Analiza

Europska unija je zajednica naroda od koje uvijek profitiraju Nijemci. Ovakav stav su dijelili mnogi pripadnici britanske političke elite, on doduše nije koliko je meni poznato tako eksplicitno izrečen, ali je neprestano lebdio u zraku. U svom ucjenjivačkom pokušaju da promjene dizajn Europske unije krenuli su prema referendumu koji je za cilj imao ne izlazak Britanije iz EU, nego poboljšanje položaja Britanije u odnosu na EU u cjelini i u odnosu na njene pojedine članice. No pokušaj reforme kroz zaplašivanje nije dao željeni plod. Dogodio se Brexit.

Britanskim biračima pričao o pogrešnom dizajnu EU je dakako bila prijemčiva, no odlučujući okidač i argument koji je presudio za Brexit su bile migracije većinski muslimanskog stanovništva prema Zapadnoj Europi, a onda i Britaniji te inzistiranje Njemačke da dođe do ravnomjernog podnošenja tereta prihvata izbjeglica iz ratom poharane Sirije. Brojčani udio izbjeglica iz Sirije u ukupnom migracijskim gibanjima je predmet brojnih spekulacija. Zanimljivo da se o ravnomjernom podnošenju tereta više glasno ne govori.

Slobodno europsko tržište i jednaka regulacija u svim dijelovima tog istog tržišta odgovaraju najvećima, najjačima i inovativnim ekonomskim subjektima iza kojih stoje jake banke i sposobna državna administracija; sve to u najvećoj mjeri imaju upravo Nijemci. U Europskoj uniji su na snazi jake centripetalne sile koje s periferije prema centru usisavaju novac, ljude, resurse.

Države s ruba Europe, pogotovo njenog južnog dijela počevši od Portugala, Španjolske, u manjoj mjeri Italije, zatim Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Bugarske i Grčke su gubitnici i to je vidljivo u migracijama građana tih država unutar EU. U tijeku su seobe s juga prema sjeveru.

Hrvatsku je u tom smislu pogodilo pustošenje epskih razmjera, ne samo da nestaju mahom mladi ljudi bez namjere da se ikada vrate, nestaju i životinje. Naš stočni fond iz godine u godinu propada i smanjuje se, farme se zatvaraju, polja ostaju neobrađena.

Bilanca našeg bivanja u Europskoj uniji je nestanak stanovništva, uništenje mnoštva radnih mjesta koja su nestala zbog otvaranja tržišta snažnijim ekonomskim subjektima iz EU. Slijedeći mogući gotovo izvjestan korak je preuzimanje većih ekonomskih sustava koji su sada u vlasništvu hrvatskih poduzetnika. Na našem europskom putu u uniju banke su apsorbirane kao i telefonija i naftna industrija. Ostali su još šume, vode i atraktivna zemljišta uz more kao turistički resurs, te poljoprivredno zemljište. Imovina se gubi, kapital smo davno predali, a prihodi su se s obzirom na predhodno veliko padanje i sadašnje malo uzdizanje, zapravo u konačnici smanjili.

Iz dana u dan kroz medije i izjave političara i svih drugih sudionika u procesu reklamiraju se čudnovate investicije iz europskih fondova, kao kakva mana koju europski bogovi milostivo upućuju svojim vjernim štovateljima koji napisali projekt i zadovoljili kriterije uzvišene briselske administracije. Dakako da se ne radi o mani nego o porezima koje smo i vi i ja i druge pravne i fizičke osobe uplatili pri kupnji proizvoda i usluga kroz PDV. To je ta famozna članarina koju nam oni vraćaju pri tom određujući na što se novac smije potrošiti i na koji ga se način treba potrošiti i još mnoštvo drugih administrativnih zavrzlama koje se nameću „moliteljima“. Na koncu se takvi povrati, odnosno povučena sredstva uvjetuju sudjelovanjem države lokalne uprave ili samog molitelja u troškovima, a zasluge za financiranje se reklamiraju te se širi i vjera u europski projekt. Bez zastave sa zvjezdicama,  nema novaca. S jedne strane imamo poreze koji se u obliku članarine uplaćuju u europsku blagajnu da bi se uvjetovani i usmjereni vratili u društvo iz kojeg su došli, a s druge strane zaboravlja se da smo se odricanjem od suverenosti odrekli i značajnih prihoda od carina koje su zbog otvaranja tržišta nestale ili se za promet iz ostatka svijeta u dobrom dijelu pretočile u zajedničku europsku blagajnu.

Mi kao društvo i država polako, ali sigurno gubimo svoju supstanciju. Gospodin Juncker, o čijem habitusu najbolje govori kratak isječak s wikipedije: „U periodu 1989.–1995. bio je na čelu Svjetske banke. Od 1995. bio je premijer i ministar financija Luksemburga. Iste godine postao je i predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda.“ nudi nam svoje lažne alternative u vidu bijele knjige. Ekonomski procesi koji će se događati odabirom bilo koje od navedenih alternativa u Bijeloj knjizi neće se promijeniti, promijenit će se samo brzina njihovog provođenja. Juncker je zapravo ponudio žabama koje se kuhaju u loncu mogućnost upravljanja termostatom, no na termostat je postavljen graničnik i kuhanje je neminovnost bez obzira koju temperaturu izabrali.

Jedino rješenje je obnova suverenizma. Iluzorno je očekivati da naše trenutne političke elite, pri tom mislim na dvije stožerne organizacije Zajednicu i Partiju, do takve ideje dođu bez poticaja izvana. Taj poticaj može biti posljedica daljnjeg urušavanja europskog projekta koje će pokrenuti druge snažnije države i društva što će biti poticaj za promjenu percepcije javnog mijenja u Hrvatskoj, a onda i promjenu i repozicioniranje stavova unutar spomenutih političkih elita. Ili kao posljedica pojave nove suverenističke politike unutar samog hrvatskog društva. Drugi scenarij se u ovom trenutku čini nemogućim budući da je organizacija koja je stajala na pozicijama koje se mogu prispodobiti i usporediti s od medija prozvanim ekstremno-desničarskim pokretima i strankama u Europi, kod nas zatrta. Radi se dakako o Hrvatskoj stranci prava, koja će unatoč obećavajućoj promjeni na čelu u vidu poznatog ličkog pivara, vlasnika Pivovare Ličanka Karla Starčevića, čiji izbor za predsjednika HSP-a dakako nije dobio nikakvu medijsku pozornost, teško doseći staru slavu i s desna pokrenuti obnovu suverenističkih politika.

3

Zakej

Interakcija

 
UČINIO -> 25 7 1 20
PRIMIO <- 41 10 1 60

Dostignuća

Vingd 36.00
Bodovi 59.6
Analize 7 36.00
Ankete 10

Od istog autora

Ocjene (10)


Komentari (27)


na site Sv. banke i nadjete listu svih dosadasnjih predsjednika pa vidite da tamo nema Junckera.....Ploto..takav se dojam dobije kada crpite info iz SF filmova i siteova teorija zavjere. U stvarnom svijetu nitko ne odredjuje tko moze postati bogat. MrWonderful 0 0 0


@MrWonderful u startu sam znao za informaciju, ali navod iz wikipedije je bio tako sirovo i brutalno prispodobiv gospodinu predsjedniku Junckeru da nisam mogao, a da ga ne citiram, raskrinkali ste me. Zakej 0 0 0


@Mr.Wonderful - Bajke za djecu su na drugom katu,a priče o teorijama zavjere,šire sami zavjerenici preko svojih trabanata ne bi li zameli trag.U tom svijetu,njihova imena se izbjegavaju spominjati ( poput Božjeg imena u Bibliji),pa ih zato niti plotto 0 0 0


nema na tim smiješnim listama,gdje se nalaze bogataši,koje bi oni po bogatstvu mogli poslati po šibice. plotto 0 0 0


@Mr.Zakej - nisu samo vas raskrinkali.Ipak netko mora paziti na nas da sre ne razigramo previse. plotto 0 0 0