Analiza

Ivan (Vilibor) Sinčić će biti najveće iznenađenje predstojećih predsjedničkih izbora. "Već jest samom kandidaturom", replicirat ćete, ali vjerujte mi, pravo iznenađenje nas očekuje tek nakon prvog izbornog kruga. Broj glasova koji će dobiti bit će tema brojnih analiza.

A momak je zastranio. Na krivom je putu.

Vrlo je ružno konstatirati ovako nešto za bilo koju osobu, poglavito za osobu kojoj mogu biti otac. Međutim, da je Ivan Sinčić moj sin ostavio bih posao, živio na kruhu i vodi, spavao četiri sata dnevno pokušavajući ga izvesti na pravi put. U skladu sa mojim viđenjem odgoja – argumentiranom pričom i gomilom ljubavi. Ovaj članak, s najvećim mogućim čovjekoljubljem, posvećujem Ivanu Sinčiću.

MOJA PRIČA SINU IVANU

Ivane, poslušaj me. Molim te nemoj me prekidati ... obraćam ti se kao muškarac muškarcu, ravnopravnom. Jasno mi je da me ne možeš tako gledati, razumijem sukob generacija ... ja sam konzerva i to. Zato ću ti iskreno ispričati nešto što nisam nikome do sad. Ni rođenoj ženi. Molim te ... samo me poslušaj.

Znaš gdje sam rođen. U suburbanoj sredini suburbanog grada. Zadnja zgrada u gradu. Moja generacija je živjela na ulici, ulici na kojoj je trebalo preživjeti. Ne možeš to lako shvatiti, razumijem te Ivane. Kako se uopće može shvatiti da je dvije trećine mojih prijatelja iz djetinjstva poginula do tvoje dobi? Ne pretjerujem, dvije trećine! Najviše njih od droge, a ostali u ratu. Što misliš, koliko je trebalo sposobnosti samo za preživjeti?

Znaš da sam u školi bio vrhunski. Išlo me. Ali od petog razreda osnovne nisam napisao domaći rad. Zašto? Pa borio sam se za poziciju u društvu, lidersku. A nitko nije pisao domaći pa ... Kad sam bio malo stariji i dalje sam se borio zadržati lidersku poziciju u društvu. A svi su se drogirali pa ... stigao je jeftini horse.

U to doba sam malo boravio u kući iako sam tek krenuo u srednju školu. Počeo sam mrziti sve institucije vlasti (ne pitaj me zašto). Komuniste, koji su tada bili na vlasti, pogotovo. A otac mi je bio komunist. Torcidu sam otkrio kao polugu za rat sa represivnim aparatom. Na utakmice sam išao priželjkujući sukobe sa milicijom, jugoslavenskom policijom.

Anarhija i revolucija. Bio sam uvjeren da sam predodređen za to. Počeo sam čitati Lenjina, najvećeg svjetskog revolucionara. Lenjin me, neočekivano, usmjerio na fakultet (ako ga ikad budeš čitao, shvatit ćeš). Zaljubio sam se. Makao od društva i preživio. Pomogao je i vojni rok u JNA. Fakultet sam rasturio. Već na prvoj godini sam počeo zarađivati, odlično ... vrhunski. A prodavao sam svoju pamet. Proizvodnja Ivane, a ne trgovina. Ti o tome maštaš, ja sam sprovodio u djelo.

Tada sam počeo shvaćati da je evolucija prirodna, a ne revolucija. Da se kaos stvara sam po sebi, nered, entropija sustava. Za to ne treba nikakva sposobnost, samo drskost. A sposobnost treba za uređivanje nereda, determinaciju. Od anarhiste i revolucionara tada postajem, nazvat ću to, liberal.

Ženim se. Idem u rat. Dobivam dijete. Osnivam prvo društvo sa ograničenom odgovornošću, proizvodno Ivane. A još nisam u tvojim sadašnjim godinama. Sine Ivane, ovdje ću se zaustaviti. Vidiš, nisam baš konzerva. Kao što nisu mnogi iz moje generacije. Tvoj anarhizam i revolucija je za većinu nas smiješan. Za većinu moje generacije si "štreber", neovisno što te škola baš i ne ide.

Da ti pojasnim, tvoj anarhizam i revolucija o kojima govorim se svodi na borbu protiv institucija. Boriš se sa policijom kod deložacija. Provaljuješ u stanove investitora pod ovrhom i useljavaš u njih obitelji bez stana. Daješ im lažnu nadu, stvaraš kaos, a rekao sam ti, za to ne treba sposobnost ... samo drskost.

A sad ti reći nešto o našem narodu. Kojem daješ lažnu nadu. Narod je hrvatski naučio puno toga dobivati besplatno. Stavimo sa strane zdravstvo, mirovine, školstvo i socijalnu pomoć. Tu povlačim crtu, ali idemo dalje, preko crte.

Još u Jugoslaviji su ljudima oprošteni krediti, pojela ih je inflacija jer nije postojala bankarska zaštita. Ti krediti su bili mahom građevinski (jer luksuznih proizvoda za kupovinu na zatvorenom jugoslavenskom tržištu gotovo nije ni bilo) tako da je gomila kuća i vikendica  izgrađeno za desetinu objektivne vrijednosti. I najvećim dijelom nelegalno. Pametan je, dakle, bio onaj tko je dizao kredit i gradio bez građevinske dozvole. To je ostalo u kolektivnoj memoriji. Nakon toga dolazi Hrvatska država i slobodno tržište. Građanima su oči gladne luksuznih proizvoda, a krediti lako dostupni. Malo tko razumije pojam duga i počinju problemi. Dužničko ropstvo je stvoreno najvećim dijelom zbog gluposti građana, Ivane. Dat ću ti podatke ako hoćeš ... Uz to aktualna Vlada uvodi legalizaciju bespravno izgrađenih objekata (da bi zakrpila proračunske rupe) i potvrđuje građanima da je biti pošten –  glupo. Hrvati se sada nadaju da će netko valjda i dugove, ponovo, riješiti ...

Tu na scenu stupaš ti, sine Ivane. Ti nudiš oprost dugova! Tvoj ekonomski program neću komentirati jer je ispod razine ... ma neću komentirati. Tvoje biračko tijelo je ono koje očekuje da će, još jedan put, netko drugi riješiti njihove financijske dubioze. Nitko iskusan i obrazovan tko želi ovoj državi dobro to im ne može ponuditi, zato si protukandidatima u predizbornoj kampanji nerješiv problem. Ne znaju se boriti sa tvojim populizmom, jer ako te napadnu – "sram ih bilo, kako mogu ovako napadati mladića". Puštaju te, a ti si sve samouvjereniji i mesijanski raspoložen. Opraštaš dužničke grijehe. Dobro ćeš, zato, proći na ovim izborima, sine Ivane.

Dobro ćeš proći na ovim izborima, ali loš je put kojim si krenuo. Put u provaliju. I povest ćeš velik broj ljudi sa sobom, Ivane. Zato me poslušaj, molim te. Stani, obrazuj se, skupljaj iskustvo. Nemoj ići linijom manjeg otpora. Oslobodi se okova neznanja. Postani slobodan Villy, imaš pravo na to.

Ocjene (13)


Respektira (8): Boljunac, damir_pacek, visitor, IDujas, siouxica, draxy, VeNLO, Django


Slaže se (2): Boljunac, damir_pacek


Ne slaže se (3): Jung-fu, VeNLO, Laci


Komentari (19)


Meni je ovo uživanje, pišem "kako mi dođe" i trudim se argumentirati svoje stavove. Npr. današnji naslov bi bio "ČOVJEK NA MJESECU!", a onda bi sažeo događaje koje je g. Sinčić propustio do ubojstva Bin Ladena. Opravdano, bavio se ekonomijom :) Panter 0 0 0


Što je krivi put u Hrvatskoj? Sigurno ovaj kojim koračamo. To je svima sada jasno. Tko od predsjedničkih kandidata uopće preferira drugačiji put? Samo jedan kandidat. Kolinda - ne, Josipović - ne, Kujundžić - djelomično. Ovo bi mogao biti referendum. mihael 0 0 0


***** Sretan Božić i Novu 2015. svim korisnicima i čitateljima Barometra. ***** (zvjezdice su u skladu sa općeprihvaćenim božićnim ugođajem, kičom preuzetim iz poganskih običaja ... popustio sam :)). Sve najbolje! Panter 1 0 0


@Panter, nažalost sa zakašnjenjem (net u prekidu), čestitam na tekstu! Odlično! I pridružujem se čestitkama za Božić i NG (ovo potonje nekako ne vjerujem da će biti dobro), ali ipak, živjeli, sve najbolje! damir_pacek 0 0 0


Panteru, kako reče netko prije, maestralno. Čestitam ! Tekst napisan kao subjektivno viđenje svoga sina na stramputici govori sve onome tko zna čitati. Čestitam Božić Barometru, komentatorima i čitateljima. I želim sretnu 2015. g. Boljunac 0 0 0