Analiza

I nakon Milanovića Milanović ?

13.09.2016. 16:26, Je li ovo politički kraj Zorana Milanovića?

Nisam tip koji glasa za SDP iako su jednom, 2011, dobili i moj glas. Moj glas nisu dobili zbog toga što sam im tada bio sklon nego zbog toga što sam se, nakon afera sa Sanaderom, bojao za državu.  Milanovića sam prezreo onog trenutka kada je, preuzevši  SDP, skinuo Ljubu Jurčića sa obećanog kandidatskog mjesta i tamo ustoličio sebe. Ako mu se to i moglo oprostiti, siguran znak slabosti njegova karaktera je tadašnja izborna noć, kada nije htio priznati da je izgubio, a onda kada je to napokon ušlo u njegovu tvrdu glavu, odbio dati obećanu ostavku. To nisu karakteristike europskih političara, čast i dostojanstvo u porazu su nešto što se u Europi samo po sebi razumije. Milanoviću to pak nije nimalo naškodilo, uredno je izabran i ostao na čelu SDPa sve do današnjeg dana. I potpuno dosljedno sebi  još nije čestitao Plenkoviću na pobjedi. Pa i kako bi, nije Plenković pobijedio jer je bolji nego su birači neznalice i izabrali krivog.

Kakva mu je ostavština? Skoro pa nikakva. Na području socijale nije za svoje prirodne slijedbenike učinio ništa, a sramotni Ovršni zakon, po vrsti najsramotniji u Europi, je pustio da se zahukta,  da se jadnicima, potpuno nepotrebno, isiše i zadnja kap ionako već dobro prorijeđene krvi. Da se razumijemo, ja nisam protiv toga da se vraćaju dugovi, pa i ovrhom, ali ne može ovrha koštati  50x više od osnovnog duga, a koštala je i više. Na fiskalnom području sama katastrofa, javne finacije nikada gore a opravdanje – pa to smo sve od njih nasljedili - ne može se preko noći popraviti. Ali se može pogoršati. I pogoršalo se. Ja ne znam što je to Milanovićeva vlast dobro učinila i ne žalim što ide.

Ali si je uzeo vremena.

Ne ostavka, nego se neće kandiditati na slijedećim unutarstranačkim izborima. Vjerojatno zato što, dok je još na čelu stranke, pa makar i u ostavci, još uvijek ima stanovitu snagu i utjecaj, pa još može ugrist, kolikogod mu zubi bili klimavi. Tako će tražiti, i vjerojatno dobiti, neku sinekuru prije nego pođe sa čela SDPa. Prilično sam uvjeren da je, osim sinekura, razlog za ostavku na rate i želja da spriječi ponovni prijam Aleksandre Kolarić i drugih u stranku i tako spriječi njihovu kandidaturu i mogući izbor na čelo stranke.  Ali kakogod se stvari razvijale Milanović je najkasnije za 5 mjeseci prošlost SDPa.  Dali je i politička prošlost će se tek pokazati, nisam baš siguran. Možda čak pikira i na mjesto potpredsjednika sabora, a ako ne to (tu ipak treba ponekad doći na vrijeme) onda na neki odbor, gdje bi bio dobro plaćen a malo istaknut. Usisivače, siguran sam, ne želi više prodavati.

Kakav je SDP ostavio i kome ga je ostavio?

SDP će sada izabrati novoga vođu i nadam se da će izabrati nekog koji nije autokrata, nekoga tko živi demokraciju i iskreno vjeruje u nju. Isto tako, ta osoba mora znati što je politička odgovornost; poučeni Milanovićevim iskustvom mogli bi, u interesu demokracije, donijeti pravilo da, nakon izgubljenih izbora za Sabor (izgubljeni izbori za SDP su oni nakon kojih SDP ne daje premijera), funkcija predsjednika automatski prestaje, bez prava ponovne kandidature. SDP je sada stranka kojoj su na čelu bezkičmenjaci koji se nisu usudili suprotstaviti Milanoviću ni onda kada ja bilo jasno da se srame onoga što on radi. Sada imaju priliku promijeniti statut, otežati raspuštanje lokalnih podružnica, praktički onemogućiti izbacivanje iz stranke. Samo tako će unutarstranačka demokracija oživjeti, a predsjednik stranke će biti prvi među jednakima.

Koga izabrati?

Ranko Ostojić je na čelu liste bezpogovornih poslušnika Zorana Milanovića, njegov potrčko koji nije nikada izustio riječ bez da je pitao šefa, ili, u najmanju ruku, bez da je dobro promislio što bi šef u toj prilici rekao. Stajao je uz Milanovića uvjek, bez rezerve i jedne riječi protiv. Mislim da bi izbor Ostojića (i njemu sličnih) bio početak kraja SDPa kao velike nacionalne stranke i njena polagana ali sigurna marginalizacija.

Između do sada pristiglih ili najavljenih kandidatura Tonino Picula je moj izbor. Čovjek od karaktera, sa stavom i bez dlake na jeziku. Zna i kada treba šutjeti ali u biti je uvijek rekao sve i nije se libio suprotstaviti velikom vođi, niti se ustručavao podržati one koji su bili protiv Milanovića. Ima veliko europsko iskustvo, ima iskustvo kao član Račanove vlade. Ne samo po tome mu ni jedan kandidat nije ravan. Osim toga, siguran sam da je liberalan i demokratski duh, da podnosi suprotno mišljenje i da ja u stanju provesti neophodnu demokratizaciju stranke. Jedini koji se možda može mjeriti s Plenkovićem.

Aleksandra Kolarić se također nudi. Iako je njen otpor Milanoviću zbog „Lex Perković“ nešto vrijedno svakog divljenja mislim da ona još nije zrela da preuzme stranku. Nema nikakvog rukovodećeg iskustva i, osim što je bila Račanova glasnogovornica, nije se nikada ni približila vlasti. Njena vjernost ideji SDPa je za pohvalu ali to nije dovoljno da bi se postalo predsjednik stranke. Osim toga je i pitanje da li će se uopće moći kandidirati kada nije član stranke.

Za Sinišu Hajdaš Dončića važi, manje više, skoro sve što sam napisao za Ranka Ostojića, iako u blažoj formi. I on je bezpogovorno podržao sve Milanovićeve gluposti, a to što je ponekad dvosmisleno možda i izustio nešto što sliči na neslaganje nije dovoljno. Osim toga, nema nikakvo iskustvo a ne može računati sa širom podrškom u drugim djelovima Hrvatske.

Moj drugi kandidat bi bio Davor Bernardić iako ga, izgleda, članstvo SDPa bas previše i ne voli. Jednostavno je previše pametan, a to se teško oprašta. Ipak mislim da bi trebao pokušati, ako ništa ono da vidi gdje je pozicioniran.

Možda se pojavi i netko drugi, netko tko je do sada bio manje istaknut, pa poremeti planove svim etabliranim kandidatima. Neki Deus ex machina, poput Obame pred 8 godina, kada je pomeo etabliranu Hilary Clinton.

Možda bi to bilo još i najbolje što se ucviljenom SDPu sada treba dogoditi.

Ocjene (7)


Respektira (5): Zenga2, BorisTraljic, Daikan, siouxica, Spektator


Slaže se (2): Zenga2, Laci


Komentari (2)


Nejasan mi je Picula kao nekakva "nova snaga", a u SDP-u je dulje od Milanovića, ne pamti ga se ni po čemu značajnom, a i njegovo famozno stanovanje u Zagrebu dok je bio gradonačelnik Velike Gorice, osobno mi ne bi ulijevalo povjerenje. Alumnus 0 0 0


Ja mislim da nije važno jeli nova ili stara snaga, nego jeli dobar ili loš. Dobar je, a imao je hrabrosti suprotstaviti se Milanoviću, iznijeti svoje mišljenje. EU parlament je i HR parlament pa je normalno da tamo ostane i kao šef SDPa. omblez1 0 0 0