Analiza

Je li na pomolu jedna od najvećih "pljački" u povijesti Hrvatske ?

18.01.2017. 17:25, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Da je tijekom i nakon domovinskog rata izvršena kolosalna tranzicijska pljačka, preljevanjem društvene, državne, narodne imovine u privatne džepove, pomoću zakona koji su omogućavali "zakonitu pljačku" i pomoću pomoći izvana poput one koju je "demonstrirala" Hypo banka, te pomoću udbaškog novca namijenjenog za stvaranje "udbaških" tajkuna (podaci u knjigama i člancima Romana Leljaka), je danas općepoznata stvar, koju negiraju samo sami učesnici u toj pljački i njihovi pomagači u tome. istražno-sudbena vlast.

General Ćesić Rojs ingeniozno je definirao to što se dešavalo, riječima - Tko je jamio, taj je jamio !. Sve je to iza nas i nepovratno je izgubljeno kao društveno-narodno vlasništvo, no čini se da se pod egidom "obrana strateških nacionalnih interesa" sprema još jedna kolosalna pljačka Hrvatske i hrvatskog naroda, no sada od strane političara i vlasti koja je tobože "posvećena" tome da brani interese Hrvatske i hrvatskog naroda. A radi se o "erupciji" brige za energetsku neovisnost Hrvatske i "domoljubnog zanosa" u kojem je prioritet dio INE koji je prodat Mađarima vratiti u hrvatsko vlasništvo.

Fraze o domoljubnosti odnosno koristi za narod, su uvijek "palile" kod populacije koja ne zna misliti i koja je lijena misliti, i koja je naivna pa vjeruje onima koji ju "vode", pa se tako ušlo u savez sa Austrijom i Mađarskom, pa se ušlo u sustav kraljevine SHS, pa se ušlo u sustav Jugoslavije, FNRJ-a, SFRJ-a, pa konačno i u sustav NATO i EU, a što nam je sve donijelo zna svatko tko to želi znati.

Postavljanje kao prioritet otkup dijela INE koji sada pripada MOL-u, kao domoljubni strateški interes, uz "najbolji" plan koji je do sada smišljen po riječima ministrice Martine Dalić, a to je prodaja dijela HEP-a, toliko "bazdi" na još jednu, ali sada kolosalnu pljačku, da to ne vide samo oni koji to ne žele, ili koji su u nju involvirani pa ju podržavaju. Jer zapravo se radi o takozvanoj "političkoj" odluci, koja nije zasnovana ni na kakvoj racionalnoj prosudbi glede kriterija koje se trebaju primjenjivati pri takovim transakcijama.

Ne ulazeći sada u to zašto je dio INE uopće prodat Mađarima, na osnovi i tada političke odluke, valja prije ikakove nove političke odluke i parolašenja o tome da je naš strateški interes otkupiti od MOL-a njegov dio INE, postaviti pitanja, koja se postavljaju pri svakom razumnom i stručnom rješavanju bilo kojeg problema.                                                                                    

Prvo je pitanje - Što je zapravo problem u odnosima MOL-INA ? Kako se iz šturih informacija koja se "puštaju" u javnost može saznati, osnovni je problemm što MOL ne izvršava svoje obveze investiranja u razvoj INE, koje je preuzela ugovorom pri kupnji dionica INE !

Moguće rješenje – Sigurno da rješenje nije odmah pristupiti otkupu dionica od MOL-a, već se prije toga trebaju riješiti sva sporna pitanja oko upravljačkih prava, i neizvršavanje obveza MOL-a sukladno ugovoru. Takođe je i raskid ugovora sa MOL-om moguć na osnovi članka 13.3.1. i koji glasi:

Vlada može raskinuti ovaj Ugovor odmah bez odlaganja uz upućivanje obavijesti o raskidu Strateškom ulagatelju ako:

                   13.3.1        Strateški ulagatelj počini bitnu povredu ovog Ugovora i propusti ispraviti povredu, kada se povreda može ispraviti, u roku od trideset (30) dana od primitka obavijesti kojom se određuje povreda i kojom se od Strateškog ulagatelja zahtijeva da ispravi tu povredu;

Zašto se umjesto raskida ugovora odmah krenulo s idejom o otkupu dionica MOL-a je, mada se znalo da MOL nije izvršavao ugovorne obveze i čak devastirao INU, neulaganjem u istraživačke projekte novih bušotina i u modernizaciju rafinerija, baca sjenu na tu „najbolju“ ideju Martine Dalić, i čak implicira pitanje – što se to radi „ispod stola“ ?

Drugo pitanje – Zašto se nešto (INA) prodalo ako je bilo od strateškog interesa, i zašto se sada tvrdi da je od strateškog interesa, kada je jasno da Hrvatska više nema praktično svoje nafte dovoljno za potrebe zemlje, pa se uglavnom ona uvozi ? A budući da domaće rafinerije nisu tehnološki sposobne proizvoditi derivate visokog stupnja prerade, uvozimo i to, pa se postavlja pitanje zašto uvoziti naftu, ako se mogu uvoziti i sada se uvoze derivati ? Kako nešto može biti od strateškog interesa, kada nema osnovnu sirovinu za svoje funkcioniranje ? Naftni stručnjak Skalicky je argumentirano pokazao da je otkup dionica od MOL-a, i ogromna ulaganja u modernizaciju rafinerija, koje neće imati kome prodavati derivate, jer im je kapacitet znatno veći od hrvatskih potreba, čista ludost sa ekonomskog stajališta.

Moguće rješenje – Razlaz sa MOL-om, zadržavanje dijela poslovanja sa plinom i prodajom derivata, te zadržavanje jedne rafinerije, i iz budućeg profita postupno INU ponovno učiniti respektabilnom naftnom kompanijom sa vlastitim izvorima nafte.

Treće pitanje – Zašto je kao prva i „najbolja ideja“ prodaja četvrtina HEP-a, koja je nesumnjivo od nesrazmjerno većeg strateškog značaja od INE ? I koja je tvrtka koja posluje stabilno i uspješno ?

Moguće rješenje – Rješenje odgovora na ovo pitanje nije daleko od realne pretpostavke da je prodaja 25 % HEP-a samo uvod u dalju rasprodaju HEP-a, i to vjerojatno strancima, koji su zainteresirani da hrvatsku energetiku stave pod svoju „čizmu“. Naftu, lož ulje, benzin, itd...u krajnjoj liniji uvijek se može kupiti bilo gdje u inozemstvu, čak i u susjedstvu, no struja nam treba tu gdje jesmo, po nju ne možemo ići u susjedstvo. Ima je dosta oko nas, to je točno, ali ako prodamo HEP morat ćemo je platiti koliko nam stranci budu tražili.

Četvrto pitanje – Zašto se pitanje  otkupa dionica MOL-a aktualizirala upravo u trenutku kada smo kao država do „guše“ u dugovima i u problemu kako ćemo plaćati dospjele obveze, kada smo izgubili arbitražni spor u svezi MOL-INA uz velike troškove radi izgubljenog spora, kada je jasno da bi nas MOL „odrao“ glede cijene svojih dionica, kada nema problema u obezbeđenju hrvatskog tržišta naftnim derivatima, kada je jasno da prodaja 25% HEP-a nije dovoljno za otkup  dionica MOL-a, i kada ja jasno da HEP treba efikasno koristiti i ojačati, a ne rasprodavati ?

Moguće rješenje – Rješenje odgovora na ovo pitanje je samo jedno jedino, a to je slijedeće: U svezi prodaje i predaje MOL-a Mađarima ima toliko prljavih radnji u koje su umiješani naši političari i njihovi „savjetnici“ da postoji realna opasnost da se po tome počne „kopati“ i službeno preko DORH-a, pa se akteri toga plaše da se mogu naći u situaciji da budu prozivani za korupciju i oni, a ne samo Sanader, pa se sad pozivanjem na „strateški“ interes Hrvatske i „domoljubno“ vraćanje INE Hrvatskoj, pokušava stvoriti dojam o tome da su „domoljubi do daske“, ubijeđujući javnost da je to jedino ispravno rješenje, unatoč svim ekonomskim, gospodarskim, i stručnim rezonima. Takođe je nesuvislo, manjkavo i netransparentno prezentiranje javnosti sve oko ove „sjajne“ ideje otkup MOL-ovih dionica prodajom dijela HEP-a, već izdaleka „bazdi“ na mogućnost vjerojatne korupcije da bi se ovako suluda transakcija provela.

Nije nimalo slučajno da po nalogu tvoraca ove ideje svi mediji, i svi „prijatelji“ ove Vlade, budu instruirani da šire pozitivno ozračje u svezi toga da se radi o maltene sudbonosnoj opdluci 'biti il ne biti'  za Hrvatsku i Hrvate. Pa makar ovakva transakcija koštala i zemlju i građane ove zemlje toliko da se ni prapraunuci danas živućih građana ove zemlje, od toga neće moći oporaviti, a usput će natovariti na vrat jednu ruinu od tvrtke (INA), a izgubiti stvarnu energetsku neovisnost gubitkom HEP-a.

Žalosno je da se čak i akademici, konkretno Mirko Zelić, uključuju u ovu akciju „mazanja oči“ javnosti, izjavom da „...jačanjem upstreama  INA bi dugoročno vratila uloženo“?! Nijedan akademik HAZU-a se nije uključio u diskusiju o strateškom značaju Imunološkog zavoda i očitog nastojanja njegovog gašenja koje je protivno interesima Hrvatske, i protivno interesima zaštite zdravlja hrvatskih građana, ali se uključuju u propagiranje otkupa dionice MOL-a, kao „dugoročno isplative investicije“.

Sve je jasno za onoga tko želi vidjeti što se odvija, a odvija se po naputcima MMF-a i međunarodne korporativne „mafije“. Martina Dalić je „čedo“ MMF-a, Zdravko Marić je „korporativno čedo“,a Plenković je „čedo“ EU birokracije. Ne čudi stoga ovakvo njihovo ponašanje, ali čudi da se u svezi Hasanbegovića „pokrenula i nebo i zemla“, vršili prosvjedi i zahtijevalo njegovo uklanjanje, a sada kada se sprema scenarij da se Hrvatskoj učini šteta od desetine i desetine milijardi kuna, s dugoročno nesagledivim lošim poslijedicama, nitko, baš nitko, od mainstream medija do relevantnih stručnjaka (a ne stručnjak „po narudžbini) nije našao pozvanim da narodu otvoreno i jasno objasni o čemu se zapravo radi (gospodin Skalicky je častan izuzetak).

To što ministar Zdravko Marić „mudro“ šuti u svezi ovoga pitanja je veoma znakovito, jer on zna svu štetnost cijele ove namjeravane transakcije i ne želi svoju stručnost okaljati time da tvrdi da je nešto dobro što je ekonomski loše, pa šuti jer je dio tima koji sprema „uže oko vrata“ i našim prapraunucima“, ostavljajući im mogućnost da neki bolji i pristojniji život potraže van Hrvatske. Onima pak koji kažu da otkup INE od MOL-a ne bi bila katastrofa, kažem da ne bi bila katastrofa i ako ne otkupimo INU od MOL-a, ali bi bila katastrofa prodavati HEP, šume, vode, zemlju, pa i zrak hrvatski, jer nam onda ne bi ostalo više ništa od nas samih, a to iz svega prezentiranog od '92-e do danas „ne vrijedi“ baš puno, bar ne u ovoj zemlji. HRT ima krasnu jutarnju najavnu špicu koja glasi „Dobro jutro Hrvatska...“, a ja bih samo dodao „Probudi se konačno Hrvatska !“. I molio bih Boga da čuva našu sirotinju, jer se naša politička „elita“ zna veoma dobro sama čuvati

Ocjene (3)


Respektira (3): Anyst, bereza, Zagorec


Komentari (3)


Sjedi Laci bojim se da si u pravu. Put nacionalizacije energetskih dobara je utabala Venezuela i slični u borbi za ''nacionalne interese''. Stara izreka vrijedi : "Patriotism is the last refuge of the scoundrel". Prodaja sveg profitabilnog je planska Zagorec 0 0 0


Thank You Zagorec ! i ja se bojim da sam u pravuz ! Laci 0 0 0


Laci, nadam se da ce narod uvidjeti gdje i kako nas vode politicke elite koje se busaju u prsa domoljubna a ustvari nas vode u jos veca zaduzivanja i sve dublji neslut. Vise nikom ne vjerujem . Anyst 0 0 0