje i prikazivanje. HAVC je fiktivno povukao novac nakon što je film prikazan, i pobunili se oni nepismeni idioti (u antifa krugovima istoznačnica za branitelji) kojima će Rafaelić objasniti, da je prirodno umjetničko pravo antifa umjetnika, predstaviti hrvatske branitelje svijetu kao ubojice nedužnih ljudi! Da je povlačenje novca bilo fiktivno vidljivo je iz sljedećih natječaja gdje ta ista firma ponovo dobiva novac.
Onaj tko ne vidi, da osnovni problem toga filma,  nije u njega uloženi iznos, nego trajna šteta učinjena RH, ne može biti na čelu HAVC-a, ni jedne jedine minute.

3.       Žalite se da nema filmova o domovinskom ratu? Kaže Rafaelić, i tim pitanjem, zapravo implicira da filmova na tu temu ima i više nego dovoljno, na žalost istina je da afirmativnih filmova o domovinskom ratu nema. To što postoje filmovi koji su od ružnih, često dramatično preuveličanih događaja, koji su sastavnica svakog, pa i Domovinskog rata, napravljeni pomno razrađeni scenariji, kojima se ti događaji, vrlo često izvučeni iz stvarnog konteksta, predstavljaju kao redovna pojava, kako bi u svom konačnom obliku i suštini bili hrvatski antihrvatski filmovi (paradoksalno, zar ne?), o da, takvih filmova i filmova rugalica svemu hrvatskom ima zaista puno.
Ali zar su to filmovi o Domovinskom ratu? Nisu g. Rafaeliću!
Onaj tko ovu činjenicu ne vidi, ne može biti na čelu HAVC-a ni jedne jedine minute.

4.    I nakon svega što je izašlo na vidjelo Rafaelić kaže tu je trebalo stati! Treba li zaista jedan takav čovjek voditi HAVC i samo jednu jedinu minutu, kad je evidentno on zapravo ne vidi ili ne želi vidjeti ili pak sakriva svojoju ideološku obojenosti riječima da se politikom ne bavi, ma bavite se g. Rafaeliću politikom i te kako se bavite!

5.       Što se tiče snimanja filam “Bitka za Vukovar”, da je ikome od ‘umjetnika’ koji su mogli do novca, Vukovar pri srcu film bi odavno bi bio snimljen, kako takvih među uhljebima HAVC-a i g. Hribara nema, nema ni filma. Ono ‘umjetinika’ je pod navodnim znacima, stoga što se u nas, svatko tko upiše prvi semstar akademije, počinje smatrati velikim umjetnikom i dakako očekuje da ga društvo tretira kao velikog umjetnika, u svakom pogledu, a osobito u onom financijskom. Ne gospodo kad završite akademiju vi ste zanatlije, tek vaša djela će vas učiniti umjetnicima, ili neće!
Nije li licemjerno s jedne strane braniti Hribara, navodno velikim uspjesima hrvatskog filma, a s druge tvrdit da nam film  “Bitka za Vukovar” nema tko režirati?

Najpolitničniji dio nepolitičnog Rafaelića je pomno sakrivanje niti kojom ga neka nevidljiva sila dovlači u poziciju, da danas bude  v.d. u HAVC-u, a sutra novi Hribar koji će stajati na raspolaganju ekipi starog Hribara.  Pa onda krene priča, slučajno se jednom sreo s Ministricom a ona odmah za telefon, slučajno se upoznao s Premijerom, slučajno se rukovao s Predsjednicom, slučajno ga u zadnje vrijeme dva tri puta tjedno gledamo na HTV.  Nešto puno slučajeva, i svi njemu u korist, e pa teško, jako teško da te slučajevi baš tako hoće, osim ako nemaju ime i prezime i ogroman politički utjecaj. Damira Radića hrvatskog književnika, sineasta, filmskog i književnog kritičara, velikog i samozatajnog čovjeka nikako da strefi neki sretni slučaj, ne sreće Ministricu, ne sreće Premijera, ne sreće Predsjednicu, ne nudi mu nitko ništa. Kako to? Lako, Damir Radić više od političkih igrica voli svoju struku!

Relativizirajući krivnju Hrvoja Hribara i ekipe, Rafaelić vuče slučaj HAVC prema ishodu u kojem je "izija vuk magare". To bi Hribaru i ekipi trebalo omogućiti da se unatoč financijskim malverzacijama i izdaji države u ime koje su djelovali, izvuku bez kazne. Kako se čini upravo to je i bio cilj ministrice Obuljen koja je i sama  bila dio ekipe upregnute u kola HAVC-a iz period kad je njima upravljao Hrvoje Hribar.

Ocjene (3)


Slaže se (3): plotto, Grugru, Laci


Komentari (3)


Osvrt na intervju Danijela Rafaelića dat Nenadu Polimacu, objavljen u Jutarnjem listu od 19.02.2017. Ovaj osvrt ne bi bio objavljen da me danas dnevno.hr nije podsjetilo na postojanje tog besramnog licemjera. IDujas 0 0 0


Bravo IDujas ! Izvrsna analiza stanja u HAVC-u i oko HAVC-a ! Još jedan dokaz da ovom zemljom zapravo vladaju jugofili, udbaši i ahtihrvati ! A izvlače se bez kazni, kao što će i Todorić ! Već i samo ironiziranje sa pitanjem :"Dobro, a kakve Laci 0 0 0


filmove želite? “Bitku za Vukovar”?, je dovoljno da ga se "šutne" iz HAVC-a ! Hribar, Rafaelić i Obuljen bi jedino dali novac za snimanje filma "SArpsko oslobađanje Vukovara od ustaša !", no za sada se ne usuđuju , jer ima još živih branitelja. Laci 0 0 0