Analiza

Tijekom kratkotrajnog mandata vlade Mostova popularnost je iz tjedna u tjedan strmoglavo padala zbog njihove ucjenjivačke politike i psihijatrijskog kompleksa Bože Petrova koji ex cathedra docira svim političkim opcijama osim vlastite. Tobože nije ni desnica desna, ni ljevica lijeva, nego je samo on Mesija koji će nam uz svoje apostole donijeti bolje sutra. To nije samo nepodnošljivo iritantan egotrip, nego i znak nepoštovanja prema velikoj većini hrvatske javnosti koja od početka demokracije u Hrvatskoj ipak simpatizira neke druge opcije.
      Istovremeno, popularnost Živog zida polagano raste i Ivan Vilibor Sinčić može očekivati mnogo bolji rezultat nego na prošlim izborima. Rezultati izbora u jednoj njemačkoj saveznoj pokrajini jasni su pokazatelj trenda rasta "trećih puteva" u Europi. Fenomen većine takvih opcija je u činjenici da njihova politika nije afirmativna, već ju temelje politikom protiv nečega. U Njemačkoj protiv emigranata, kod nas protiv duopola velikih ili dužničkog ropstva.
        Dugoročno se čini da je Most pročitana knjiga i da će s vremenom iluzija o njihovom poštenju i dosljednosti koja kod nekih još uvijek postoji s vremenom nestati. S obzirom na broj kadrova s područja oko Metkovića i činjenice da njihovi asevi imaju prilično jadne životopise. Panenić krade stiropor, a Šprlje je do jučer bio šef općinskog suda.
Ni Živi Zid nije puno drugačiji. Plavokosa djevojka Ivana Vilibora koji na svojoj imovinskoj kartici ima samo jednu livadu, prva je na listi u trećoj izbornoj jedinici. Ako osvoji mandat sigurno će biti uzbuđena i zarumeniti se. Tek tada ćemo spoznati proročki značaj Thompsonovih stihova iz pjesme Moj Ivane. Spomenuta Vladimira u kraju oko međimurskog sela Belica poznata je po brojnim malverzacijama i kršenjima zakona. Alternativne opcije u Hrvatskoj karakteriziraju loši kadrovi i smiješni programi. Kako onda objašnjavamo njihov fenomen?
       Most je na prvim izborima uspio jer je bio novitet, i mladi i obrazovani Petrov nije još stigao pokazati svoje licemjerje; činio se kao osvježenje kraj nadrkanog Milanovića i ne baš bistrog Karamarka. No kako objasniti rast Sinčića koji se javnosti predstavio na predsjedničkim izborima?
        Glasovi za Živi Zid su glasovi buntovnika kojima crveni i plavi već idu na živce. Svojim glasom za Živi Zid oni se rješavaju frustracija, tako da je ta stranka svojevrstan lijek. Poglavito je popularna među mladima koji su po prirodi buntovniji od ostatka populacije. Dakako, postoje i oni koji doista vjeruju u njihov program, no u većini slučajeva do glasa za ŽZ dovode bunt i neinformiranost.
      Pojavom takvih fenomena ne profitira nitko. Potencijal za hvalevrijednu treću opciju leži u pravaškoj misli i starčevićanstvu. Kad bi se svi pravaši ujedinili i bili utjelovljenje hrvatske nacionalne svijesti koja u SDP-u ne postoji, a HDZ usprkos svojim vrlinama ponekad kleči pred stranim središtima moći, bili bi nužno dobro za hrvatsku političku scenu. Ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović, starčevićanac, pravaš i slobodar takvu političku misao donosi u HDZ i unutar stranke uživa veliku popularnost. Izgleda da vjeruje u ujedinjenje pravaša unutar HDZ-a i time sprječava rasipanje glasova desnice. Takvim svojim djelovanjem odličan je kontrapunkt Plenkoviću i stvara temelje za stvarni napredak HDZa, desnice i Lijepe Naše.

Ocjene (2)


Respektira (1): IDujas


Ne slaže se (1): Laci


Komentari (5)


Nije popularnost Mosta pala zbog ucjenjivačke politike nego zbog toga što a) nije bila dovoljno ucjenjivačka ili b) suradnje s HDZ-om. Spektator 1 0 0


@Spektator, moraš gornji komentar ovjeriti kod javnog bilježnika! Mostu je pala popularnost zbog nevjerodostojnosti i nerealnih ambicija BP. Želi s 10 mandata ni manje ni više nego biti premijer! Tko može dati glas takvoj osobi? IDujas 0 1 0


Eh, poštovani Hrvat, analizom si pogodio U NIŠTA, kada si pravaštvo nazvao potencijalom za treću opciju. Pa pravaštvo ni međusobno se ne zna dogovoriti, a kamoli da bude treći put. Štete, ali od tog pravaškog "brašna" neće biti "kruha" ! Laci 0 0 0


Svaka cast Hasanbegovicu, ali pravase ( Corica, Tepesa, Djapica, Srba etc.) oznaciti kao spasioce i treci put je totalni promasaj. Oni ne znaju tko im glavu nosi i nisu nista bolji od Zivog zida , dapace! Ivanbrazil 0 0 0


Uf, Ivanbrazil hvala ti za ovo, da ne budem sam s istim mišljenjem. Laci 0 0 0