Analiza

Junckerova Bijela knjiga je tek dokaz broj dva da je Brisel (Bri-sel, tvrdo štokavski s naglaskom na prvi slog) u teškoj panici a EU u još težoj krizi, dokaz broj jedan, za nas Hrvate, je trenutak kad je „briselski projekt“ Plenković postao manje briselski, te hrabro izjavio da su Junckerovi stavovi o Hrvatsko-Slovenskoj arbitraži irelevantni.

 Da nešto ne štima s EU, Hrvati kao da su naslutili od samog početka, pa smo u njegov parlament slali zvučna imena s margina političke aktualnosti, ljude koji su u svojim strankama i hrvatskoj politici bili višak ili na smetnji, pa smo ih u Briselu držali sa strane ili u rezervi, znajući da tamo ne mogu napraviti nikakvu štetu. Što bi nam drugo mogla govoriti imena Jakovčić, Borzan, Maletić, Petir, Radoš, Škrlec, Šuica, Tolić, Tomašić, Zovko? Što nam govori ime Picula? Čovjek koji nije ispunio svoj istinski potencijal kao prirodni nasljednik Ivice Račana, već samo vlastite materijalne ambicije prirodne svakom političaru. Picula možda, poput Plenkovića, čeka svoj red, čeka poziv iz matice kako bi ispunio svoje mesijansko poslanje u vidu spasa vlastite stranke, kad za to dođe odlučan trenutak i odlučan poziv, a u međuvremenu se kao kronični spavač briselski jasli, polako (baš poput Plenkovića) pretvara u velikog EU sanjara.

Brexit nije povod europske krize, već njena posljedica, izbor Trumpa nije slučajni splet okolnosti izazvan besmislenim američkim izbornim sustavom, već odgovor na opasnu politiku zapada, odgovor za koji je američki narod smogao snage, zanemarujući lažljivi medijski mainstream i upozorenja holivudske tvornice snova, dok je europski ostao spavati uljuljkan milozvučnim krilaticama liberalne basne o lažnim slobodama i lažnim jednakostima, obzirom da su upravo to pojmovi koje su Europljani prvo izgubili. Europsku krizu izazvala je zajednička valuta u kovačnici eurozone, u kojoj su države, kao nekadašnji kovači vlastite sreće, ubrzo otkrile da je tuđi čekić veći i da bolje kuje, prepolovivši tako Europu na bogatu i zaposlenu te siromašnu i nezaposlenu. Europsku krizu izazvala je bahata politika zapada prema arapskim zemljama, politika s kojom želimo kupiti naftu a prodati oružje, što za posljedicu stvara logičnu emigrantsku krizu i porast terorizma. Europsku krizu izazvalo neprincipijelno miješanje u ruska pitanja, kao kad Rusija odluči vratiti Krim, komad oduvijek ruske zemlje, pa Europa od nje stvara principijelnog neprijatelja broj jedan, dok je svojevremeno ta ista Europa nezainteresirano promatrala kako se Britanci bezobzirno iživljavaju nad Argentincima vraćajući Fokland, 12.000 km udaljen od Britanije, neprincipijelnost koja danas gomila vojne snage na europsko-ruskoj granici i stvara klimu već zaboravljenog hladnog rata.

Bijela Junckerova knjiga želi zadržati poslovični optimizam europskih birokrata, iako je razvidno da u pet njenih zamišljenih scenarija nedostaje jasnoće i jedinstvene vizije europske budućnosti. Briselski birokrati tako ostaju tijelo za sebe, u Europi u kojoj nacionalni parlamenti već stavljaju europski projekt pod znak pitanja, i u kojim postaje sve važnija i hitnija rasprava o tome kako provariti EU dezintegraciju, i kojim putem poći kad nadvladamo ovaj propali ekonomski eksperiment. Nedorečenost i neodređenost Bijele knjige je razumljiva sama po sebi kako se približavaju izbori u Nizozemskoj, Bugarskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Češkoj, jer gotovo i ne postoji Vlada koja je sad spremna pratiti ambicije Junckerove inicijative, dok bi se s izbornim ciklusom 2021-22 EU mogla naći u posljednjih pet godina svog istinskog postojanja, a u kojem bi još neko duže vrijeme mogle preživjeti jedino dobro ukorijenjene briselske strukture u svojoj kuli babilonskoj.

Europa s više brzina kao Junckerov, ali i Francuski i Njemački favorit, je Europa koja je trebala postojati od samog početka. Europa prilagođena svakoj svojoj članici i Europa koja svoje bogatstvo može pretočiti na nove članice je Europa u koju je Hrvatska trebala ući po cijenu svog suvereniteta, ali ono što je bilo u EU izlogu, nije bilo u EU dućanu, samo je cijena bila ista. Ako stoga Europa koju su nam "prodali" hadezeovski i esdepeovski eurofili, pa između ostalih i Tonino Picula, sad već bjelodano nije Europa u koju smo trebali ući onako nepripremljeni i onako naglavačke, kojim povodom eurosanjar Picula želi ponoviti nedavnu hrvatsku eurointegracijsku grešku koja nas je koštala duge i teške ekonomske krize, s uništenom industrijom i izgubljenim radnim mjestima, najavom da se, u slučaju Europe s više brzina, Hrvatska mora kvalificirati u grupu koja vozi najbrže? Kojom razumnom matematikom Picula vidi svoju domovinu u grupi zemalja koje ekonomskom Europom voze u petoj brzini? S obzirom na to da hrvatski ekonomski fićek tu brzinu i nema, i zašto bismo se, po njemu, trebali s EU čvršće integrirati u vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici? Zar samo zato što je brod ekonomske integracije davno otplovio, pa je sad svaki povod dobar kako bi njegova briselska stolica i njegov europski san ostao netaknut?

Briselski birokrati bi se danas rado okrenuli Europi s više brzina, jer je ona s jedinom, petom brzinom, izletjela u drugom zavoju, ali postoji velika opasnost da je za takvu Europu već kasno. Ostali scenariji iz Junckerove Bijele knjige samo oslikavaju Brisel i njene birokrate, pa onda i Tonina Piculu a sve donedavno i Plenkovića, kao ljude izgubljene u svojim snovima i bez dodira sa stvarnošću i svojim narodom. Hrvatska se u ovim uvjetima mora uzdati u ono što se oduvijek morala a nije smogla snage uzdati, u vlastitu ekonomiju i vlastitu političku pamet (ako je od oboje još išta ostalo), te prestati pjevati europsku himnu Odu radosti na njemačkom jeziku, kao što je to učinjeno u Zagrebu tijekom proslave ulaska u EU, jer ta pjesma ima bar tri hrvatska teksta. U Europi gdje je oduvijek svatko brinuo svoje brige, Hrvatska se mora prvenstveno okrenuti sebi te hrvatskim rječnikom i po domaći rješavati svoje probleme, a tek poslije svojim europskim partnerima u rješavanju onih zajedničkih.

6

5none5

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 555 61 37 1,278
PRIMIO <- 920 164 56 1,791

Dostignuća

Vingd 1,021.00
Bodovi 186.8
Prijedlozi 6 37.00
Analize 176 983.00

Od istog autora

Ocjene (8)


Respektira (7): Cro-Magnon, Zakej, VeNLO, plotto, viewer, siouxica, Alumnus


Slaže se (1): Laci


Komentari (11)


Tako je krenuo taj pohlepni stampedo,a temelji zajednice nisu stvarani na čvrstim nogama,nego vise na direktivama i uredbama koje su dolazile iz paracentara moći.Od postavljanja komesara EK,koji nisu izravno birani od naroda EU,nego su postavljani plotto 0 0 0


po nečijim direktivama do EP koji ej lužio vise kao dekoracijam,nego je imo stvaro učešće u vlasti,Kasnije je nešto od toga popravljeno,ali kako bi lik poput Junckera došao na čelo na čelo EK,da nije kao premijer Luxemburga zamračio multikorporacija plotto 0 0 0


milijarde €,koje su zapravo otuđene iz budžeta matičnih država.Postoji i onaj dio naših slabosti,na koji možemo više utjecati,a taj je dio naša rak rana.Imam osjećaj da nikad nije bilo ovoliko korupcije u svijetu.Možda je subjektivno,ali mislim da je plotto 0 0 0


upravo sadašnji tzv,. grabežljivi neoliberalizam tome dramatično pridonio. plotto 0 0 0


Izvrsna naliza stanja 5none5, Točno, ma tko lamentira, koje šanse ? plotto je sve lijepo zaokružio svojim komentraima. Oni koji stalno nas okrivljuju što ne "iskoristimo" bolje EU, su teške demagoške neznalice. Laci 0 0 0