Analiza

Ima posla-a nema radnika, ima nezaposlenih-a nemaju posla ?!

14.03.2017. 10:51, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Da je u nas korupcija 'modus vivendi' mnogih, i onih koji su korumpirani, i onih koji korumpiraju, je općepoznato, no afera 'Dnevnice' je podatsrla javnosti dokaz o tome što je ona već odavno slutila, ali nije mogla dokazati, da u džavnoj upravi, čak i u njenim najvišim instancama vlada „luda kuća“, gdje se ne zna tko što radi, tko je zadužen za što i tko je zadužen da se nadzire što se radi. To što je rečeno da vlada „luda kuća“ samo je dobrohotna formulacija, da se ne bi cijela državna uprava nazvala lijeglom lopovštine i kriminala.

No najnovije medijske vijesti da se u građevinarstvu gube poslovi, da poduzetnici i vlasnici tvrtki imaju problem sa time da bi zaposlili radnike, postaje sve očitije, unatoč tome što se zvanično barata sa cca 220 000 nezaposlenih, da je „luda kuća“ i u području koje bi trebala 'pokrivati' nekoliko ministarstva, kao naprimjer Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo uprave i Ministarstvo pravosuđa, te sama Vlada RH kao takva. O čemu se zapravo radi ? Novinar vedran Balen je u Večernjem listu od 13.ožujka, na osnovu razgovora sa nekim poduzetnicima iznio, bolje reći saznao, iznenađujuće podatke o tome da osobe registrirane na Zavodima za zapošljavanje NE ŽELE raditi, mada im se nudi posao, i to u struci koju posjeduju. Građevinski poduzetnik Ivica Kožul mu je ispričao da već tri godine traži radnike ali ih ne može naći, mada na Zavodu za zapošljavanje ima u evidenciji 30 nezaposlenih te struke koja mu treba. Nevjerojatni su izgovori pod kojim su ovi nezaposleni, kada ih se kontaktiralo, odbili da prihvate posao. Izgovori su bili bol u leđima, odlazak u Njemačku, i tome slično.

Kao što se u „ludoj kući“ ne zna tko izdaje putne naloge, na koje puteve nitko ne putuje, i tko je uzeo dnevnice za to, tako se i ovdje susrećemo sa „ludom kućom“ u kojoj je na Zavodu za zapošljavanje stotinak tisuće nezaposlenih, a poslodavci ne mogu naći radnike da bi prihvatali nove poslove. Nešto tu debelo ne štima!

Ili masa nezaposlenih, koja je registrirana na Zavodu za zapošljavanje radi 'na  crno' pa im se ne 'isplati'  da se legalno zapošljavaju, ili su ordinarne lijenštine, ili uopće nisu u Hrvatskoj već negdje po EU, ali se ne 'skidaju' sa evidencije Zavoda za zapošljavanje. Razumljivo je da je netko dugo na evidenciji nezaposlenih ako je takve struke koju nitko ne treba, ali je nerazumljivo da oni koji imaju struke koje su tražene ne žele da rade. No tu dolazimo do novog pitanja, na koje se u takvim medijskim izvješćima ne daje odgovor, namjerno ili nenamjerno, tko bi to znao. Naime šteta je što poduzetnik ivica Kožul nije rekao novinaru koliku plaću nudi radnicima koje treba, kakve uvjete rada im nudi i kolika sigurnost da će se plaća redovito isplaćivati.  Jer sve to, uz „činjenicu“ da nezaposleni ne žele da se zaposle, čine cjeloviti odgovor na pitanje zašto imamo toliko nezaposlenih, a toliku potražnju za radnom snagom.

No prethodno nabrojana Ministarstva sam naveo samo iz jednog jedinog razloga, a to je pitanje zašto ništa ne poduzimaju da se efikasno spriječi rad na crno, i da se efikasno skidaju sa evidencije Zavoda za zapošljavanje oni koji ne žele da rade, odnosno da se legalno zaposle? A s druge strane se postavlja pitanje zašto se ne poduzimaju efikasne mjere protiv poslodavaca, kakvih sigurno ima, koji ne isplaćuju redovito plaće ? Nepoduzimanje praktično ništa po tim pitanjima, Vlada i nadležna Ministarstva, te državna uprava u cjelini, pokazuje stanoviti nemar, neodgovornost i nestručnost u obavljanju svojih poslova, što dovodi do toga da se ne zna „tko pije, a tko plaća“, i da se barata sa krajnje nepouzdanim podacima glede problematike zaposlenosti u nas. Što onda reći nešto drugo, nego da imamo „ludu kuću“.

Ocjene


Komentari